Nu finns boken om att samverka i lokalt brottsförebyggande arbete på ett kunskapsbaserat sätt i en lätttillgänglig version på webben.
Vilse i det brottsförebyggande arbetet? Leta i listan eller skriv in ditt sökord i rutan så kanske vi kan hjälpa dig med det du behöver veta.
FÖLJDER AV PANDEMIN
När pandemin kom till Mölndal fick delar av det brottsförebyggande arbetet pausas, medan andra delar stärktes. Fler aktörer rapporterar nu om otrygghet och brottslighet, vilket ger bättre analyser och ökad samverkan. Samordnaren Helena Söderberg berättar här om hur pandemin påverkat deras arbete.
Ekonomiskt stöd
Under 2020 har tretton ansökningar sammanlagt beviljats 4,25 miljoner kronor genom ekonomiskt stöd från Brå, för utvärderingar och uppföljningar. Ett av de projekten som får ekonomiskt stöd och som nu kommer att utvärderas är Länsstyrelsen i Blekinges projekt Tryggare skola – uppföljning av projektets första år. Annie Lees, regional samordnare på Länsstyrelsen i Blekinge berättar här kort om projektet.
Återfall i brott
Nu har vi uppdaterat Brås metodstöd Utvecklingsseminarier - Samverka för att förebygga återfall i brott. Utvecklingsseminarier riktar sig till chefer och utvecklingsansvariga experter från olika organisationer, som tillsammans kan motverka att kriminalvårdens klienter återfaller i brott efter avslutad påföljd. Målet är att parterna ska kunna utveckla ett strukturerat samarbete som kan förankras i den ordinarie linjeverksamheten. Metodstödet omfattar en bakgrundstext om forskningen och det återfallsförebyggande arbetets förutsättningar, samt allt arrangörsmaterial du behöver för att kunna genomföra utvecklingsseminarier.
Brottsförebyggande tävling
Vinnare av European Crime Prevention Award (ECPA) 2020 blev det irländska bidraget The Greentown Project – ett projekt som syftar till att minska de kriminella nätverkens inflytande över barn och unga och förbättra möjligheterna för barn i riskzonen att ändra livsstil. Sveriges bidrag kom på tredje plats.
FÖLJDER AV PANDEMIN
Pandemin påverkar stora delar av samhället, så även brottsligheten och människors trygghet. I Medelpad har det bland annat inneburit att kommunpolis Annica Odelind och hennes kollegor fått lägga ytterligare fokus på att förebygga våld i nära relationer.
Webbinarium
Vad kan fastighetsägare och boende bidra med för att förebygga brott i våra bostadsområden? Hur kan fastighetsägare arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande och hur kan boende inkluderas i den processen? Webbinariet sändes direkt den 18 november men kan även ses i efterhand.
Följder av pandemin
Under pandemin har många valt att semestra hemma i Sverige. Det har man märkt av i Höganäs kommun, som haft 30 procent fler besökare än tidigare somrar. Det ökade ”hemmasemestrandet” kan även ha påverkat bostadsinbrotten, där man i Höganäs har sett en nedgång under pandemin.
LOV 3§-områden
I Gamlestaden i Göteborg har man under en längre tid haft problem med narkotikarelaterad brottslighet. När otryggheten och antalet incidenter kopplade till missbruk och narkotikahandel ökade i stadsdelen beslutade man att agera och ansökte om LOV 3§ - att ordningsvakter förordnas inom ett begränsat område på bestämda tider. Nu har insatsen utvärderats med ekonomiskt stöd från Brå.
Konferens
Boka in 14–15 april 2021, för två fullspäckade och lärorika dagar om brottsförebyggande arbete! Råd för framtiden är Brås nationella konferens om brottsförebyggande arbete där brottsförebyggare får praktisk kunskap i vardagen.
Tema
Brott som begås av unga är något som alltid är i fokus i lokalt brottsförebyggande arbetet runt om i landet.
ECPA
Insats TICKAN och projekt Otillåten påverkan i Angered är 2020 års vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA). Initiativtagare är lokalpolisområde Storgöteborg nordost och Stadsdelsförvaltningen i Angered. Tillsammans har en stor mängd samhällsaktörer arbetat för att motverka ett kriminellt släktnätverk i området. Projektet har bland annat lett till högre tillit till polisen och ökad trygghet i området .
Samhällsläget
Världen hanterar för närvarande en omvälvande kris som påverkar i stort sett alla delar av samhället, så även brottsligheten och människors trygghet.
SLUTRAPPORT
Efter oroligheter i Rinkeby tunnelbanestation arbetade Polisen och MTR med flera aktörer utifrån Brås samverkansmodell för lokalt brottsförebyggande arbete. En utvärdering visar att orsaksanalysen var en av framgångsfaktorerna.
Brå står för det nationella stödet till och samordningen av det brottsförebyggande arbete i Sverige. Det gör vi bland annat genom utbildningar, processtöd och utvecklingsarbete.