En bit in på 2010-talet började en ökning av dödligt våld i kriminella grupper i Sverige att synas i statistiken, främst som skjutvapenvåld. Så småningom blev det också tydligt att detta inte bara utgjorde en tillfällig uppgång, utan en trend. Genom omvärldsbevakning identifierade Brå möjliga arbetssätt mot det ökade skjutvapenvåldet i kriminella grupper. GVI utkristalliserades som ett kraftfullt verktyg i arbetet mot denna typ av kriminalitet.
Malmö var pilotkommun för strategin 2018–2020 under namnet Sluta skjut. Sedan dess har Malmö valt att arbeta med strategin i ordinarie linjeverksamhet. Läs mer om Sluta skjut här.
På hösten 2021 fick Brå, Polismyndigheten och Kriminalvården i uppdrag av regeringen att tillsammans sprida GVI till fler orter, och myndigheterna har bildat ett nationellt stödteam för att stötta nya lokala implementeringar. I detta uppdrag ingår att tillvarata erfarenheterna från Sluta skjut. Praktiskt innebär det att myndigheterna ger lokala myndigheter och organisationer metodstöd i strategin. I uppdraget ingår även att se till att varje ny implementering utvärderas på ett bra sätt. Målet är att öka kunskapen om hur man kan förebygga grovt våld som exempelvis skjutningar i Sverige.
Hittills har kommunerna Örebro, Göteborg, Uppsala och Huddinge i samverkan med Kriminalvården och polisen lokalt fattat beslut om att börja arbeta med strategin. När strategin implementeras på en ny plats behöver den ofta anpassas efter de lokala förutsättningarna, men inte mer än att de grundläggande beståndsdelarna bevaras.
Arbetet med GVI i Sverige är delfinansierat av EU:s fond för inre säkerhet ISF. Brå har engagerat National Network for Safe communities (NNSC) vid John Jay College I USA, som idag är verksamma med att vidareutveckla strategin, i projektet. NNSC har utgjort ett operativt stöd för pilotverksamheten i Malmö.
Fortsatt stöd till GVI
I februari 2024 fick Brå, Polismyndigheten och Kriminalvården i uppdrag att fortsätta stödja befintliga etableringar av gruppvåldsintervention (GVI). I uppdraget ingår att arbetet ska utvärderas för att få mer kunskap om hur väl GVI fungerar i Sverige.