Sök ekonomiskt stöd för brottsförebyggande åtgärder

Behöver din kommun stärka det brottsförebyggande arbetet? Vill ni främja utvecklingen av kunskapsbaserade åtgärder? Planerar ni att göra verksamhet som kan stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder? Då kan ni söka ekonomiskt stöd från Brå.

Utlysning av medel för 2025

Brå kan för år 2025 bevilja stöd till kommuner i syfte att stärka eller främja utvecklingen av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder. Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2024.

Beviljat stöd kan användas för åtgärder som pågår mellan 1 januari till 31 december 2025.

En kommun kan söka om stöd för som mest fem åtgärder med fem ansökningar. En kommun kan sammanlagt högst söka fem miljoner konor.

Så här gör du

Steg 1. Kontrollera att du uppfyller kriterier nedan
Steg 2. Fyll i ansökan i Brås e-tjänst
Steg 3. Lämna in ansökan senast den 31 oktober

Brås ekonomiska stöd får i enlighet med förordning (2023:442) om statsbidrag till kommuner för brottsförebyggande åtgärder lämnas till kommuner för projekt som syftar till att stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder. Bidrag får lämnas för att anlita en extern aktör.

Det ekonomiska stödet till kommuner för brottsförebyggande åtgärder syftar till att:

  • främja utvecklingen av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.
  • stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder

Det kan till exempel handla om att utöka befintliga brottsförebyggande åtgärder, implementera nya åtgärder eller utvärdera genomförda åtgärder.

Bidrag får inte lämnas för befintlig kommunal verksamhet eller för projekt som andra statliga bidrag redan lämnats för. Med en befintlig kommunal verksamhet avses till exempel åtgärder som kommunen är ålagda att utföra enligt lag.

Åtgärder som kommunen är ålagda att utföra enligt lag (2023:196) och som därmed inte kan beviljas stöd:

  • Framtagande eller uppdatering av kommunal lägesbild över brottsligheten.
  • Framtagande eller uppdatering av plan för vilka åtgärder som kommunen avser att vidta för att förebygga brott (åtgärdsplan).
  • Arbete som verkar för att skriftliga överenskommelser om samverkan ingås med relevanta aktörer.
  • Funktion som verkar för att stödja och samordna genomförandet av kommunens arbete enligt lagen.

Ansökan ska lämnas skriftligen genom Brås e-tjänst för ekonomiskt stöd till kommuner för brottsförebyggande åtgärder. Ansökan ska ha lämnats senast den 31 oktober 2024.

Av ansökan ska det tydligt framgå

  • En beskrivning av vad bidraget ska användas till, en övergripande plan inklusive tidsram för arbetet och beräknade kostnader.
  • Uppgifter om andra sökta eller beviljade statliga bidrag som syftar till att stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder, och i så fall för vilket närmare ändamål och med vilket belopp.
  • Uppgifter om hur resultatet av vidtagna åtgärder, som inte avser utvärderingar, ska utvärderas.
  • I förekommande fall lämnas även uppgifter om vilka aktörer sökanden ska samverka med.

Till ansökan ska bifogas en kommunal lägesbild och åtgärdsplan.

Den som vid ett beviljat bidrag kommer att signera uppgifter för genomförandet ska intyga sin rätt att företräda den sökande organisationen, till exempel såsom behörig företrädare enligt delegationsordning. Behörigheten ska styrkas genom lämplig dokumentation.

Handläggningstiden kan påverkas av antalet inkomna ansökningar och om Brå behöver begära in kompletteringar.

Myndigheten bedömer ansökan utifrån stödets villkor och syfte i enlighet med förordning (2023:442) om statsbidrag till kommuner för brottsförebyggande åtgärder. I handläggningen prioriterar Brå ansökningar som bedöms ha bäst möjligheter att uppfylla bidragets syften enligt förordningen.
Enligt förordningen ska bidraget ges i syfte att:

  • främja utvecklingen av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.
  • stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder

För att kunna prioritera mellan ansökningarna kommer Brå särskilt att ta hänsyn till om åtgärderna kan bedömas vara relevanta, genomförbara och uthålliga eller bärkraftiga.

För att bedöma relevans kommer Brå, så långt som möjligt, göra en bedömning av hur väl kommunen analyserat den lokala problembilden och hur den motiverar valet av åtgärder. Brå kommer däremot inte bedöma enskilda åtgärders möjliga verkningsgrad.

Brås bedömning av genomförbarhet kommer att utgå från vilka förutsättningar som finns för att uppnå önskat resultat. Det kan exempelvis vara om föreslagen budget är rimlig eller om åtgärden kan genomföras under ett år.

Bedömning av uthållighet eller bärkraftighet kommer bland annat att utgå från om att åtgärden har förankrats med relevanta aktörer och att den inte förutsätter ett långsiktigt och fortsatt ekonomiskt stöd.

Brås beslut kommer att grundas på ansökan och de underlag som har bifogats till ansökan. Beslut i ansökan om stöd meddelas skriftligen och kan inte överklagas.

Det ekonomiska stödet betalas ut inom tre veckor efter att beslut om bidrag har expedierats. De kommuner som får ekonomiskt stöd ska redovisa sitt arbete till Brå i en delredovisning och en slutredovisning. Slutredovisningen ska innehålla en ekonomisk redovisning och vara lämnad till Brå senast den 28 februari året efter det år som bidraget lämnats. Redovisningen ska också innehålla en redogörelse för vad medlen har använts till, de resultat som har uppnåtts och hur de förhåller sig till de ändamål som bidraget har beviljats för samt övriga uppgifter och handlingar som Brå efterfrågar.

Cirkel med texten Kommuner mot brott

Ansöknings­perioden för 2025 är öppen

När kan jag ansöka?

Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2024.

Hur ansöker jag?

Vem kan söka?

Alla kommuner för brottsförebyggande arbete