Behöver din kommun stärka det brottsförebyggande arbetet? Vill ni främja utvecklingen av kunskapsbaserade åtgärder? Planerar ni att göra verksamhet som kan stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder? Då kan ni söka ekonomiskt stöd från Brå.
Brå kan för år 2025 bevilja stöd till kommuner i syfte att stärka eller främja utvecklingen av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder. Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2024.
Beviljat stöd kan användas för åtgärder som pågår mellan 1 januari till 31 december 2025.
En kommun kan söka om stöd för som mest fem åtgärder med fem ansökningar. En kommun kan sammanlagt högst söka fem miljoner konor.
Stöd får i enlighet med förordning (2023:442) om statsbidrag till kommuner för brottsförebyggande åtgärder lämnas till kommuner för projekt som syftar till att stärka, utveckla eller utvärdera brottsförebyggande åtgärder. Syftet med bidraget är att stärka det brottsförebyggande arbetet på lokal nivå och främja utvecklingen av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.
Stöd kan till exempel sökas för att utöka befintliga brottsförebyggande åtgärder, implementera nya åtgärder eller utvärdera genomförda åtgärder. Arbetet ska vara kunskapsbaserat.
Bidrag får lämnas för att anlita en extern aktör.
Vid prioritering mellan inkomna ansökningar kommer Brå att särskilt beakta om åtgärderna bedöms vara relevanta, genomförbara och uthålliga eller bärkraftiga.
För att bedöma relevans kommer Brå, så långt som det är möjligt, bedöma hur väl kommunen analyserat den lokala brottsproblematiken och hur denna motiverar valet av åtgärd i ansökan. Brå kommer däremot inte bedöma enskilda åtgärders potentiella verkningsgrad.
Brås bedömning av genomförbarhet kommer att utgå från vilka förutsättningar som finns för att uppnå önskat resultat. Bedömningen kan exempelvis behandla om föreslagen budget är rimlig eller om åtgärden kan genomföras under ett år.
Bedömning av uthållighet eller bärkraftighet kommer bland annat att utgå från om åtgärden har förankrats med relevanta aktörer och att den inte förutsätter fortsatt ekonomiskt stöd.
Bidrag får inte lämnas för befintlig kommunal verksamhet eller för projekt som andra statliga bidrag redan lämnats för. Med en befintlig kommunal verksamhet avses till exempel åtgärder som kommunen är ålagda att utföra enligt lag.
Åtgärder som kommunen är ålagda att utföra enligt lag (2023:196) och som därmed inte kan beviljas stöd:
Ansökan ska lämnas skriftligen genom Brås e-tjänst för ekonomiskt stöd till kommuner för brottsförebyggande åtgärder. Ansökan ska ha lämnats senast den 31 oktober 2024.
Av ansökan ska det tydligt framgå
Till ansökan ska bifogas en kommunal lägesbild och åtgärdsplan. Även behörighetshandling, liksom delegationsordning, ska bifogas ansökan för den fysiska person som vid beviljad ansökan kommer att signera avtal om genomförande enligt ansökan.
Samtliga inkomna ansökningar bedöms samlat efter att sista ansökningsdatum passerat. Brå bedömer ansökningarna utifrån villkor och syften i enlighet med förordning (2023:442) om statsbidrag till kommuner för brottsförebyggande åtgärder.
Handläggningstiden kan påverkas av antalet inkomna ansökningar, dess komplexitet och behov av kompletteringar.
Beslut i ansökan kommer att fattas under första kvartalet av 2025. Brås beslut grundas på ansökan och de underlag som har bifogats den. Beslut i ansökan om stöd meddelas skriftligen och kan inte överklagas.
Det ekonomiska stödet betalas ut inom tre veckor efter att beslut om bidrag har expedierats. De kommuner som får ekonomiskt stöd ska redovisa sitt arbete till Brå i en delredovisning och en slutredovisning. Slutredovisningen ska bland annat innehålla en ekonomisk redovisning och ha inkommit till Brå senast den 28 februari året efter det år som bidraget lämnats. Redovisningen ska även innehålla en redogörelse för vad medlen har använts till, de resultat som har uppnåtts och hur resultaten förhåller sig till de ändamål som bidraget har beviljats för samt övriga uppgifter och handlingar som Brå efterfrågar.
Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2024.
Alla kommuner för brottsförebyggande arbete