För att kunna förbättra den pågående verksamheten behöver arbetet följas upp. En uppföljning är alltså inte ett slutligt utlåtande av verksamheten utan ett sätt att dra lärdomar inför det fortsatta arbetet.
Uppföljningen behöver planeras redan vid utformningen av samverkan, och arbetet som ska följas upp behöver genomföras planmässigt och strukturerat. Överenskommelsen, åtgärdsplanerna och medborgarlöftena kan fungera som ett stöd för uppföljningsarbetet.
I en uppföljning studeras vad som händer i samband med en åtgärd. En uppföljning ger svar på vilket resultat ett arbete gett. En utvärdering är en mer systematisk och strukturerad studie av verksamheten med en mer forskningsbaserad ansats vid en utvärdering.
Att utvärdera och följa upp brottsförebyggande arbete är viktigt för att ta reda på vad som fungerar och var det är mest effektivt att lägga sina resurser. Under denna session presenteras ett exempel på systematisk uppföljning. Vi får även höra om goda exempel på utvärderingar som utförts. Från konferensen Råd för framtiden i Gävle 2022.
Detta fördjupningsmaterial fokuserar främst på egen, lokal uppföljning av brottsförebyggande åtgärder och projekt, och syftar till att underlätta detta arbete.
Genom att söka Brås ekonomiska stöd kan ni som brottsförebyggande aktör få möjlighet att anlita någon som genomför en utvärdering eller uppföljning.
Sidan senast uppdaterad: