Ekonomiskt stöd till kommuner för brottsförebyggande åtgärder

Med anledning av lagen Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete fördelar Brå ekonomiskt stöd till kommuner för lokalt brottsförebyggande arbete. Syftet med stödet är att stärka och främja utvecklingen av kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.

Frågor och svar om ansökningsprocessen

E-tjänsten för ansökan om statsbidrag till kommuner för brottsförebyggande åtgärder under år 2025 är öppen fram till och med den 31 oktober 2024.

Ja, från och med ansökan för 2025 gäller en ansökan per åtgärd. En kommun kan lämna upp till fem ansökningar, till ett värde om sammanlagt fem miljoner kronor. Men det krävs ändå en samordning av det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

Ja, en kommun kan lämna upp till fem ansökningar per kommun, till ett värde av högst, sammanlagt fem miljoner kronor.

Ja, en kommun kan söka för en åtgärd och samverka med andra kommuner. Det är den sökande kommunen som är ansvarig för användningen av statsbidraget och har att del- och slutredovisa hur medlen använts och, om det är aktuellt, betala tillbaka medel om det finns brister i underlagen.

Ja. Brå kommer att begära in en delrapport och en slutrapport med underlag som ska styrka hur det beviljade stödet har använts.

Inskickad ansökan, inklusive bilagor, klassas som inkomna allmänna handlingar. Det innebär bland annat att de kan begäras ut av allmänheten.

Frågor och svar om stödets användningsområden

En kommun kan söka stödet för att exempelvis implementera, stärka eller utveckla kunskapsbaserade åtgärder som riktas mot problem som idenitifierats i den lokala lägesbilden och som ingår i kommunens åtgärdsplan.

Ja, det går bra att söka stöd för inköp. Brås ekonomiska stöd avser kostnader i samband med inköpet men inte för kommande års kostnader.

Nej. Stöd beviljas inte för åtgärder som kommunen är ålagda att arbeta med enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Enligt lagen ska kommuner göra en kartläggning av brottsligheten, dess omfattning och konsekvenser samt besluta en åtgärdsplan för att förebygga dessa brott. Det går därför inte att söka stöd för den delen i arbetsprocessen.

Ja, det går att söka stöd för åtgärder riktande mot brottsområdet välfärdsbrottslighet.

Varje åtgärd ska kunna kopplas mot en brottsproblematik som är identifierad i en lägesbild, bifogad till ansökan. Det gäller även åtgärder i form av utbildning, förstudier om organisatoriska behov, utvärdering med mera. Åtgärden ska också finnas med i kommunens åtgärdsplan.

Det finns inga prioriterade ämnesområden i utlysningen.

Ja, det går att ansöka om ekonomiskt stöd för att finansiera ett tillfälligt och tidsbegränsat arbete. Exempelvis genom att anlita en extern aktör eller internt bemanna för ett tidsbegränsat arbete med en definierad start- och sluttid. Det tidsbegränsade arbetet behöver genomföras under stödperioden, det vill säga mellan 1 januari-31 december 2025.

Enligt förordning (2023:442) om statsbidrag till kommuner för brottsförebyggande åtgärder kan ekonomiskt stöd inte lämnas för befintlig kommunal verksamhet eller för projekt som andra statliga bidrag redan lämnats för.

Ja, det går bra att ansöka om stöd för att implementera ett nytt arbetssätt eller en metod i brottsförebyggande syfte, om åtgärden ingår i kommunens brottsförebyggande åtgärdsplan.

Stöd kan däremot inte beviljas till befintlig kommunal verksamhet. Med befintlig verksamhet avses arbete som kommuner är skyldiga att utföra enligt lag.

Ja, det går att söka stöd för att anlita extern aktör, för att ta fram till exempel en förstudie. Ett universitet kan vara den aktör som genomför själva förstudien.

Frågor och svar om e-tjänsten

I e-tjänsten för ansökan finns fält som är obligatoriska att fylla i, dessa är markerade med asterisk (*).

Vid många fält finns även hjälptexter att tillgå, dessa har en symbol med ett frågetecken intill fältet. Hjälptexten visas då muspekaren hålls över symbolen med frågetecknet.

Varje fritextfält i ansökan har ett visst antal tillåtna tecken. Tänk på att text som överskrider maximalt tillåtna tecken raderas automatiskt vid inkopiering.

Ja, när du skickar in ansökan och loggar in med ditt personliga bank-id identifierar du dig som kontaktperson för ansökan. Om ansökan beviljas kommer Brå att skicka ut ett avtal som en behörig företrädare från kommunen signerar. Det är viktigt att det arbete ni söker medel för är förankrat hos behöriga företrädare i er kommun innan ansökan lämnas in.

Då formuläret är komplett ifyllt kan det förhandsgranskas som en pdf före dess att det skickas in. Funktionen nås högst upp på sidan för summering av ansökan.

När ansökan är inlämnad kan du öppna ansökningshandlingen som pdf. Du gör detta på sidan ”Min sida”, under fliken ”Påbörjade ärenden”.

Ja, en inloggad användare loggas automatiskt ut vid inaktivitet i 60 minuter. För att undvika att ifyllda uppgifter går förlorade vid inaktivitet rekommenderar vi att du sparar er ansökan ofta under tiden du arbetar med den.

Ja, det går att spara ansökan och fortsätta senare. Vi rekommenderar att du sparar ansökan ofta när du arbetar med den, för att undvika att ifyllda uppgifter går förlorade vid inaktivitet eller avbrott. Du kan ändra eller komplettera uppgifter till dess att ansökan är inskickad.

Du sparar ifyllda uppgifter genom att klicka på knappen Spara nederst på respektive sida i ansökan.

Nej, det går inte att ändra redan inskickade uppgifter i efterhand i e-tjänsten. Efter att ansökan skickats in behöver ändring av uppgifter, liksom kontaktuppgifter, därför meddelas till handläggare via ekostod@bra.se.

Det finns inget krav på att behörig företrädare ska lämna in ansökan. I samband med ansökan anges en behörig företrädare, och ett underlag som styrker att den angivna företrädaren har behörighet att teckna avtal för kommunen, skickas med.

Brå har inga krav på hur dokumenten ska vara utformade. Handlingen ska redovisa och styrka vem eller vilka som har rätt att företräda organisationen och har befogenhet att för organisationen teckna avtalsunderlag. Vid ansökan ska ni ange på vilket sätt företrädaren har rätt att företräda kommunen. Till exempel: Anna arbetar som avdelningschef och har därför enligt andra stycket, tredje sidan rätt att teckna avtal.

Cirkel med texten Kommuner mot brott

Ansöknings­perioden för 2025 är öppen

När kan jag ansöka?

Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2024.

Hur ansöker jag?

Vem kan söka?

Alla kommuner för brottsförebyggande arbete

Beviljade ansökningar tidigare år