Här kan du se hur samverkan kan läggas upp och utföras stegvis enligt ett kunskapsbaserat arbetssätt. Nu finns också ett fördjupningavsnitt om kartläggning och lägesbilder.
Vilse i det brottsförebyggande arbetet? Leta i listan eller skriv in ditt sökord i rutan så kanske vi kan hjälpa dig med det du behöver veta.
Metodstöd
Det här är ett stödmaterial för lokala aktörer om hur de kan identifiera och arbeta mot brott och otrygghet med koppling till parallella samhällsstrukturer. Även du som arbetar på regional och nationell nivå kan ha nytta av metodstödet.
Lagen om kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete
Datum: 27 september 2022
Tid:10.00 – 15.00
Ort:Stockholm
Sista anmälningsdag: 2022-09-13
UTVÄRDERING
Den våldspreventiva metoden Huskurage har under 2020 införts i tre stadsdelar i Gävle kommun. Högskolan i Gävle har processutvärderat implementeringen av insatsen som bland annat visar att samverkan, engagemang och kommunikation är viktigt.
samverkan
Brå, Socialstyrelsen och Polismyndigheten har tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Sveriges Kommuner och Regioner samt Skolverket tagit fram ett stödmaterial kring arbetsformerna sociala insatsgrupper (SIG) och samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF). Tanken med stödet är att det ska underlätta för lokala aktörer att förebygga och bryta en brottslig utveckling hos fler ungdomar.
RÅD för framtiden
Råd för framtiden är Brottsförebyggande rådets nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Denna gång arrangerades konferensen i samarbete med Gävle kommun den 7–8 april 2022.
Erfarenhetsbank
I Brås erfarenhetsbank hittar du utvärderingar av brottsförebyggande projekt och verksamheter som fått ekonomiskt stöd av Brå. Här kan du ta del av erfarenheter från över hundra utvärderingar, fördelat på olika ämneskategorier.
ÅRSRAPPORT
All brottslighet sker lokalt och behöver förebyggas lokalt. Vilka är förutsättningarna för detta i Sverige i dag, vilka satsningar är på gång och vad bör göras framöver? Denna rapport beskriver det arbete som bedrivits under 2021, utifrån både enkätundersökningar, möten och dialoger med lokala, regionala och nationella brottsförebyggare runt om i landet.
samverkan
Denna vägledande guide fokuserar på näringslivet och dess viktiga roll i brottsförebyggande arbete. Genom att inkludera näringslivet får det brottsförebyggande arbetet en starkare förankring, chans till större genomslag, och ökad förändringseffekt. Skriften är utgiven i ett samarbete mellan Brottsförebyggande rådet, Svenskt Näringsliv, Länsstyrelserna och Polisen.
Rusta er kommun inför kommande lagstiftning! Se vårt webbinarium där du får tips och råd kring hur man kan bygga upp en brottsförebyggande organisation utifrån lokala förutsättningar.
Motorburen problematik
Antalet A-traktorer har ökat i antal och allt fler sammankomster med motorfordon har uppmärksammats där olika typer av brotts- och otrygghetsproblem har identifierats. Den här sortens motorburen problematik har uppmärksammats på flera håll i landet, både i gles- och landsbygd och i mer tättbefolkade områden. Problematiken är kopplad till personer som i eller runt motorfordon skapar otrygghet eller begår brott.
Arbetssätt
Kommuner som vill arbeta brottförebyggande behöver bestämma hur arbetet ska organiseras för att det ska bli effektivt. Här får du råd att utgå ifrån och exempel på hur andra kommuner arbetar. Kom ihåg att anpassa organisationen efter de lokala omständigheterna och parterna som ingår i det brottsförebyggande arbetet – då blir samarbetet som bäst.
Tema
Brott som begås av unga är något som alltid är i fokus i lokalt brottsförebyggande arbetet runt om i landet.
UTVÄRDERING
Länsstyrelsen Blekinge har tillsammans med Tryggare Sverige utvecklat arbetssättet och verktyget Tryggare Skola, som ska hjälpa skolor och kommuner att kartlägga brotts- och otrygghetsproblem i skolmiljön, analysera dem, välja rätt insatser och följa upp arbetet. Nu har arbetet utvärderats av Högskolan i Borås och resultaten visar att det är uppskattat av aktörer inom skolverksamheten.
Ni kan du skicka in ditt bidrag till den brottsförebyggande tävlingen ECPA 2022. Tävlingsbidragen ska vara Brå tillhanda senast 19 augusti. Årets tema är brottsförebyggande arbete med sårbara individer och insatser för att de inte upprepat ska utsättas för brott.
samverkan
På Brås digitala plattform om samverkan beskrivs hur samverkan kan läggas upp och utföras stegvis enligt ett kunskapsbaserat arbetssätt. Ta del av vårt nyligen publicerade fördjupade stöd kring uppföljningar.
Under 2023 kan kommuner enligt lag få ansvar att förebygga brott. Syftet med den föreslagna lagen är att ge förutsättningar för effektivt brottsförebyggande arbete, genom att ställa krav på att detta ska ske på ett kunskapsbaserat sätt och i samverkan. Under en föreläsning, arrangerad av Brå, diskuterades vad lagförslaget innebär för kommuner och deras samverkansparter samt vad lokala brottsförebyggare kan göra för att möta lagkraven.
Ansökningsperioden för att söka ekonomiskt stöd till utvärderingar och uppföljningar av brottsförebyggande insatser är nu öppen. Din ansökan ska vara inne senast den 15 september.
UNGDOMSRÅN
Kontinuitet och långsiktigt tänkande ses som förutsättningar för framgång i det förebyggande arbetet mot ungdomsrån i Göteborg. Här berättar polis och socialtjänst om hur deras arbete bedrivs och är organiserat samt vad de ser för utmaningar och framgångsfaktorer med arbetet.
Webbinarium
Under webbinariet får vi ta del av hur några kommuner och polisregioner har arbetat med ungdomsrån de senaste åren. Dessutom berättar utredare från Brå om den nyligen publicerade rapporten om ungdomsrån och om annat som pågår på området.
STRATEGI MOT VÅLD
GVI är en strategi för att reducera våld i kriminella miljöer, i en specifik stad eller stadsdel, och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och civilsamhälle.
GVI står för gruppvåldsvintervention och har i flera amerikanska studier visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer. En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot de mest våldsdrivande individerna och de grupper som de tillhör.
ERFARENHETER
Polisregion Stockholm har identifierat och kartlagt ett femtiotal öppna drogscener i länet och arbetat och arbetat för att motverka två av dem enligt polisens metodstöd Metoder för lokal samverkan kring arbetet med öppna drogscener. Arbetet har utvärderats av STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem).
Urban utveckling har tagit fram en kunskapsgrund om hur utbredd problematiken med öppna drogscener är i utvalda medelstora kommuner i landet, hur de arbetar och om det finns någon skillnad mellan medelstora kommuners utmaningar och de utmaningar som finns i Stockholm.
UTVÄRDERING
Under 2021 har tolv ansökningar beviljats sammanlagt 3,6 miljoner kronor genom ekonomiskt stöd från Brå, för utvärderingar och uppföljningar. Länsstyrelsen Kalmar och Skånes universitetssjukhus är två av organisationerna som beviljats medel. Melker Labory, brottsförebyggande samordnare, Länsstyrelsen Kalmar, och Louise Laurell, medicinsk doktor, Skånes universitetssjukhus svarar här på några frågor om det de ska utvärdera.
Utsatta områden
I samband med att polisens lista över utsatta områden 2021 presenterades, stod det klart att Klockartorpet inte längre är ett utsatt område. Enligt polisen, Norrköpings kommun och Hyresbostäder vändes utvecklingen i samband med att de deltog i Brås utvecklingsprojekt som riktade sig till utsatta områden.
Lagstiftning
Sveriges kommuner har en central roll i det lokala brottsförebyggande arbetet men hur arbetet prioriteras och bedrivs ser olika ut i landet. En statlig utredning har idag presenterat förslag på hur ett lagstadgat kommunalt ansvar för det brottsförebyggande arbetet bör utformas. Brottsförebyggande rådet välkomnar det nya lagförslaget och Kristina Svartz, generaldirektör, Brottsförebyggande rådet och Karin Svanberg, enhetschef, Brottsförebyggande rådet, berättar här varför en lagstiftning är viktig för arbetet med att förebygga brott.
Brå står för det nationella stödet till och samordningen av det brottsförebyggande arbete i Sverige. Det gör vi bland annat genom utbildningar, processtöd och utvecklingsarbete.