Brå får i uppdrag av regeringen att studera narkotikamarknaden


Regeringen kommer att ge Brå i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige. Uppdraget ska ge kunskap om narkotikamarknaden och dess konsekvenser, samt hur rättsväsendets och samhällets motåtgärder skulle kunna stärkas.

Den 14 augusti höll inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren en pressträff för att presentera nya åtgärder i arbetet mot narkotika. Där meddelade de att Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige.

- Det är tio år sedan Brottsförebyggande rådet genomförde en större studie av narkotikamarknaden i ett antal rapporter och sedan dess har samhället förändrats. Det innebär förändrade förutsättningar för narkotikabrottsligheten men också för samhällets förmåga att bekämpa den. För att kunna utforma så effektiva åtgärder som möjligt mot narkotikabrottsligheten, men också mot de negativa konsekvenser som det får för människor, så finns det ett behov av att uppdatera kunskapen, sa socialminister Lena Hallengren vid pressträffen.

Tidigare Brå-rapporter om narkotikamarknaden

Narkotikaanvändning och misstankar om eget bruk bland ungdomar i Stockholm | Kortanalys 2/2018

Narkotikadistributörer | 2007:7 | En studie av grossisterna

Vart tog alla pengarna vägen? | 2007:4 | En studie av narkotikabrottslighetens ekonomihantering

 

Se webbsändningen från pressträffen den 14 augusti