Rapportomslag Narkotikadistributörer

Narkotikadistributörer

En studie av grossisterna

Organiserad narkotikabrottslighet för tankarna till något stort och mäktigt: en maffia bestående av gränsöverskridande kriminella nätverk med drogbaroner som drar i trådarna. Men brotten sker även på lokal nivå.
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Kedja med svaga punkter

Intrycket är ofta att brottsligheten styrs långt borta från Sveriges gränser av farliga och mäktiga intressen. Inför denna bild är det lätt att känna sig maktlös och handlingsförlamad. Det framstår som om det enda sättet att bekämpa en sådan utmålad brottslighet är genom omfattande internationella insatser.

I själva verket är den organiserade brottsligheten inte långt borta; den finns här och nu till följd av sitt beroende av lokala marknader. Det är missbrukare som i slutändan köper narkotikan från sin lokala distributör och som gör verksamheten lönsam.

Som andra importvaror passerar också narkotikan olika distributionsled, från generalagenter och andra grossister ner till detaljisten. I denna distributionskedja finns en rad svaga länkar som kan utnyttjas för att förebygga och bekämpa narkotikabrottsligheten.

I Narkotikadistributörer följer vi de olika distributörernas verksamhet i syfte att identifiera de svaga länkarna. Mot bakgrund av resultaten från undersökningen diskuteras brottsförebyggande metoder och strategier.

Fakta om publikationen

Författare: Daniel Vesterhav, Johanna Skinnari, Lars Korsell
Publikationsår: 2007

Rapport: 2007:7
Publikationsnummer: ISBN 978-91-85664-62-7
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-261

Kundkorg

Summa: