Rapportomslag Vart tog alla pengarna vägen?

Vart tog alla pengarna vägen?

En studie av narkotikabrottslighetens ekonomihantering

Narkotikapengar är farliga pengar. Särskilt för missbrukarna, som lever farligast på narkotikamarknaden. Men är pengarna farliga för dem som säljer narkotikan?
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Fokus på det kriminella företagandet

Av tradition har tull, polis och åklagare mest varit inriktade på den förbjudna drogen — narkotikan — och att sätta gärningspersoner bakom lås och bom. För framgångsrika kriminella aktörer har därför narkotikapengar snarare varit snabba än farliga.

På senare tid har emellertid de brottsbekämpande myndigheterna börjat intressera sig för kriminella pengar. Vi börjar skönja en ny kompletterande inriktning på kriminalpolitiken.

Hur ser då det kriminella företagandet ut, med intäkter, kostnader, investeringar och privat konsumtion? Kort sagt: Vart tog alla pengarna vägen? Det är frågor som måste ställas när myndigheterna riktar in sig mot den organiserade brottslighetens logik, pengarna.

Det här arbetet är det första i sitt slag som beskriver den kriminella ekonomin. Det sker utifrån den organiserade brottslighetens egna förutsättningar. Det är kunskap som gör att narkotikapengar blir farliga pengar, även för de kriminella entreprenörerna.

Fakta om publikationen

Författare: Johanna Skinnari, Daniel Vesterhav, Lars Korsell
Publikationsår: 2007

Rapport: 2007:4
Publikationsnummer: ISBN 978-91-85664-58-0
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-255

Kundkorg

Summa: