I statistiken över anmälda brott redovisas samtliga händelser som anmälts och registrerats som brott hos polis, tull och åklagare i landet. Det betyder bland annat att även anmälda händelser, som efter en avslutad utredning visar sig inte vara brott eller där brott inte kan styrkas, ingår i statistiken. Dessa gärningar utgör dock endast några procent av de anmälda brotten årligen.
Vid årsskiftet 2015 upphörde 21 länspolismyndigheter för att istället bli en enda Polismyndighet indelad i sju regioner.
Det innebär att statistiken över anmälda brott från och med 2015 utgår från de nya polisregionerna.
De anmälda brotten redovisas i statistiken totalt och indelat efter typ av brott. Uppgifterna ges per kalenderår, kvartal och månad. Statistiken redovisas för hela landet och efter det område där det anmälda brottet har handlagts samt efter kommun där brottet har begåtts.
Statistiken över antalet anmälda brott används för att få en allmän beskrivning av brottslighetens omfattning, utveckling, struktur och regionala fördelning i Sverige per år och månad. Alla brott som begås kommer dock inte till rättsväsendets kännedom och statistiken beskriver därmed inte den faktiska brottsligheten.
Statistiken över anmälda brott omfattar samtliga händelser som anmälts och registrerats som ett brott av polis, tull eller åklagare i Sverige under ett kalenderår. I statistiken ingår även anmälda händelser som efter utredning inte visar sig vara brott eller där brott inte kan styrkas. Av samtliga anmälda brott i statistiken utgör endast några procent varje år sådana "icke brottsliga" händelser. För vissa enstaka brottstyper, till exempel för mord och dråp kan denna andel dock vara betydligt större. I statistiken redovisas antalet anmälda brott totalt och per 100 000 invånare. Även antalet anmälda fall av en viss brottstyp redovisas.
Antalet fall definieras i statistiken som det antal gånger en viss brottstyp (brottskod) registrerats på en och samma anmälan. Ett fall kan således innehålla flera brott. Av alla brott som begås är det endast en del som kommer till rättsväsendets kännedom. Statistiken beskriver därför inte den faktiska brottsligheten. Relationen mellan den faktiska och anmälda brottsligheten, det så kallade mörkertalet, varierar för olika brottstyper. Detta betyder att statistiken över anmälda brott ger en mer eller mindre bra bild av brottsligheten beroende på vilken brottstyp man studerar.
Statistiken över anmälda brott grundar sig på de uppgifter som polis och åklagare registrerar i sina ärendehanteringssystem. När ett brott kommer till polisens kännedom upprättas en brottsanmälan som läggs in i ärendehanteringssystemet. Uppgifterna samlas in centralt hos polisen och levereras sedan till Brå. Även uppgifter från åklagarens och tullens ärendesystem levereras till Brå. Hos Brå granskas och bearbetas uppgifterna innan de sammanställs till statistik.
I statistiken redovisas uppgifter över antalet anmälda brott per kalenderår, kvartal och månad. Redovisningsperioden avser tidpunkten för brottsanmälan. Det är viktigt att påpeka att de anmälda brotten kan ha ägt rum och upptäckts före den redovisade perioden i statistiken. Statistiken över anmälda brott efter månad och kvartal är preliminär statistik. Skillnaden mellan den preliminära statistiken och den definitiva årsstatistiken har under de senaste åren varit mindre än en procent.
Brottsredovisningen omfattar brott mot brottsbalken (BrB), brott mot trafikbrottslagen, brott mot narkotikastrafflagen samt brott mot specialstraffrättsliga författningar för vilka fängelse ingår i straffskalan. Försök, förberedelse och stämpling till brott redovisas i allmänhet som fullbordade brott. Försöksbrotten redovisas separat enbart för mord och dråp, våldtäkter, biltillgrepp och bostadsinbrott. I samband med att ett brott registreras hos polisen klassificeras brotten i enlighet med regler som utfärdas av Brå i samråd med Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Tullverket. Regler för klassificeringen finns i publikationen Klassificering av brott.
Klassificeringen, som bygger på brottskoder, utgår från gällande lagstiftning och görs utifrån den information som finns om brottet vid anmälningstillfället. Klassificeringen kan även grunda sig på uppgifter om till exempel offer, brottsplats och gärningspersonens tillvägagångssätt. Hur antalet brott beräknas för de enskilda brottstyperna framgår av dokumentet Riktlinjer för antalsräkning av brott Pdf, 432 kB. (RIF 0054).
Statistiken över anmälda brott redovisas för hela landet samt det område där brotten handlagts. Från och med 1 januari 2015 har polisen omorganiserats vilket innebar att de 21 länspolismyndigheterna upphörde och istället har en enda Polismyndighet indelad i sju polisregioner bildats. Från och med januari 2015 redovisas statistiken efter de sju regionerna istället för län. Till och med 2014 redovisas statistiken efter län. Den äldre länsindelningen sammanföll från år 1998 med polismyndigheternas verksamhetsområden.
Statistiken redovisas även efter den kommun respektive den stadsdel i storstadskommunerna där brottet har begåtts (brottsplats). För vissa brott saknas dock uppgift om kommun eller stadsdel och då redovisas brotten endast på läns- eller regionnivå. Redovisningen efter kommun och stadsdel finns i statistiken från och med år 1996 respektive år 2002.
Statistik över anmälda brott har förts sedan 1950. Statistikrutinerna för anmälda brott har ändrats vid flera tillfällen, till exempel genom ny insamlingsteknik eller nya redovisningssätt. Även enskilda händelser kan tillfälligt påverka statistiken under vissa år. Dessa förändringar är viktiga att känna till vid jämförelser av de anmälda brotten över tid. Det finns även andra faktorer som påverkar jämförbarheten och tolkningen av statistiken.
Enstaka ärenden som omfattar en stor mängd brott kan ge upphov till märkbara förändringar i statistiken över anmälda brott mellan olika år. Det gäller i synnerhet brottskategorier eller redovisningsområden där nivån vanligtvis är relativt låg.
Enstaka stora ärenden kan skapa problem vid jämförelser över tid och osäkerhet kring huruvida en förändring är generell. Förekomst av stora ärenden är ovanliga men bör beaktas vid tolkning av statistiken.
Nedan följer en sammanställning av stora ärenden som har identifierats de senaste fyra åren i fallande ordning.
Nedan följer en sammanställning av olika systemtekniska och lagstiftningsmässiga förändringar sedan 1965, som i olika utsträckning har påverkat statistiken över anmälda brott. Dessa förändringar bör beaktas vid tolkning av statistiken. De är redovisade i fallande ordning, med de senaste förändringarna först. Styckena är skrivna så att de kan läsas separat. Den som är intresserad av ett specifikt år kan gå direkt till det relevanta stycket.
Sidan senast uppdaterad: