Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005–2017

Antalet polisanmälda sexualbrott har ökat kontinuerligt under de senaste decennierna och de senaste åren har även den självrapporterade utsattheten för sexualbrott ökat. Brå har fått i uppdrag av regeringen att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005.

Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Inför 2018 fick Brå i uppdrag av regeringen att undersöka utvecklingen av de polisanmälda sexualbrotten och den självrapporterade utsattheten för sexualbrott åren 2005–2017. Bakgrunden till uppdraget är en ökning i antalet polisanmälda sexualbrott, liksom i andelen i befolkningen som enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppgett sig ha utsatts för sexualbrott. För att belysa möjliga orsaker till ökningarna har Brå gjort fördjupade studier av de polisanmälda sexualbrotten och av NTU-data, samt via intervjuer samlat in berättelser från personer som enligt NTU uppgett utsatthet för sexualbrott 2016.

Sexualbrott omfattas av ett stort mörkertal och det är en svår uppgift att bedöma i vilken mån förändringar i indikatorerna speglar en faktisk ökning av sexualbrottsligheten. Under den studerade perioden har stor uppmärksamhet riktats mot sexualbrott. Sexualbrottslagstiftningen har omarbetats i flera omgångar och ett flertal upprop mot sexualbrott har fått stort utrymme i den offentliga debatten. En möjlig följd av detta är en förändring i vilka händelser som uppfattas som sexualbrott, och därmed om händelserna anmäls och rapporteras som sexualbrott.

Ökningarna kan därmed bero på en faktisk ökning, en ökad anmälnings- och rapporteringsbenägenhet eller en kombination av dessa faktorer. I rapporten beaktas därför även utvecklingen av sexualbrottsligheten i andra relevanta källor, samt omvärldsfaktorer som kan förväntas medföra en faktisk ökning av sexualbrottsligheten eller påverka vilka händelser som uppfattas som sexualbrott.

Fakta om publikationen

ISBN 978-91-88599-12-4
URN:NBN:SE:BRA-829

© Brottsförebyggande rådet 2019

Kundkorg

Summa: