Hatbrott 2015

En beslöjad kvinna blir spottad på av sin granne, ett asylboende blir nedklottrat med främlingsfientliga budskap och en man blir hånad på internet för sin sexuella läggning. Det är exempel på händelser som kan förekomma i hatbrottsstatistiken.

Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Hatbrottsrapporten ger information om struktur och utveckling för de polisanmälningar där Brå har identifierat olika hatbrottsmotiv. Rapporten inkluderar även årliga resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU), vilket ger en bild av uppskattad nivå av utsatthet för hatbrott i befolkningen. I kapitlet om självrapporterad utsatthet ingår i år även resultat från Politikernas trygghetsundersökning (PTU).

Tillsammans kan sådana uppgifter vara till hjälp i exempelvis regeringens och rättsväsendets beslut om åtgärder för att utreda, bekämpa och förebygga denna typ av brottslighet.

I årets rapport är det första gången som det kristofobiska motivet och kategorin andra antireligiösa hatbrott redovisats i separata kapitel sedan de infördes i hatbrottsstatistiken år 2008.

Fakta om publikationen

ISSN 1100-6676
ISBN 978-91-87335-72-3
URN:NBN:SE:BRA-670

Rapport: 2016:15

Författare: Sofia Axell och Sara Westerberg
© Brottsförebyggande rådet 2016

Kundkorg

Summa: