I skriften presenteras och analyseras tre lokala skolprojekt med brottsförebyggande inriktning. Projekten har genomförts i samarbete med bland andra polisen och socialtjänsten. Skriften visar att skolor med fördel kan söka samverkan med andra professioner, som kan tillföra nya angreppssätt och metoder för att minska brott och problembeteenden i skolan.
I skriften framhålls vikten av ett problemorienterat arbetssätt, som bygger på noggranna kartläggningar och uppföljningar av resultat. Resultaten visar att skolor kan minska våld genom att identifiera särskilt utsatta platser, så kallade hot spots. Flest brott sker i elevskåphallar och utanför klassrum — platser där många elever möts och vuxennärvaron ofta är låg. Skriften beskriver också vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra i projekten och ger tips till den som vill gå vidare. Syftet är att erfarenheterna ska komma framtida skolprojekt till del och möjliggöra för goda resultat.
Skriften vänder sig till beslutsfattare med ansvar för brottsförebyggande frågor inom kommunala verksamheter såsom skola och socialtjänst samt till polisen och lokala brottsförebyggande råd.
Publikationen ingår i en serie skrifter som syftar till att stödja och utveckla det lokala brottsförebyggande arbetet.
Publikationsnummer: ISBN 987-91-86027-65-0
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-428