Rapportomslag Hatbrott 2009 Teknisk rapport

Hatbrott 2009. Teknisk rapport

Ett hakkors på en synagoga, en ung man kallas "bögjävel" av sin granne och en okänd person utsätter en utländsk kvinna för ett hatbrott genom att säga "du är inte svensk, försvinn härifrån". Det här är exempel på händelser från hatbrottsstatistiken under år 2009.
Denna publikation finns endast tillgänglig för nedladdning

Redovisning av metod och tekniska aspekter

Hatbrottsstatistiken kan användas till att studera bland annat omfattning och utveckling av anmälda hatbrott i Sverige, vilket i sin tur kan vara till hjälp i beslut om åtgärder för att förebygga och bekämpa denna brottslighet.

De senaste åren har Brå genomfört omfattande förändringar av hatbrottsstatistiken, inte minst i föregående års rapport då definitionen av vad som ska räknas som ett hatbrott ändrades. Inför årets hatbrottsrapport har några mindre förändringar gjorts. En nyhet är att Brå i år presenterar en mer omfattande redovisning över de av polismyndigheterna hatbrottsmarkerade anmälningarna. Bland annat redovisas hur markeringen använts på regional nivå. År 2008 beslutades att denna information ska ingå i urvalet av anmälningar som granskas för hatbrottsstatistiken. I denna tekniska rapport beskrivs hur en kvalitetsgranskning av denna märkning har gått till.

Fakta om publikationen

Författare: Anna Molarin, Anna Frenzel
Publikationsår: 2010

Rapport: 2010:13
URN:NBN: urn:nbn:se:bra-388

Kundkorg

Summa: