Publikationer

    1. Hot och våld mot elever i skolmiljö | 1/2024 | Om utvecklingen, vilka som utsätts och överlappning med mobbning

      Den här kortanalysen undersöker elevers utsatthet för hot och våld i skolmiljö. Hot eller våld används här som samlingsbegrepp för hot, misshandel, sexualbrott eller rån.

    2. Gärningspersonens kön, ålder och relation till den utsatta | 5/2023 | vid misshandel, hot, sexualbrott och personrån

      Den här kortanalysen beskriver gärningspersonernas kön, ålder och relation till de utsatta vid misshandel, hot, sexualbrott och personrån. De datakällor som används är uppföljningsintervjuerna från Nationella trygghets­undersökningen (NTU) för åren 2019–2021, (som avser utsatthet 2018–2020) samt brottsmisstankar ur registret över misstänkta personer för åren 2018–2020.

    3. Här ges en övergripande bild av ett flertal olika brottstyper baserat på en genomgång av de lämpligaste källorna. De brottskategorier som beskrivs i kortanalysen är bostadsinbrott, bilstöld och stöld ur eller från fordon, cykelstöld, bedrägeri, hot, personrån, misshandel samt dödligt våld. 

    4. Denna kortanalys beskriver utifrån data från Nationella trygghetsundersökningen, NTU, den upprepade utsattheten för hot- och våldshändelser i befolkningen under perioden 2005–2015, med fokus på den grupp som utsätts för 4 eller fler hot- och våldshändelser under ett år.

    5. I denna rapport beskrivs utvecklingen för ett flertal centrala brottstyper, bland annat dödligt våld, misshandel och sexualbrott.

    6. I denna kortanalys undersöks hur vanligt det är att de inblandade vid misshandel, hot, personrån och sexualbrott uppges vara påverkade av alkohol (utsatta personer) eller alkohol och droger (gärningspersoner).

    7. Otillåten påverkan mot brottsoffer och vittnen | 2008:8 | Om ungdomsbrott, relationsvåld och organiserad brottslighet

      Den här rapporten handlar om otillåten påverkan, det vill säga trakasserier, hot, våld, skadegörelse och korruption, mot brottsoffer och vittnen. Rapporten bygger på intervjuer, analyser och enkäter och avslutas med förslag till brottsförebyggande strategier och metoder.

    8. Hot och våld mot kriminalvårdens personal | 2006:5 | En kartläggning

      I kriminalvården arbetar personalen nära intagna och klienter, varav en del dömts för allvarliga våldsbrott.

    9. Stalkning i Sverige | 2006:3 | Omfattning och åtgärder

      Att det finns människor som blir upprepat trakasserade eller förföljda av någon som hotar dem, gör ovälkomna besök, ringer upprepade gånger på telefon och skickar brev eller e-post med kränkande innehåll har blivit allt mer uppmärksammat under de senaste åren.

    Kundkorg

    Summa:

    Rapportnummer

    Letar du efter en specifik rapport med hjälp av rapportnumret? Sätt citationstecken runt din sökning: t.ex. "2018:5" så får du bättre sökresultat.