Publikationer

    1. Vissa typer av brott bland unga indikerar starkare än andra brott en fortsatt lång brottskarriär. De brotten kallas strategiska brott och har tidigare studerats av Brå när det gäller personer födda på 1960- och 1970-talen. Bilstöld var då den brottstyp i gärningspersonernas första lagföring som visade på högst risk för många återfall i brott.

    2. En guide för dig som ska initiera och driva grannsamverkan i flerfamiljshus. Vi tror att du som läser den arbetar på strategisk nivå eller har ett övergripande ansvar för att utveckla trygghet och säkerhet i något eller flera bostadsområden.

    3. Bekämpning av organiserad brottslighet | 2011:20 | Utvärdering av den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet.

      Kampen mot organiserad brottslighet i Sverige har pågått i över 30 år. De senaste fem åren har myndigheterna lagt i en ny växel i arbetet, och bekämpningen sker nu på bred front där myndighetssamverkan är nyckelordet.

    4. Hot spots för brott i sex svenska städer | 2011:17 | En studie av förutsättningarna för platsbaserat polisiärt arbete i Sverige

      Brott sker inte slumpmässigt i tid och rum. På vissa platser sker fler brott än på andra. På samma sätt är det också fler brott som sker vid vissa tidpunkter än vid andra. Det finns underliggande orsaker till att det ser ut på det viset. För polisen är detta positivt ur ett brottsförebyggande perspektiv. Det ger nämligen möjligheter att ta fram och genomföra insatser som angriper de underliggande orsakerna och som kan fokuseras till vissa platser och vissa tidpunkter.

    5. Dagens ungdom - problem eller lösning? För tolfte gången genomfördes konferensen Råd för framtiden, denna gång i Uppsala. Datum för konferensen var den 17 och 18 oktober 2011. Årets tema var Dagens ungdom - problem eller lösning.

    6. Brå har utvärderat Regeringens handlingsplan för frågor rörande prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

    7. Andelen personer i befolkningen som uppger att de utsatts för brott har minskat de senaste fem åren. Det gäller främst trakasserier och stöld ur fordon. Utsattheten för våldsbrott är däremot oförändrad. Det visar denna delrapport från Nationella trygghetsundersökningen (NTU).

    8. Konsekvenserna för barn som utsätts för misshandel kan vara stora och långtgående och orsaka både fysiska och psykiska skador. Antalet polisanmälda misshandelsbrott mot barn 0—6 år har följt en ökande trend de senaste decennierna. I en tidigare rapport från 2000 visade Brå att ökningen under 1990-talet berodde på en allt större anmälningsbenägenhet.

    9. Homicide in Finland, the Netherlands and Sweden | 2011 | A First Study on the European Homicide Monitor Data

      This report contains a comparative, descriptive analysis of the 1 577 homicide cases committed in Finland, Sweden and the Netherlands during the years 2003—2006. Differences and similarities have been studied with regards to rates and structural characteristics, giving answers to the questions of where, when and how homicide takes place as well as who the victims and perpetrators are.

    Kundkorg

    Summa:

    Rapportnummer

    Letar du efter en specifik rapport med hjälp av rapportnumret? Sätt citationstecken runt din sökning: t.ex. "2018:5" så får du bättre sökresultat.