Publikationer

    1. Föräldrars skadeståndsansvar för barnens brott | 2017:14 | En utvärdering av 2010 års reform

      Denna rapport belyser hur reformen med strängare skadeståndsansvar för föräldrar har fungerat utifrån ett brottsofferperspektiv, vilka konsekvenser reformen haft för de skadeståndsdömda föräldrarna och huruvida reformen haft effekt på ungdomsbrottsligheten.

    2. Brott begångna av barn | 2014:20 | En utvärdering av ändringarna i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare under 15 år

      År 2010 infördes ett antal ändringar i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL). Detta för att polisen i större utsträckning och mer effektivt skulle utred brott begångna av barn under 15 år, trots att barnen inte är straffmyndiga. Brå har haft regeringens uppdrag att utvärdera effekten av dessa lagändringar.

    3. Sedan den 1 juli 2009 omfattar brottsbalken ett nytt brott: kontakt med barn i sexuellt syfte. Det som avses är sådana kontakter med barn, till exempel via internet, som har som mål att möjliggöra sexuella övergrepp vid ett fysiskt möte.

    4. Rättsväsendets hantering av ungdomsärenden | 2012:5 | Handläggningstid och personuppklaring

      Rapporten fokuserar på rättsväsendets hantering av ungdomsärenden och tittar på framgångfaktorer för en effektiv handläggning.

    5. Ungdomsvård och ungdomstjänst | 2011:10 | En utvärdering av 2007 års påföljdsreform för unga lagöverträdare

      Vilka påföljder bör ungdomar få när de begått brott? Hur ska balansen mellan strafftänkande och vårdtänkande se ut? Det är ständigt aktuella frågor som tas upp i denna rapport, där ändringarna år 2007 i påföljdssystemet för unga utvärderas.

    6. Förbättrat stöd till unga brottsoffer | 2009:9 | En utvärdering av Brottsofferjourernas Riksförbunds projekt

      För att utveckla arbetet för unga brottsoffer startade Brottsofferjourernas Riksförbund (BOJ) hösten 2005 ett treårigt projekt med syftet att bättre kunna nå och hjälpa unga brottsoffer. Brå ombads utvärdera projektet, som finansierades av Allmänna arvsfonden. I denna rapport redovisas utvärderingen.

    7. Utvärdering av Kronobergsmodellen | 2009:5 | En polisiär arbetsmetod för att förebygga våld i offentlig miljö

      Ungdomar som är berusade ute på stan löper en ökad risk att bli inblandade i våldssituationer. Polisen utvecklat  ett arbetssätt som kallas Kronobergsmodellen, en arbetsmetod som syftar till att begränsa ungdomars alkoholdrickande i offentlig miljö och på så sätt minska den alkoholrelaterade våldsbrottsligheten bland unga.

    8. Mentorskap som metod för att förebygga brott och annat destruktivt beteende tilldrar sig allt större intresse. Metoden innebär vanligtvis att en erfaren person ger en ung person med särskilda behov stöd, råd och vägledning i syfte att förbättra den unges möjligheter i livet. Men hur väl fungerar det?

    9. Det finns en stor efterfrågan på kunskap om vilka insatser som fungerar för ungdomar som döms till vård inom socialtjänsten. Mot den bakgrunden inledde Brå 2003 ett projekt för att försöka utvärdera effekterna av kommunernas påverkansprogram för unga lagöverträdare.

    10. Vad händer med unga lagöverträdare? | 2002:19 | Om överlämnande till vård inom socialtjänsten

      Rättsväsendets reaktioner på ungdomsbrott är ett ständigt aktuellt ämne inom den kriminalpolitiska debatten i Sverige och påföljdssystemet för unga har reviderats vid ett flertal tillfällen under senare år.

    Kundkorg

    Summa:

    Rapportnummer

    Letar du efter en specifik rapport med hjälp av rapportnumret? Sätt citationstecken runt din sökning: t.ex. "2018:5" så får du bättre sökresultat.