Publikationer

    1. Otillåten påverkan mot åklagare och domare sker främst i form av trakasserier och hot. Det rör sig inte om vilka hot som helst, utan syftet är att påverka deras myndighetsutövning. I rapporten presenteras resultaten från en webbenkät om otillåten påverkan riktad till samtliga åklagare och domare i tingsrätt och länsrätt.

    2. Målsägandebiträde | 2009:4 | En beskrivning av lagens tillämpning

      Regeringen gav i juni 2008 i uppdrag åt Brottsförebyggande rådet att studera hur lagstiftningen används i dag och hur ofta och vid vilka typer av brott målsägandebiträden förordnas.

    3. De flesta brott som allmänheten utsätts för blir inte polisanmälda. Denna rapport handlar om vad som ligger bakom brottsoffers vilja eller ovilja att anmäla brott.

      Pris för tryckt rapport 139 kr inkl moms
      ISBN: ISBN 978-91-85664-96-2
    4. Både svensk och internationell forskning visar att personer med utländsk bakgrund kan missgynnas i mötet med många olika samhällsinstitutioner. Rättsväsendet är inget undantag.

    5. Vård för unga lagöverträdare | 2005:13 | Socialtjänstens insatser

      Rättsväsendets reaktioner på ungdomsbrott är ett ständigt aktuellt ämne inom den kriminalpolitiska debatten i Sverige och påföljdssystemet för unga är regelbundet föremål för översyn och revidering.

    6. Våldtäkt | 2005:7 | En kartläggning av polisanmälda våldtäkter

      Brottsförebyggande rådet (Brå) har samlat in och bearbetat uppgifter från nära nog alla anmälningar avseende fullbordade våldtäkter från landets polismyndigheter för åren 1995 och 2000.

    7. Besöksförbud | 2003:2 | En utvärdering av lagen och dess tillämpning

      Lagen om besöksförbud infördes år 1988 för att ge ett bättre skydd för människor som förföljs och trakasseras, främst kvinnor som utsätts för misshandel och andra övergrepp av närstående män.

    8. Pris för tryckt rapport 125 kr inkl moms
      ISBN: ISBN 91-38-31970-5
    9. Miljöstraffrätt i praktiken | 2002:10 | En studie av rättstillämpningen

      Straffrätten har under senare decennier legat i fokus när det gäller att utveckla samhälleliga styrmedel för sådan verksamhet som på olika sätt kan vara skadlig för den yttre miljön.

    10. Ungdomsbrottsligheten är ett ständigt aktuellt ämne inom den kriminalpolitiska debatten i Sverige. Att hitta relevanta och fungerande åtgärder för att förhindra både att ungdomar börjar begå brott och att de fortsätter att begå brott är ingen enkel uppgift. Rättsväsendets reaktioner på ungdomsbrott är också föremål för ständig debatt och påföljdssystemet för unga har reviderats vid ett flertal tillfällen under senare år.

    Kundkorg

    Summa:

    Rapportnummer

    Letar du efter en specifik rapport med hjälp av rapportnumret? Sätt citationstecken runt din sökning: t.ex. "2018:5" så får du bättre sökresultat.