Publikationer

    1. När det handlar om varför eller varför inte människor begår brott är sysselsättning och försörjning ofta centrala frågor. Då arbetslöshet är en faktor som ökar risken för brottslighet och återfall i brott är det naturligt att kriminalvården inriktas på att få intagna i arbete efter frigivningen. Brå har utvärderat resultatet av yrkesutbildning och sysselsättningsprogram för fängelsedömda personer.

    2. Centrala prognoser för Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården.

    3. En stor del av de intagna i fängelse är narkotikamissbrukare och deras risk att återfalla i nya brott efter frigivningen är mycket hög.

    4. 2007 års reform för bättre utslussning i Kriminalvården | 2008:19 | Vilka blev effekterna under det första året?

      Övergången från anstalt till frihet är kritisk när det gäller intagnas möjligheter att avhålla sig från brott efter ett verkställt fängelsestraff. Det är därför viktigt att så långt som möjligt förbereda de intagna för livet efter frigivningen. Det här är Brå:s utvärdering av reformen av utslussning med elektronisk fotboja.

    5. Barn som begått brott | 2008:11 | Socialtjänstens och polisens åtgärder

      I Sverige är barn under 15 år inte straffmyndiga och kan alltså inte dömas till en påföljd för sitt brott. Men innebär då det att samhället inte alls reagerar på deras handling? Det är den frågan som belyses i föreliggande rapport.

    6. Mentorskap som metod för att förebygga brott och annat destruktivt beteende tilldrar sig allt större intresse. Metoden innebär vanligtvis att en erfaren person ger en ung person med särskilda behov stöd, råd och vägledning i syfte att förbättra den unges möjligheter i livet. Men hur väl fungerar det?

    7. Medling i går, i dag och i morgon | 2008 | En kort skrift om medling vid brott

      Från den 1 januari 2008 är alla kommuner skyldiga att kunna erbjuda medling vid brott till lagöverträdare under 21 år. Brottsförebyggande rådet, Brå, har sedan 2003 haft regeringens uppdrag att stimulera införandet av medling vid brott i kommunerna.

    8. År 1997 fick Brå regeringens uppdrag att bedriva och följa upp en försöksverksamhet med medling vid brott.

    9. Det finns en stor efterfrågan på kunskap om vilka insatser som fungerar för ungdomar som döms till vård inom socialtjänsten. Mot den bakgrunden inledde Brå 2003 ett projekt för att försöka utvärdera effekterna av kommunernas påverkansprogram för unga lagöverträdare.

    10. Den fortsatta narkotikasatsningen i kriminalvården | 2007:25 | Anstaltschefernas bild och de intagnas upplevelser

      Kriminalvården arbetar sedan våren 2002 med en särskild satsning för att bekämpa narkotikamissbruket bland kriminalvårdens klienter. Brå har tidigare utvärderat kriminalvårdens arbete med narkotikasatsningen under åren 2002—2004. Detta är en fortsatt utvärdering.

    Kundkorg

    Summa:

    Rapportnummer

    Letar du efter en specifik rapport med hjälp av rapportnumret? Sätt citationstecken runt din sökning: t.ex. "2018:5" så får du bättre sökresultat.