Publikationer

    1. Det är ofta svårt att orientera sig i den ständigt växande mängden forskning och på egen hand dra slutsatser. Bland annat gäller det forskningen om vilka effekter olika åtgärder har på brottsligheten. En teknik för att hitta rätt i forskningsfloran är systematiska metastudier.

    2. Barn som begått brott | 2008:11 | Socialtjänstens och polisens åtgärder

      I Sverige är barn under 15 år inte straffmyndiga och kan alltså inte dömas till en påföljd för sitt brott. Men innebär då det att samhället inte alls reagerar på deras handling? Det är den frågan som belyses i föreliggande rapport.

    3. Mentorskap som metod för att förebygga brott och annat destruktivt beteende tilldrar sig allt större intresse. Metoden innebär vanligtvis att en erfaren person ger en ung person med särskilda behov stöd, råd och vägledning i syfte att förbättra den unges möjligheter i livet. Men hur väl fungerar det?

    4. Grannsamverkans effekter på brottsligheten | 2008:9 | En systematisk forskningsgenomgång

      Grannsamverkan är en vanlig metod för att förebygga brott och otrygghet i bostadsområden. Metoden innebär att boende ser över den egna bostadens skydd och hjälper varandra att vaka över bostäderna och vad som händer och sker i området. Men hur väl fungerar det?

    5. Tillgångsinriktad brottsbekämpning | 2008:10 | Myndigheternas arbete med att spåra och återföra utbyte av brott

      Logiken bakom en stor del av brottsligheten är ekonomisk. Det handlar om pengar. Hur kan rättsväsendet då bli effektivare med att bekämpa brottsligheten? Genom att gå på pengarna, förstås!

    6. Otillåten påverkan mot brottsoffer och vittnen | 2008:8 | Om ungdomsbrott, relationsvåld och organiserad brottslighet

      Den här rapporten handlar om otillåten påverkan, det vill säga trakasserier, hot, våld, skadegörelse och korruption, mot brottsoffer och vittnen. Rapporten bygger på intervjuer, analyser och enkäter och avslutas med förslag till brottsförebyggande strategier och metoder.

    Kundkorg

    Summa:

    Rapportnummer

    Letar du efter en specifik rapport med hjälp av rapportnumret? Sätt citationstecken runt din sökning: t.ex. "2018:5" så får du bättre sökresultat.