Världens ledande kriminologer samlas i Stockholm


Måndag den 10 juni startar en kriminologikonferens med några av toppnamnen inom internationell kriminologisk forskning. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut. I år går priset till Ruth Dreifuss, Distinguished Senior Fellow av Graduate Institute i Genève, samt Peter Reuter, professor i offentlig politik och kriminologi vid University of Maryland. Årets prissumma uppgår till 1 miljon kronor.

De belönas för sina respektive arbeten om metoder för att hantera narkotikamissbruk och andra åtgärder på det kriminalpolitiska området. Pristagarnas arbeten sätter huvudtemat för konferensen som i år är Research-Guided Drug Policies.

Internationellt kriminologisymposium

Priset delas ut i samband med the Stockholm Criminology Symposium, som arrangeras årligen av Brottsförebyggande rådet (Brå), nu för fjortonde gången. Det är en av världens tre stora internationella kriminologikonferenser, som under tre dagar samlar över 400 forskare, praktiker och beslutsfattare från hela världen, och presenterar det senaste inom internationell kriminologisk forskning.

Symposiet inleds med en paneldiskussion tillsammans med årets pristagare. Därefter följer tre dagar med sessioner inom olika ämnen, till exempel narkotikabrott; internetrelaterad brottslighet; våld i nära relationer; radikalisering; mord; gängbrottslighet och skjutningar.

Prisutdelning och pristagarföreläsning

The Stockholm Prize in Criminology anses vara ett av världens främsta priser i kriminologi. Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus, den 11 juni klockan 19.00. Pristagarna håller sin föreläsning under symposiet på Norra Latin, den 11 juni, klockan 13.30–14.30.

  • Tid för symposiet: måndag 10 juni–onsdag 12 juni. Start måndag kl 9.15, övriga dagar kl 9.00.
  • Plats för symposiet: City Conference Center, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm.
  • För mer information: Lina Jörgensen, projektledare Brå, 072-99 58 477.
  • För pressackreditering: 072-99 58 500; press@bra.se