Drygt var sjätte person 65 år eller äldre utsätts för något brott under ett år. Det finns även organiserad seriebrottslighet som riktar in sig på äldre. Det förekommer också att äldre utsätts för misshandel av en partner, barn eller barnbarn. Det visar en ny studie om utsatthet för brott och otrygghet bland äldre, som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar idag.
Risken att utsättas för brott sjunker med stigande ålder men äldre är särskilt sårbara just på grund av sin ålder. Under 2016 utsattes var sjätte person 65-84 år eller äldre för brott.
– En typ av organiserad brottslighet är de internationella ligor som särskilt riktat in sig på sårbara äldre personer. Det vanligaste vid den här typen av brottslighet är att gärningspersonen ringer på och uppger en falsk orsak till att behöva komma in i bostaden – till exempel att de är hantverkare eller personal från hemtjänsten, säger Monika Sellgren Karlsson, utredare, Brå.
Viss typ av brottslighet riktar in sig mot äldre just på grund av deras särskilda sårbarhet med exempelvis dålig syn och hörsel, att de har svårt att gå, bor ensamma eller kanske har ett stort hjälpbehov. Det finns också exempel på brottslighet som riktar sig mot både äldre och yngre – till exempel bedrägerier – men där brottet oftare fullbordas på grund av sämre internetkunskaper och högre grad av tillit.
– Konsekvenserna av att utsättas för brott blir ofta allvarligare för äldre än för yngre. Även en lindrigare misshandel kan leda till allvarliga skador med mycket lång läkningstid. Oro, ängslighet och misstänksamhet ökar. Sömnproblem eller att inte våga lämna hemmet är också vanliga konsekvenser, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå.
En tredjedel av anmälningarna om det som kallas misshandel av bekant, där målsägaren var 65 år eller äldre, avser relationsvåld. I åtta fall av tio riktar det sig mot äldre kvinnor. Relativt många misshandelsfall handlar även om barn eller barnbarn som ofta har missbruksproblem eller psykisk ohälsa och blir våldsamma i samband med ett besök.
En del steg har redan tagits för att förebygga brott mot äldre och öka deras trygghet, men fler åtgärder kan utvecklas. Anmälningsskyldighet hos vårdpersonalen vid misstanke om våld av närstående och att minska antalet vårdare som passerar äldres hem är två av flera uppslag som uppmärksammas i rapporten.
Rapporten Brott mot äldre. Om utsatthet och otrygghet är den första studie i sitt slag som tar ett helhetsgrepp på utsatthet för brott bland äldre.