4 februari, 2021
Under 2018 beviljades stiftelsen Fryshuset ekonomiskt stöd för utvärdering av deras verksamhet Passus, för avhopp från gäng och kriminalitet. Torbjörn Forkby, professor, Linnéuniversitetet har tillsammans med Kristina Alstam, universitetslektor, Göteborgs universitet, utvärderat verksamheten. De menar att Passus lyckas med att stödja kriminellas väg ut från gängen och att en tydlig framgångsfaktor har varit möjligheten att ge deltagarna ett individanpassat och kvalificerat stöd. Torbjörn Forkby svarar här på några frågor om utvärderingen.
Vi utvärderade Passus verksamhet för avhopp från gäng och kriminalitet. Programmet innefattar praktiskt stöd med bostad och sysselsättning, socialt stöd genom att medverka till nya livssammanhang och reparera det som fungerat positivt tidigare samt psykologiskt stöd där deltagarna genomgår terapeutisk bearbetning av tidigare erfarenheter. Det finns en tydlig struktur i Passus där behandlingsarbetet sker enligt ett antal faser, från den kartläggande och motiverande fasen, till den mer intensivt bearbetande och till slut fokuseras individens nya livssammanhang i vilket stödet trappas ned successivt. Trots fasindelningen bygger arbetet på en hög grad av individualisering där verksamheten formas efter de enskilda deltagarnas behov och förutsättningar. En utmärkande dimension är också den egna ”inifrånkunskapen” om gäng och kriminalitet som finns hos en del av de anställda, vilket utgör en viktig del för att stärka trovärdigheten och som i sin tur kan fungera överbryggande till det nya livet efter gänget.
Den allra viktigaste slutsatsen är att allt material vi samlat in pekar åt samma håll – verksamheten verkar faktiskt fungera på det sätt som den avses göra och att den lyckas med föresatsen att stödja vägen ut från gängen. Vi har intervjuat en stor andel av deltagarna, de anställda och verksamhetsansvariga samt efterfrågat uppdragsgivarnas bedömningar av verksamheten. Med undantag för några få röster så är det samlade resultatet för verksamheten klart positivt, även om det såklart finns vissa begränsningar med utvärderingen.
En utmärkande dimension är den egna ”inifrånkunskapen” om gäng och kriminalitet som finns hos en del av de anställda, vilket utgör en viktig del för att stärka trovärdigheten och som i sin tur kan fungera överbryggande till det nya livet efter gänget.
- Torbjörn Forkby
Läs mer