Nederländerna vann European Crime Prevention Award


Den nederländska entreprenörsorganisationen MKB-Nederland vann den brottsförebyggande tävlingen ECPA 2015.

I Nederländerna har MKB Nederland genomfört en landsomfattande turné för att medvetandegöra mindre och medelstora företag om IT-relaterad brottslighet. Den IT-relaterade brottsligheten växer och det är små och medelstora företags webbsidor och databaser som många gånger är måltavlor. För att öka medvetenheten genomförde MKB –Nederland en ”roadshow” med en orange buss i landet. Bussen stannade i lokala affärsdistrikt och lokala företagare bjöds ombord för att dels få sin IT-säkerhet testad, dels få förslag och råd på hur de kan förbättra den.

Till tävlingen år 2015 var temat Cybercrime. Tjugo av EU:s medlemslängder nominerade projekt. Flera av dem fokuserade på att öka riskmedvetenheten hos de unga användarna på internet bland annat genom utbildningsinsatser men också med kortfilmer och webbsidor. Sverige nominerade ECPATs och Svenska Bankföreningens arbete Finanskoalitionen mot barnsexhandel. Priset delades ut i EU:s ordförandeland Luxemburg. Inom kort kommer de nominerade projekten att presenteras på det europeiska nätverket för brottsförebyggande arbetes (EUCPNs) hemsida www.eucpn.org

Vad är European Crime Prevention Award?

European Crime Prevention Award är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt/verksamhet. Brå utser ett vinnande bidrag i den svenska deltävlingen. Det vinnande projektet representerar Sverige i den europeiska finalen, som i år avgörs i Bratislava i Solvakien den 15-16 december. Temat för i år i organiserad brottslighet med särskild fokus mot brott mot äldre. Nominera gärna din egen verksamhet eller andra som du känner till.

För mer information

Karin Svanberg, enhetschef, Brå, tfn: 08-527 58 494.