Maria Molin, utredare, enheten för statistiska undersökningar (Esu)

Maria Molin, Esu

Foto: Brå

Skulle du kunna berätta om din bakgrund?

När det gäller utbildning så har jag studerat kriminologi och statistik. Innan jag började arbeta på Brå så arbetade jag på Försäkringskassan, och har dessförinnan arbetat inom polisen.

Hur kommer det sig att du sökte dig till Brå?

Jag tyckte att det verkade vara en mycket givande arbetsplats, och eftersom jag hade studerat kriminologi och statistik så kändes Brå som den perfekta platsen för mig, eftersom jag där får möjlighet att arbeta med bägge delarna.

Kan du berätta om din enhet och vad ni arbetar med?

På enheten för statistiska undersökningar arbetar vi i huvudsak med statistik som bygger på surveyundersökningar och på annan särskild datainsamling. Förutom Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som jag själv arbetar med, ansvarar vi även för Skolundersökningen om brott, Politikernas trygghetsundersökning, och hatbrottsstatistik, vilka alla är återkommande undersökningar. Utöver det har vi en funktion på enheten som gör det vi benämner som kortanalyser, vilket handlar om att publicera kortare rapporter under året som bygger på befintlig statistik, antingen från myndigheten eller från annat håll. Tack vare denna funktion finns det en flexibilitet på enheten att studera sådant som man ser ett särskilt behov av, och att göra skärningar på resultaten som det inte finns utrymme för inom ramen för de återkommande undersökningarna på enheten.

Skulle du kunna beskriva dina arbetsuppgifter?

Jag arbetar som teamledare för den Nationella trygghetsundersökningen (NTU), vilket genererar väldigt omväxlande arbetsuppgifter. Exempel på arbete som ingår är administration kring datainsamlingen, fördelning av arbetsuppgifter, författande av rapporter och muntliga presentationer. Något annat som ingår är kontakter med externa aktörer. Det kan t.ex. handla om kontakter med Statistiska centralbyrån som genomför vår datainsamling, och även om kontakter med andra länder.

Vad är roligast med ditt arbete?

Det är väldigt givande att arbeta med produktion av kunskap som används och kommer till nytta så pass mycket. Den Nationella trygghetsundersökningen (NTU), används främst som ett kunskapsunderlag när olika politiska beslut ska tas, men det finns även ett stort allmänintresse för undersökningen. Det är dessutom väldigt roligt att få arbeta och utvecklas tillsammans med alla härliga kollegor. Vi arbetar mycket i team på enheten, och bollar ständigt tankar och idéer med varandra.

Vilka egenskaper tror du är bra att ha i din yrkesroll?

Jag tror att det är bra att trivas med kombinationen av samarbete och eget arbete och att vara kommunikativ. När det handlar om undersökningar som NTU, där ett viktigt syfte är att det ska se likadant ut från år till år, tänker jag också att det är viktigt att vara strukturerad.

Skulle du kunna berätta om något projekt som du arbetat med?

Den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) i sig är en årligen återkommande undersökning som i princip har samma upplägg varje år. Dock får vi utöver det som ingår årligen en del regeringsuppdrag inom ramen för NTU. För tillfället arbetar vi exempelvis med ett uppdrag som går ut på att vi ska genomföra en kartläggning av brott i nära relationer, inom ramen för NTU 2023.