Luis Antonio Galaz Miranda, utvecklare, enheten för IT

Luis Antonio Galaz Miranda, IT

Foto: Brå

Vad är din bakgrund?

Jag är en ingenjör med kompetens i programvaruutveckling och IT-arkitektur med fokus på Java-teknologier så som MicroProfile, Quarkus och Java EE/Jakarta EE. Som en certifierad Scrum Master, IT-arkitekt och Lead Developer har jag haft nöjet att leda och utveckla mjukvaruprojekt för olika myndigheter och organisationer. Just nu jobbar jag som Scrum Master och systemutvecklare vid Brottsförebyggande rådet, där jag arbetar med förvaltningen och utvecklingen av nya tekniska lösningar.

Kan du berätta om din enhet och vad ni arbetar med?

Vi på IT-enheten på Brå har i uppgift att se till att alla våra IT-system fungerar som de ska. Det innebär att vi jobbar med att utveckla och förbättra våra tekniska plattformar så att de möjliggör en smidig hantering av all data och information som rör Brå:s verksamhet. Vi jobbar också med att integrera våra system med andra myndigheter inom rättsväsendet så att vi tillsammans kan jobba mot en tryggare och säkrare Sverige.

Just nu håller vi på att göra en hel del förändringar på IT-enheten för att möta de nya utmaningar som digitaliseringen kräver. Vi jobbar hårt för att hitta nya tekniska lösningar som gör vår verksamhet effektivare och mer användarvänlig. Det är en spännande tid, men också en utmaning att bygga upp en organisation som kan hantera de här utmaningarna på bästa sätt.

Skulle du kunna beskriva dina arbetsuppgifter?

Som Scrum master och systemutvecklare hos Brå har jag två huvudsakliga ansvarsområden. Som Scrum master ser jag till att utvecklingsprocessen är effektiv och produktiv genom att leda och facilitera olika möten och säkerställa att alla arbetar mot gemensamma mål. Som systemutvecklare ingår jag i ett team där vi ansvarar för att utveckla och implementera mjukvarulösningar som möter organisationens behov. Vi skapar tekniska lösningar baserade på kraven, testar mjukvaran och säkerställer att de uppfyller kvalitetsstandarder och arkitektoniska riktlinjer. Systemutvecklarna har också en viktig roll i att säkerställa att IT-lösningarna stödjer Brå:s verksamhet på bästa sätt och att de är skalbara och hållbara över tid.

Vad är roligast med ditt arbete?

Det roligaste med mitt jobb är att jag får hitta nya sätt att lösa tekniska problem och dela mina kunskaper med teamet. Jag älskar att vara kreativ och innovativ samtidigt som jag säkerställer att IT-lösningarna är hållbara och uppfyller kvalitetsstandarder. Att se till att vi jobbar mot samma mål är också kul. Jag känner även att jag bidrar till att göra en positiv skillnad i samhället.

Vilka egenskaper tror du är bra att ha i din yrkesroll?

Några av de viktigaste egenskaperna för rollen som Scrum Master och systemutvecklare är god kommunikation, öppenhet för nya idéer, tålamod, flexibilitet och analytisk förmåga. Man bör även ha ett intresse för teknik och problemlösning, samt vara villig att lära sig nya teknologier och verktyg för att hålla sig ajour. Det är även viktigt att ha ledarskapsförmågor samt att vara en team player så att teamet tillsammans arbetar mot gemensamma mål samtidigt som vi levererar högkvalitativa lösningar.

Något projekt du arbetat med som du vill berätta om?

Just nu arbetar jag på ett projekt som handlar om att förbättra integrationen och informationsutbytet mellan olika myndigheter inom rättsväsendet. Vi designar och utvecklar nya delsystem samtidigt som vi anpassar befintliga system för att hantera både gamla och nya informationsutbyten. Även om projektet är utmanande, är det kul att se att informationsutbytet förbättras mellan myndigheterna.