Karolina Hurve, utredare, enheten för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet (EkoOrg)

Karolina Hurve, EkoOrg

Foto: Brå

Skulle du kunna berätta om din bakgrund?

Jag är statsvetare i grunden och har arbetat på Brå sedan 2015. Jag har tidigare arbetat med bland annat medieanalys på ett medieanalysföretag och med affärsutveckling på ett konsultföretag. Den gemensamma nämnaren i mitt yrkesliv är att jag alltid har arbetat med analys och rapportskrivande i någon form.

Hur kommer det sig att du sökte dig till Brå?

Jag sökte mig till Brå främst på grund av de frågor vi arbetar med på den här myndigheten. Jag är mycket samhällsintresserad och att få arbeta med forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet var något som intresserade mig.

Kan du berätta om din enhet och vad ni arbetar med?

Jag arbetar på enheten för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet (EkoOrg). Enheten har publicerat studier inom en rad olika områden, exempelvis med fokus på otillåten påverkan, välfärdsbrott, penningtvättsbrott samt narkotikamarknader.

Skulle du kunna beskriva dina arbetsuppgifter?

Min huvuduppgift som utredare är att skriva rapporter. Det kan antingen handla om regeringsuppdrag eller om projekt som har initierats av Brå. Arbetet med att ta fram en rapport innehåller många olika delar, där insamling av data utgör en stor del. Det kan handla om både om kvalitativ information, vanligtvis i form av intervjuer, och kvantitativ information i form av statistik av olika slag. Att bearbeta den information som har samlats in är en annan stor uppgift, liksom att sammanställa allt till en rapport.

Våra projekt brukar pågå mellan ett till två år. När studien har publicerats föreläser vi vanligtvis om resultaten, främst för rapportens primära målgrupper. Vilka målgrupperna är beror på vilket område vi har studerat i den aktuella rapporten. Att föreläsa om vår forskning utgör därmed en annan stor del av mitt arbete.

Förutom att skriva rapporter sitter jag även med i en extern arbetsgrupp mot penningtvätt och finansiering av terrorism. I arbetsgruppen ingår 17 myndigheter som varje år gemensamt tar fram en nationell riskbedömning. Varje riskbedömning utgår från ett specifikt tema kopplat till penningtvätt och terrorfinansiering. Det är inte ovanligt att anställda på Brås forskningsenheter deltar i ett flertal arbetsgrupper samtidigt.

Vad är roligast med ditt arbete?

Det roligaste med mitt arbete är att jag får arbeta med frågor jag tycker är viktiga samt att arbetsuppgifterna är så varierade. Det är också positivt att jag får möjlighet att träffa och samarbeta med personer utanför Brå i olika konstellationer, exempelvis i samband med olika arbetsgrupper och utredningar.

Finns det några egenskaper du tror är bra att ha i din yrkesroll?

Egenskaper som kan vara bra för att trivas i den här yrkesrollen är att vara nyfiken och intresserad av frågor som rör just brottsförebyggande arbete, och i mitt fall ekonomisk och organiserad brottslighet. Detta eftersom ämnena i studierna ofta varierar och att man därför bör tycka att det är utvecklande att ta till sig ny kunskap samt att dela med sig av den till andra.

Skulle du kunna berätta om något projekt som du arbetat med?

Mitt första projekt på Brå var en studie om otillåten påverkan mot myndighetspersoner. Rapporten publicerades 2016 och inkluderade 13 myndigheter och 2 arbetslöshetskassor. Det var med andra ord ett stort projekt där vi bland annat intervjuade 140 personer samt genomförde en stor enkätundersökning som resulterade i över 45 000 svar från anställda på de olika organisationerna. Det som är roligt med den studien är att vi fortsatt får förfrågningar från olika myndigheter och organisationer som vill att vi ska föreläsa för dem om resultaten från rapporten. Det innebär att kunskap från vår forskning kan spridas under en längre period, och inte enbart i samband med att en rapport publiceras.