Amir Rostami arbetar som projektledare för Stockholm Gang Intervention and Prevention Project (SGIP), som syftar till att hitta arbetssätt och metoder för att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng och annan organiserad brottslighet. Projektet har bland annat bidragit till utvecklingen av ett arbetssätt som kallas Det holistiska polisarbetet (HOP). Detta innebär i korthet att Polisen måste identifiera det problem som ska bekämpas, och hur, innan man börjar bekämpa det, för att kunna uppnå större resultat. Målsättningen med HOP är att bekämpningen av den organiserade brottsligheten ska resultera i att det sociala kapitalet stärks i samhället och att polisens insatser ska styras av högre värden än endast lagföring.
– Vi måste anpassa våra metoder till den kontext som vi arbetar i. Arbetar vi exempelvis i Södertälje måste vi se på hur den organiserade brottsligheten ser ut just där. Använder vi fel åtgärder mot gängen stärker vi deras identitet och gör att de blir mer varaktiga i vissa områden, säger Amir Rostami.
Han talar även om vikten av samverkan mellan samhällets olika aktörer för att kunna förebygga gängbildningar och annan organiserad brottslighet.
– Vi måste tillsammans lösa strukturerna långsiktigt; annars spelar det ingen roll hur många personer vi lagför, menar Amir Rostami.
I takt med att gängbildningarna ökar i antal, kostar gängkriminaliteten samhället stora summor pengar. Center för Information om Destruktiva Subkulturer (CIDES) arbetar för att öka kunskapen om ungdomar i destruktiva subkulturer för att tidigt förebygga och motverka att personer hamnar i kriminella gäng. De arbetar även för att minska nyrekryteringen av gängmedlemmar och för att underlätta för dem som vill lämna ett gäng.
– Studien visar på vilka enorma kostnader det innebär att inte arbeta preventivt. Det behövs långsiktiga investeringar för att ge samhället kostnadslindringar. Vi vinner på det i det långa loppet, säger Camilla Salazar Atias.