Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Bostadsinbrott

Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Det är villainbrotten som står för den största delen av minskningen.

Introduktion

Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott. År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp. De drabbade kan uppleva inbrottet som en kränkning av integriteten, och känna otrygghet i hemmet.

De internationella nätverken har troligen påverkat

Mellan åren 2007 och 2017 ökade antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige markant. Brå har undersökt möjliga förklaringar, och en pusselbit tycks vara ökad aktivitet från internationella brottsnätverk från Östeuropa. Det kan i sin tur bero på öppnare gränser mot Öst och ökad arbetslöshet efter finanskrisen 2008.

Efter år 2017 minskade antalet anmälda bostadsinbrott – och runt den tiden skärptes också gränsskyddet i Sverige. Samtidigt tycks antalet lämpliga stöldobjekt i bostäder ha blivit allt färre. Också pandemin, som medförde att folk arbetade mer hemifrån, kan ha bidragit till att bostadsinbrotten minskade.

Skillnader mellan villor och lägenheter

Storstadskommuner har generellt flest anmälda inbrott per bostad. Glesbefolkade kommuner har lägst antal. Skillnaderna mellan storstadskommunerna och övriga gäller främst villainbrotten –lägenhetsinbrotten är mer jämnt fördelade över landet. Det finns också skillnader mellan villor och lägenheter i hur inbrotten begås. Villainbrott sker oftast genom att någon bryter upp ett fönster eller en bakdörr, medan lägenheter oftare får intrång via entrédörren. Lägenhetsinbrott begås också oftare med en låg grad av finess än villainbrott.

De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.

Se rapporten Bostadsinbrott (2024)

Statistik

Utsatta för bostadsinbrott

I Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppger 1,2 procent av hushållen i landet att de utsattes för bostadsinbrott under 2023. I början av tidsperioden (2006–2014) varierade andelen från år till år. Efter en ökning 2015 låg andelen på en stabil nivå, för att därefter minska 2020. Andelen har därefter legat kvar på en lägre nivå.

Andel som utsatts för bostadsinbrott

Det är 2023 en betydligt större andel ensamstående med barn som uppger att de utsattes för bostadsinbrott jämfört med övriga familjetyper. Andelen utsatta hushåll är även större i områden med socioekonomiska utmaningar, och andelen är mindre ju bättre socioekonomiska förutsättningar området har.

Anmälda brott

Anmälda bostadsinbrott

År 2023 anmäldes totalt 69 718 inbrottsstölder, vilket var en ökning med 1 procent jämfört med 2022. Bostadsinbrotten stod för totalt 10 809 av dessa, och minskade med 166 anmälda brott (−2 %) jämfört med 2022. För bostadsinbrotten i villor och i radhus minskade antalet anmälda brott med 239 brott (−4 %), till 5 700 brott, medan inbrotten i lägenheter ökade med 73 brott (+1 %) till 5 109 brott.

Jämfört med 2014 var det totala antalet anmälda bostadsinbrott 52 procent färre 2023. Utvecklingen av antalet anmälda villainbrott har varit nedåtgående, och jämfört med 2014 var villainbrotten 61 procent färre 2023. Antalet anmälda lägenhetsinbrott har legat på en relativt stabil nivå fram till 2017, och därefter varit nedåtgående. Vid jämförelse var de anmälda lägenhetsinbrott 34 procent färre 2023 jämfört med 2014.

Säsongsvariationer för anmälda inbrott

Under många år och fram till 2019 har de anmälda villainbrotten en tydlig säsongsbetonad prägel, där fler brott anmäldes under månaderna oktober–december. De senaste åren har det varierat litet mer från år till år, men fortfarande med toppar under sommarsemestern och under de mörkare månaderna kring november.

Under 2022 anmäldes 2 945 inbrott i fritidshus, en minskning med 13 procent jämfört med före­gående år. Antalet anmälda inbrott i källare och på vind ökade med knappt 2 procent under samma period och uppgick till 20 444 anmälda brott.

Förebyggande åtgärder

Grannsamverkan

Grannsamverkan har, enligt en undersökning som Brå tagit fram, visat sig kunna minska brottsligheten med i genomsnitt 16 eller 26 procent, beroende på vilken mätmetod man väljer. En väl genomförd grannsamverkan kan minska en rad av de så kallade vardagsbrotten som begås i bostadsområdet — inbrott, bilbrott, skadegörelse och även vissa brott mot person. I många fall leder arbetet med grannsamverkan också till en starkare gemenskap mellan grannarna. Den sociala kontrollen i grannsamverkansområden förstärks och en möjlig gärningsperson löper större risk att bli upptäckt.

Grannsamverkan

Situationell prevention

Situationellt brottsförebyggande arbete handlar om att förhindra eller försvåra att brott begås genom att förändra den aktuella platsen eller situationen där brott kan begås.

Situationella brottsförebyggande åtgärder kan delas in i fem övergripande strategier som kan användas i lokalt brottsförebyggande arbete. Grunden för dessa åtgärder bör utgå från ett kunskapsbaserat arbetssätt med tydlig problembild och analys, väl avvägda åtgärder och uppföljning av resultaten.

De fem övergripande strategierna är:

  1. Öka ansträngningen som krävs för att genomföra ett brott
    Kan exempelvis innebära att förstärka låsanordningar, sätta in säkerhetsdörrar, använda porttelefoner eller stänga av gator.
  2. Öka risken för den som har för avsikt att begå brott
    Kan exempelvis innebära att införa kameraövervakning, arbeta med grannsamverkan eller designa platser för ökad naturlig övervakning.
  3. Minska belöningen för den som begår brott
    Kan exempelvis innebära märkning av potentiellt stöldgods eller ta bort stöldbegärliga objekt ur bilar.
  4. Reducera provokationer som kan leda till brott
    Kan exempelvis innebära att försöka förebygga köer och trängsel i kollektivtrafik för att undvika konflikter.
  5. Ta bort ursäkter för den som begår brott
    Kan exempelvis innebära kontroll av alkoholservering, för att undvika överservering som kan leda till våldsbrott, eller att man tydligt informerar om lagar och regler.

Läs mer om situationell prevention

Polisens arbete

  • Polisen behöver bli bättre på att samordna sig över landet för att arbeta med brottsserier som begås av internationella brottsnätverk. I dag utreds bostadsinbrotten ofta lokalt.
  • Polisen bör också genomföra fler förhör. I dag görs förhör med brottsoffret enbart i hälften av ärendena med bostadsinbrott. Vittnesförhör görs i knappt en femtedel av fallen.

Se rapporten Bostadsinbrott (2024)

Rapporter

  • Bostadsinbrott

    Utveckling, karaktär och polisens hantering

    Bostadsinbrott är ett brott som drabbar många och som kan få negativa konsekvenser för brottsoffret. Den här studien beskriver hur brottsligheten utvecklats över tid, bostadsinbrottens karaktär och hur polisen hanterar brotten.

    Publicerad: 2024-11-20

  • Områdesskillnader i misshandel och bostadsinbrott

    Statistik utifrån självrapporterad utsatthet och anmälda brott

    I den här kortanalysen studeras i vilken grad det finns skillnader mellan områden i deras nivå av misshandel och bostadsinbrott. Det är första gången som NTU-resultat publiceras på områdesnivå.

    Publicerad: 2024-09-18

  • Nationella trygghetsundersökningen 2023

    Om utsatthet, otrygghet och förtroende

    Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av ungefär 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.

    Publicerad: 2023-10-11

  • Kortanalys om brottsutvecklingen fram till 2021

    En kortfattad lägesbild och förändringar i brottsligheten under 2000-talet

    Kortanalysens mål är att ge en kortfattad och aktuell lägesbild av utvecklingen för ett flertal olika brottstyper. Huvudfokus är utvecklingen över tid och inte den faktiska omfattningen av de olika brottstyperna. Analysen är främst beskrivande och ger därför inte några djupgående förklaringar till brottsutvecklingens orsaker.

    Publicerad: 2022-09-08

Hitta fler rapporter

Pågående projekt

  • Bostadsinbrott

    Brå ska ta fram ett kunskapsunderlag om bostadsinbrott, som kan ligga till grund för beslut och åtgärder inom polisen.

Till fler pågående projekt

Poddar

Det finns inga poddar på det här ämnet.

Webbinarier

Det finns inga webbinarier på det här ämnet.

Artiklar

    Det finns inga nyheter på det här ämnet.