Återfall i brottslighet
Eftersom andelen som återfaller i brott efter frigivning från anstalt är stor är det viktigt att undersöka faktorer som skulle kunna påverka återfallsrisken. Även en liten minskning av återfallet innebär såväl ett minskat lidande för individer som stora samhällsekonomiska besparingar.
Se även
Introduktion
Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt, skrivits ut från sluten ungdomsvård eller fått andra påföljder genom lagakraftvunnen dom eller beslut av åklagare. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.
Se rapporten Återfall i brott utifrån veckodag för frigivning från anstalt (2024)
Statistik
Återfall i brott
Personer som återfallit i brott
Av samtliga 66 513 personer med en ingångshändelse 2017 återföll 27 187 personer, eller 41 procent, i brott inom tre år. Bland kvinnorna återföll 30 procent och bland männen 44 procent. Populationen bestod av 18 procent kvinnor och 82 procent män.
Förebyggande åtgärder
Insatser för att förebygga återfall är en central del av det brottsförebyggande arbetet. Personer som återupprepade gånger begår brott står för en relativt stor andel av den totala brottsligheten i samhällen. Ett effektivt återfallsförebyggande arbete kan därför ge stora vinster, för den enskilda individen såväl för samhället. I ett effektivt återfallsförebyggande arbete behöver olika samhällsaktörer, tillsammans med individen, utveckla långsiktig och strukturerad samverkan. Berörda aktörer är bland annat kriminalvården, socialtjänsten, polisen, landstinget, arbetsförmedlingen, kronofogden och försäkringskassan.
Detta krävs för att ändra livsstil
För att kunna ta sig ur en kriminell livsstil är det nödvändigt att få stöd för att:
- ändra inställningen till den egna kriminella identiteten och förändra
- värderingar angående brott
- ta sig ur ett pågående missbruk
- skapa ett stöttande socialt nätverk
- ha någonstans att bo
- få anknytning till arbetslivet efter institutionstiden
Effektivare samverkan mot återfall i brott
Arbetet med att förebygga kriminellas återfall i brott innefattar en del utmaningar. Att lyckas förebygga ett återfall kan ge både individen och samhället stora vinster, även om den mest brottsaktiva kategorin kriminella ofta har många och kostsamma behov. Därför behöver samhällets olika aktörer samverka för att erbjuda ett professionellt och effektivt återfallsförebyggande stöd.
Hur får man till detta effektiva arbete, vad krävs och hur ska man tänka när man vill utveckla en sådan verksamhet? Om detta handlar denna skrift. Med hjälp av en nulägesbeskrivning, presentation av forskning och förslag på hur man kan utveckla ett strukturerat återfallsförebyggande samarbete, är förhoppningen att du som praktiker eller beslutsfattare ska få insikt i områdets problematik och tips på olika utvecklingsmöjligheter.
Samverka för att förebygga återfall i brott
Hur får man till ett effektivt återfallsförebyggande arbete – vad krävs och hur ska man tänka när man vill utveckla en sådan verksamhet? Här kan du ta del av erfarenheter från praktiska exempel.
Arrangörsmaterial för att genomföra utvecklingsseminarier
Utvecklingsseminariet Samverka för att förebygga återfall i brott är en kombinerad utbildnings- och arbetsdag för chefer och utvecklingsansvariga experter från olika organisationer, personer som tillsammans kan motverka att kriminalvårdens klienter återfaller i brott efter avslutad påföljd.
Under seminariedagen får deltagarna tillsammans utveckla en tydlig samverkansstruktur i syfte att skapa ett effektivt lokalt och regionalt återfallsförebyggande arbete, som kan förankras i organisationernas linjeverksamhet.
Utvecklingsseminarierna utgör ett stöd i en samverkansprocess, där målet är att parterna ska skapa en tydlig och effektiv samverkansstruktur som har kapacitet att ge ett individanpassat stöd, oavsett vilken problematik eller brottsbakgrund (t.ex. gängkriminalitet) klienten har. En sådan struktur kan även komma till nytta för personer som vill lämna en kriminell livsstil, även om de inte befinner sig i kriminalvård.
Utvecklingsseminarierna genomförs på regional nivå och Brå har tagit fram ett arrangörsmaterial som omfattar en handledning till dig som projektledare, samt allt material du behöver för att tillsammans med en arbetsgrupp kunna genomföra ett utvecklingsseminarium.
Rapporter
Återfall i brott utifrån veckodag för frigivning från anstalt
Den här kortanalysen undersöker om det finns samband mellan veckodag för frigivning från anstalt och återfall i brott.
Publicerad: 2024-06-07
Återfall i brott 2017
Slutlig statistik
Den slutliga statistiken över återfall beskriver andelen personer som återfallit i nytt lagfört brott inom ett, två och tre år efter en ingångshändelse och hur nivån utvecklats över tid. Vidare beskrivs också risken för att återfalla i brott, tiden till återfall samt antalet återfallsbrott som begås.
Publicerad: 2024-05-30
Återfall i brott 2021
Preliminär statistik
Den preliminära statistiken över återfall beskriver andelen personer som återfallit i nytt lagfört brott inom ett år efter en ingångshändelse och hur nivån utvecklats över tid. Vidare beskrivs också tiden till återfall samt antalet återfallsbrott som begås.
Publicerad: 2024-05-30
Återfall i brott 2020
Preliminär statistik
Den preliminära statistiken över återfall beskriver andelen personer som återfallit i nytt lagfört brott inom ett år efter en ingångshändelse och hur nivån utvecklats över tid. Vidare beskrivs också tiden till återfall samt antalet återfallsbrott som begås.
Publicerad: 2023-05-31
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Det finns inga poddar på det här ämnet.
Webbinarier
21 november 2024
Förebyggande arbete mot återfall i brott
Hur kan det återfallsförebyggande arbetet se ut på anstalt och inom kommun? Vilket stöd kan avhoppare få? I detta webbinarium får du lära dig mer om hur du kan arbeta med att förebygga återfall i brott.
Artiklar
15 oktober 2024
Virtual Reality i behandling för personer dömda för våldsbrott
I takt med att samhället utvecklas kommer även nya behandlingsformer som tar tillvara på den nya teknikens möjligheter. Ett exempel är projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality där metoden VRAPT testats. Proj...
1 november 2021
Arbete viktigt för att undvika ett kriminellt liv
Arbetslöshet är en faktor som ökar risken för brottslighet och återfall i brott. I Borås har man sedan 2019 arbetat med insatsen Chansen för att hjälpa personer att få arbete för att på så sätt komma bort från kriminalitet eller missbruk. Utvärderingen visar a...