Skadegörelse och klotter
Av samtliga anmälda skadegörelsebrott är den antalsmässigt största brottstypen klotter. Mängden skadegörelsebrott som registreras varierar, mycket beroende på aktörernas rutiner vid rapportering av brott.
Introduktion
Vilken områdestyp man bor i spelar roll för otryggheten. Störst är otryggheten i områden med stora socioekonomiska utmaningar. Det verkar ha stor betydelse om området man bor i har problem med ordningsstörningar, antingen i den fysiska miljön (till exempel skadegörelse eller klotter) eller sociala ordningsstörningar (till exempel öppen narkotikahandel eller gäng som bråkar eller stör). Skadegörelse och klotter verkar dock ha stor inverkan och skulle kunna åtgärdas med förhållandevis små resurser.
Statistik
Anmälda brott
Anmäld skadegörelse
Med skadegörelsebrott avses brott som regleras i 12 kap. i brottsbalken. Av samtliga anmälda skadegörelsebrott är den antalsmässigt största brottstypen klotter. Klotter utgjorde 41 procent av de anmälda skadegörelsebrotten 2023.
År 2023 anmäldes 218 768 skadegörelsebrott, vilket innebar en ökning med 4 procent jämfört med året innan. Den brottstyp som stod bakom ökningen var skadegörelse mot stat, kommun och landsting, som ökade med 14 411 brott (+34 %). Den brottstyp som minskade mest i antal var skadegörelse på motorfordon, som minskade med 2 133 (−7 %) anmälda brott.
Jämfört med 2014 var antalet anmälda skadegörelsebrott 45 procent fler 2023 och utvecklingen har varierat under den senaste tioårsperioden.
Mängden skadegörelsebrott som registreras varierar beroende på berörda aktörers rutiner vid rapportering och registrering av brott. Ett exempel är att stora mängder anmälda skadegörelsebrott samlas och anmäls eller registreras vid ett och samma tillfälle, vilket innebär att brotten i dessa fall kan härröra från tidigare år.
Klotter och skadegörelse bland unga
Delaktighet i skadegörelse
Skolundersökningen om brott 2023 beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio. I undersökningen uppger 18,9 procent av eleverna att de har begått skadegörelse vid minst ett tillfälle under de senaste tolv månaderna. Det gäller 22,0 procent av pojkarna och 15,5 procent av flickorna.
Sedan 2015 har andelen pojkar som begått skadegörelse legat på en relativt jämn nivå (omkring 22 %). Bland flickor har andelen varierat något mer, omkring 13–16 procent.
Den vanligaste formen av skadegörelse bland pojkar är att med flit ha förstört egendom (till exempel en busskur, en gatlykta, ett fönster, någons cykel eller liknande), vilket 16,7 procent uppger att de gjort under de senaste tolv månaderna. Näst vanligast är att ha klottrat tags (11,4 %). Bland flickor är det vanligast att ha klottrat tags (10,5 %), följt av att med flit ha förstört egendom (8,9 %).
Förebyggande åtgärder
Samverkan för att förebygga klotter
För att förebygga klotter krävs ofta samarbete mellan olika aktörer som kan ha helt skilda uppfattningar om problemet, både förekomsten och hur man bäst förebygger den. Därför är det extra viktigt att arbeta genomtänkt och metodiskt när man vill förebygga klotter (och annan skadegörelse). Ett bra och systematiskt arbetssätt är att de lokala aktörerna tillsammans går igenom och diskuterar problembilden och, utifrån denna, väljer vilka åtgärder som ska användas. Därefter beslutas hur de ska genomföras, vilka aktörer som ska göra vad och slutligen hur resultatet ska mätas.
Klotterförebyggande åtgärder
Klotter är ett stort problem på många platser runtom i landet. En nedklottrad miljö uppfattas av många som förslummad och otrygg och leder dessutom till stora kostnader för samhället. I denna déskrift förs ett fördjupat resonemang om problemet och dessutom presenteras olika metoder som har använts i det klotterförebyggande arbetet. Avsikten med skriften är att ge en ökad kunskap om företeelsen samt att inspirera och stimulera till ett förbättrat lokalt klotterförebyggande arbete.
Förebygg skadegörelse och klotter med grannsamverkan
Skadegörelse sker ofta i skydd av anonymitet. Genom ökad kunskap och engagemang kan grannar tillsammans minska anonymiteten och tillsammans motverka mycket av den brottslighet som sker i bostadsområden.
I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra. Avsikten med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten.
Ta del av andras erfarenheter
Brå ger ekonomiskt stöd till aktörer som arbetar med lokala brottsförebyggande eller trygghetsskapande projekt och verksamheter. I Brås erfarenhetsbank hittar du utvärderingar av åtgärder som syftat till att förebygga klotter och skadegörelse.
Rapporter
Skolundersökningen om brott 2023
Om utsatthet och delaktighet i brott
Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio.
Publicerad: 2024-10-24
Nationella trygghetsundersökningen 2024
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av drygt 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Publicerad: 2024-10-16
Nationella trygghetsundersökningen 2016
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. I NTU 2016 redovisas resultaten för den elfte undersökningen tillsammans med jämförelser med resultaten från tidigare år.
Publicerad: 2017-01-10
Brottsutvecklingen för vissa egendomsbrott, rattfylleri och narkotikabrott
Kortanalys som ger en övergripande bild av brottsutvecklingen för egendomsbrotten i stort samt underkategorierna bostadsinbrott, bilstöld, stölder ur och från fordon och cykelstölder, men även brottstyperna bedrägeri, skadegörelse, narkotikabrott och rattfylleri.
Publicerad: 2013-12-12
Artiklar
4 maj 2021
Teknik hjälpte Helsingborg att minska skadegörelsen
Helsingborg stad har testat om modern uppkopplad teknik kan hjälpa staden att öka tryggheten i stadsmiljön – bland annat genom att minska skadegörelsen. Lunds Universitet har nu utvärderat projektet och resultaten visar att skadegörelsen minskade under testper...
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Det finns inga poddar på det här ämnet.
Webbinarier
Det finns inga webbinarier på det här ämnet.