Ekonomisk brottslighet
Ekonomisk brottslighet kallas också ekobrott. De två vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott.
Se även
Introduktion
Brott som sker inom ramen för en legalt bedriven näringsverksamhet brukar beskrivas som ekonomisk brottslighet, medan organiserad brottslighet traditionellt sett brukar bedrivas utanför sådana legala strukturer.
Med med tiden har aktiebolag ofta blivit nödvändiga redskap eller plattformar för att begå brott med direkt eller indirekt vinning. Därmed har det blivit svårare att dra en tydlig gräns mellan ekonomisk och organiserad brottslighet.
När komplexiteten ökar och brottsligheten tränger djupare in i olika system kan gärningspersonerna få ett större behov av rådgivning och annat stöd. Det innebär samtidigt en risk för att myndighetspersoner blir mer intressanta måltavlor för brottsligheten som så kallade insiders.
När skattebrott kommer på tal handlar det framför allt om svartarbete. Några branscher har länge varit i fokus när det gäller svartarbete, det gäller framför allt bygg och anläggning, städbranschen, yrkestrafiken samt kontantbranscher såsom restauranger och frisörer.
Enligt Skatteverket har det totala skattefelet länge minskat, det vill säga summan av de skatter som inte redovisas till följd av bland annat brott. Samtidigt verkar utvecklingen gå mot en mer förslagen skattebrottslighet. Hur går det ihop? En tolkning kan vara att man på många sätt fått mer ordning och reda i fråga om inkomster och utgifter genom att kontrolluppgifter på individnivå spelar en allt större roll. Sedan pågår en parallell utveckling som går i motsatt riktning.
Statistik
Anmälda brott
Anmälda ekobrott
Under 2023 anmäldes 7 539 brott mot skattebrottslagen (inklusive grovt skattebrott) och 16 628 bokföringsbrott och 1 649 förskingringsbrott.
År 2023 anmäldes 23 068 bidragsbrott, vilket motsvarar en ökning med 21 procent jämfört med 2022. Omkring 68 % av de anmälda bidragsbrotten avser brott mot Försäkringskassan. Jämfört med 2014 har de anmälda bidragsbrotten mer än fördubblats.
Brott mot bidragsbrottslagen är en brottstyp där det inte är ovanligt att enskilda stora ärenden med många brott förekommer. Dessa kan ha stor påverkan på statistiken och kan helt eller delvis förklara förändringar jämfört med motsvarande period föregående år. De anmälda bidragsbrotten är även i hög grad beroende av myndigheters riktlinjer och kontrollsystem.
Förebyggande åtgärder
Att förebygga ekobrott
Att förebygga ekonomisk brottslighet är ett av Ekobrottsmyndighetens kärnuppdrag. Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggande arbete går ut på att tillsammans med andra aktörer göra det svårare, mer riskabelt och mindre lönsamt att begå ekobrott.
Ekobrottsmyndigheten förebyggande arbete Länk till annan webbplats.
Rapporter
Ekonomisk brottslighet
Kriminalpolitik, brottsutveckling och brottsbekämpning från 1980-talet till idag
I denna kunskapsöversikt följs utvecklingen av den ekonomiska brottsligheten tillsammans med förändringar i kriminalpolitik, brottsutveckling och brottsbekämpning, med avstamp i 1970-talets Sverige.
Publicerad: 2023-08-30
Polisanmälda dataintrång
Karaktär, utmaningar, utvecklingsområden
I den här rapporten presenterar Brå en samlad överblick över karaktären på de dataintrång som anmäls till polisen och en beskrivning av de utmaningar som rättsväsendets aktörer står inför i sitt arbete med att utreda och lagföra brotten. Brå beskriver även utvecklingsområden för polisens arbete mot dataintrång. Rapporten vänder sig i första hand till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och regeringen.
Publicerad: 2022-10-31
Välfärdsbrott mot kommuner och regioner
Fel och oegentligheter bland företag och föreningar
Kommuner och regioner köper sedan 1990-talet in allt mer välfärdstjänster från företag och föreningar, och en del av utbetalningarna hamnar i fel händer. I denna rapport undersöks hur företag och föreningar får tillträde till välfärdssystemen, vilka felaktigheter som upptäcks, hur de utreds och åtgärdas av kommuner och regioner samt vilken roll som rättsväsendet spelar.
Publicerad: 2022-03-25
Finansiering av terrorism
En studie av motåtgärder
Finansiering av terrorism innebär att pengar eller annan egendom samlas in, tillhandahålls eller mottages i syfte att användas till terrorresor, terroristbrott eller vissa allvarliga brott med liknande konsekvenser. Rapporten ger en samlad bild av handlingar som misstänks vara terrorfinansiering, hur de utreds och vilka åtgärder som vidtas, med utgångspunkt i Säkerhetspolisens och andra myndigheters arbete.
Publicerad: 2021-04-28
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Det finns inga poddar på det här ämnet.
Webbinarier
Det finns inga webbinarier på det här ämnet.
Artiklar
Det finns inga nyheter på det här ämnet.