Välfärdsbrott
Brottslighet som riktas mot välfärdssystemets ekonomiska utbetalningssystem och centrala beslutsprocesser kallas ibland för välfärdsbrott.
Introduktion
Välfärdsbrott handlar om att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Det inkluderar bidragsbrotten, där en enskild får för mycket bidrag utbetalt. Det kan till exempel vara ekonomiskt bistånd, föräldrapenning, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. Det kan också handla om aktörer som inte följer de avtal som de ingått med kommun, region eller stat eller andra oegentligheter och brott så som bedrägerier. Välfärdsbrottsligheten har dels ekonomiska följder men också följder i form av kvalitetsbrister, exempelvis genom att seriösa aktörer inte kan konkurrera med dem som fuskar i samband med till exempel upphandlingar.
Förebyggande åtgärder
Kommuner, regioner och myndigheter behöver arbeta aktivt för att förebygga och motverka välfärdsbrott. Det är viktigt att arbeta strukturerat, systematiskt leta efter brister och att agera när fel upptäcks.
Crime proofing – Regelverksanalys för att förebygga välfärdsbrott
Crime proofing är en analysmodell som kan användas när en verksamhet identifierat risker för brott eller överutnyttjande kopplat till ett regelverk. Ett regelverk kan vara en lag, en riktlinje, en intern skriftlig rutin, ett rättsligt ställningstagande eller andra styrdokument. Genom att analysera hur regelverket kan missbrukas kan verksamheten vidta förebyggande åtgärder som direkt påverkar identifierade risker. Genom att göra en crime proofing-analys kan ni:
- identifiera risker och värdera om riskerna är så allvarliga att de bör åtgärdas
- föreslå ändringar av regler som antingen minskar möjligheterna till brott eller stärker möjligheterna till kontroll
Faktablad om att förebygga välfärdsbrott
Faktabladet innehåller bland annat kortfattade fakta om välfärdsbrott samt exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande mot brottet.
Stöd från andra myndigheter
- Arbetsförmedlingen har i uppdrag att förhindra felaktiga utbetalningar, motverka bidragsbrott och bedrägerier. Denna information kan kommuner använda för att identifiera oseriösa aktörer.
- Arbetsmiljöverket har kunskap om arbetsmarknadskriminalitet, exempelvis om riskbranscher, fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
- Ekobrottsmyndigheten tar emot anmälningar och tips vid misstanke om brott. Du kan också ta del av kunskap om brottsupplägg där företag används som brottsverktyg och hur brotten kan motverkas. Ekobrottsmyndigheten kan ge stöd gällande ekonomisk brottslighet i välfärdssektorn.
- Bolagsverket har information om falska eller obefintliga identiteter, vandelsprövning och diverse register.
- Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen. Information kan användas för att identifiera oseriösa individer.
- Kronofogden kan bistå med information som kan användas för att undersöka skuldsättning.
- Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och viss tillståndsprövning. IVO har det digitala stödet IVO:s placeringsstöd HVB och stödboenden som ska bidra till kommunernas arbete med placeringar av barn och unga. Med tjänsten kan kommunerna bland annat få information om i tillsynen av verksamheten upptäckt bister och i sådana fall vilka brister och om återkallat tillstånd. IVO tar också emot tips vid misstanke om brister och missförhållanden inom vård och omsorg.
- Migrationsverket ansvarar för frågor som rör bland annat uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visering, medborgarskap och återvandring.
- Polismyndigheten tar emot tips och brottsanmälan. Polisen har också kännedom om brottsaktiva företag och personer samt kan tipsa kommun om utövare som behöver granskas närmare.
- Skatteverket förhindrar felaktiga utbetalningar i välfärden. Stöd vid bidragsutbetalningar till föreningar och inom personlig assistens, vägledning och exempel på varningssignaler, kontroller och åtgärder. Skatteverket kan ge stöd vid offentlig upphandling och informationsutbyte. Myndigheten tar också emot tips vid misstanke om felaktigheter.
Rapporter
Välfärdsbrott mot kommuner och regioner
Fel och oegentligheter bland företag och föreningar
Kommuner och regioner köper sedan 1990-talet in allt mer välfärdstjänster från företag och föreningar, och en del av utbetalningarna hamnar i fel händer. I denna rapport undersöks hur företag och föreningar får tillträde till välfärdssystemen, vilka felaktigheter som upptäcks, hur de utreds och åtgärdas av kommuner och regioner samt vilken roll som rättsväsendet spelar.
Publicerad: 2022-03-25
Tystnadskulturer
En studie om tystnad mot rättsväsendet
Det har blivit allt svårare att få brottsoffer och vittnen att lämna uppgifter till rättsväsendet, vilket får konsekvenser både för brottsoffren själva och i förlängningen även på samhällelig nivå. Vad motiverar denna tystnad gentemot rättsväsendet, och hur får man fler att bryta den?
Publicerad: 2019-10-01
Bedrägeribrottsligheten i Sverige
Kartläggning och åtgärdsförslag
Bedrägeribrotten ökar i samhället. Det visar både frågeundersökningar till befolkningen och kriminalstatistiken. I den här rapporten beskrivs de senaste årens utveckling av bedrägeribrottsligheten, vilka typer av bedrägerier och bidragsbrott som anmäls till polisen och vilka problem som rättsväsendet möter i sitt arbete att utreda och lagföra de anmälda brotten.
Publicerad: 2016-03-16
Intyget som dörröppnare till välfärdssystemet (kortversion)
En rapport om välfärdsbrott med felaktiga fakturor
Felaktiga intyg utnyttjas för utbetalningar från myndigheterna inom välfärdssystemet. Beslut på en myndighet påverkar beslut på en annan, och får dessutom konsekvenser även på längre sikt. Rapporten identifierar problem och presenterar förslag till åtgärder. Den vänder sig såväl till beslutsfattare som till handläggare och utredare.
Publicerad: 2015-06-25
Artiklar
30 augusti 2024
Ny mall identifierar fel och risker i regelverk inom välfärdssystemet
Nu finns en mall för hur du gör crime proofing-analyser för att förebygga välfärdsbrott. Johanna Skinnari, utredare på Brå, berättar om arbetet med att ta fram mallen och ger tips på hur du lyckas med din analys.
20 februari 2024
Nacka kommun kraftsamlar mot välfärdsbrottsligheten
Under 2023 genomförde Nacka kommun en kartläggning för att identifiera kommunens förmåga att förhindra välfärdsbrottslighet. Med ökad kunskap om hur brottslingar kan komma åt kommunens resurser och en effektivare samordning mellan kommunens olika verksamheter ...
17 januari 2023
Ökat stöd till kommuner med utsatta områden
Ett systematiskt och kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete lokalt skapar effekt. Brå har därför fått i uppdrag att tillsammans med relevanta aktörer ge och utveckla ett behovsanpassat och praktiknära stöd till kommuner med utsatta områden. Lisa Pedersen, p...
Pågående projekt
Crime Proofing
Brå ska, inom ramen för myndighetsnätverket MUR, leda en arbetsgrupp och ta fram en mall för att göra crime proofing-analyser.
Poddar
Det finns inga poddar på det här ämnet.
Webbinarier
24 september 2024
Förebygg välfärdsbrott med crime proofing
Hur fungerar crime proofing? Hur kan analysmodellen användas och av vem? Och vilka brott kan förebyggas? Under detta webbinarium får du lära dig mer om crime proofing och hur analysmodellen kan användas för att förebygga välfärdsbrott.
13 februari 2024
Att arbeta kunskapsbaserat mot välfärdsbrott
Genom att kartlägga välfärdsbrottens omfattning, struktur och utveckling kan kommuner, regioner och myndigheter få adekvata underlag för att utforma åtgärder som förebygger välfärdsbrott. Webbinariet vänder sig till dig som arbetar med ekonomisk brottslighet och vill lära dig mer om kartläggning, analys och metoden crime proofing.