Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Hedersrelaterat våld och förtryck

Det man brukar kalla hedersvåld handlar i många fall om att begränsa en persons handlingsutrymme eller rätt att själv välja partner, ofta sanktionerat av familj eller släkt.

Introduktion

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om gärningar som syftar till att bevara eller återupprätta vad som betraktas som en persons eller släkts heder. De som utövar våld och förtryck är ofta familjemedlemmar, släktingar eller andra medlemmar av gemenskapen. Våldets kollektiva karaktär gör att gränserna mellan våldsutsatt och våldsutövare blir otydliga. De som medverkar till förtrycket kan själva vara utsatta. Det kan till exempel vara mödrar och unga män som känner sig pressade att sätta familjen före individen. Föreställningar om att kollektivets anseende och status är beroende av kontrollen över kvinnors och flickors sexuella beteenden är centralt och hör också samman med förekomsten av barnäktenskap och könsstympning av kvinnor och flickor.

Sedan den 1 juni 2022 finns ett särskilt brott för hedersförtryck, vilket innebär att det är straffbart att begå sådana gärningar. Sedan tidigare finns även lagen med förbud mot könsstympning av kvinnor, och brottskategorier såsom äktenskapstvång, barnäktenskapsbrott, vilseledande till äktenskapsresa och utreseförbud.

Detta kännetecknar hedersrelaterad brottslighet

  • Hedersrelaterad brottslighet riktas ofta mot en släkting, som gärningspersonen och övrig släkt eller grupp, anser riskera att vanhedra eller redan har vanhedrat gärningspersonens eller släktens heder.
  • Syftet med brottet är att förhindra att hedern skadas eller förloras, alternativt att reparera eller återställa den skadade eller förlorade hedern.
  • Hedersrelaterade brott kan handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, vilseledande, hot, ofredande, misshandel, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mord eller mordförsök.
  • Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas bland annat av att individens intressen anses vara underordnade familjens, att individens handlingar i hög grad anses påverka hela familjens anseende.
  • Kontroll av flickor och kvinnor sträcker sig från begränsningar i vardagen i fråga om klädsel, umgänge och fysisk rörelsefrihet – men även när det gäller val av utbildning, jobb, äktenskap eller skilsmässa. Även unga män kan bli gifta mot sin vilja och hbtq-personer kan betraktas som hot mot familjens heder.

Förebyggande åtgärder

Att förebygga hedersrelaterat våld och förtyck finns med som en del i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I strategin finns bland annat åtgärder mot destruktiv maskulinitet och hederstänkande. Två faktorer som särskilt lyfts fram är vikten av förebyggande insatser och mäns delaktighet och ansvar i arbetet mot våld. För att nå resultat i arbetet krävs effektivare samordning mellan samhällets olika delar, samt förbättrad kunskap och metodutveckling. Jämställdhetsmyndigheten bidrar med kunskap, metoder och stöd i genomförandet av strategin.

Metodstöd för kartläggning av tre våldstyper

Underlag med koppling till våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål inkluderas alltför sällan i den lokala brottsförebyggande lägesbilden. Detta metodstöd underlättar för det brottsförebyggande arbetets aktörer att ta sig an frågan, i samverkan med aktörer inom det våldsförebyggande arbetet.

Hedersrelaterat våld och förtryck – skolans ansvar och möjligheter

Hur kan skolans personal arbeta med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Skolverket har tagit fram ett stödmaterial som riktar sig framför allt till rektorer. Stödmaterialet beskriver vilket ansvar skolan har för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Länsstyrelsen Östergötland har ett nationellt uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck samt förhindra att unga blir gifta mot sin vilja såväl som att motverka könsstympning. På deras webbplats kan du läsa mer om vad hedersrelaterat förtryck och våld är, om vilka insatser som pågår i landet och i länet. Du kan även beställa material och få förslag på litteratur i ämnet. Där finns också konkreta tips för dig som arbetar inom bl.a. skola och socialtjänst.

Rapporter

  • Metodstöd för kartläggning av tre våldstyper

    – våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål

    Det här stödet handlar om samordning och samverkan mellan det lokala brottsförebyggande och det våldsförebyggande arbete samt om att tillsammans arbeta kunskapsbaserat och strukturerat med komplexa frågor.

    Publicerad: 2022-10-12

  • Tystnadskulturer

    En studie om tystnad mot rättsväsendet

    Det har blivit allt svårare att få brottsoffer och vittnen att lämna uppgifter till rättsväsendet, vilket får konsekvenser både för brottsoffren själva och i förlängningen även på samhällelig nivå. Vad motiverar denna tystnad gentemot rättsväsendet, och hur får man fler att bryta den?

    Publicerad: 2019-10-01

  • Polisens utredningar av hedersrelaterat våld

    Tvistelösning, bestraffning och affärsidé

    En studie av hur polisen arbetar med hedersrelaterade ärenden och vad i polisens arbete som skulle kunna förbättras. Rapporten bygger på en genomgång av polisutredningar från 2009 och intervjuer med anställda inom polisen, åklagare och representanter från skyddade boenden och stödverksamheter.

    Publicerad: 2012-04-04

  • Mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer

    Slutredovisning av ett regeringsuppdrag

    Medvetenheten har ökat, kunskapsnivån har höjts, nya verksamheter har startat och lagstiftningen har ändrats. Det är en del av resultaten av regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.

    Publicerad: 2010-12-21

Hitta fler rapporter

Artiklar

    Det finns inga nyheter på det här ämnet.

Pågående projekt

Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.

Poddar

Det finns inga poddar på det här ämnet.

Webbinarier

Det finns inga webbinarier på det här ämnet.