Hot och trakasserier
Hot och trakasserier som läggs ut på nätet kan snabbt kan få väldigt stor spridning och stora konsekvenser för den som utsätts.
Statistik
Utsatta för hot
I Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppger 7,4 procent av befolkningen att de utsattes för hot under 2023. Det är en fortsättning på den nedåtgående trend som har setts sedan 2020. Åren 2006–2014 var andelen utsatta för hot relativt oförändrad, vilket följdes av en kraftigt uppåtgående trend fram till och med 2019.
Utvecklingen ser liknande ut för båda könen, dock är det vanligare att utsättas för hot bland män än bland kvinnor (7,6 % jämfört med 7,2 % 2023), och så har det sett ut sedan 2015. Innan dess syntes inte någon genomgående könsskillnad.
Andel som utsatts för hot
I den senaste undersökningen är andelen utsatta störst i åldersgruppen 20–24 år, och andelen är sedan mindre ju äldre åldersgrupp som studeras bland både män och kvinnor. Dock syns något mindre skillnader mellan åldersgrupperna bland kvinnor jämfört med bland män.
Andelen utsatta är också större bland svenskfödda med båda föräldrarna utrikesfödda, jämfört med bland personer med annan bakgrund. Vidare uppger ensamstående med barn utsatthet i större utsträckning än övriga familjetyper. Det är även en större andel boende i flerfamiljshus som uppger att de utsatts jämfört med boende i småhus. Skillnader syns även utifrån kommungrupp där andelen utsatta är störst i storstäder och storstadsnära kommuner.
Utsatta för trakasserier
I Nationella trygghetsundersökningen uppger 5,8 procent av befolkningen att de utsattes för trakasserier 2023. Andelen har varit relativt oförändrad under tidsperioden med undantag för den första mätningen (som gäller utsatthet 2019) då andelen var större.
Kvinnors utsatthet för trakasserier har genomgående varit högre under hela tidsperioden (2019–2023), men har minskat något över tid. Bland män har andelen legat mer stabilt. Bland män uppger 5,1 procent och bland kvinnor uppger 6,4 procent att de utsattes för trakasserier 2023.
Andel utsatta för trakasserier
Resultaten för 2023 visar att andelen utsatta bland män varierar fram till åldersgruppen 35–44 år, därefter är andelen mindre för varje äldre åldersgrupp. Bland kvinnor är andelen störst i den näst yngsta åldersgruppen (20–24 år), följt av den yngsta (16–19 år), och sedan mindre för varje äldre åldersgrupp.
Utsatthet för trakasserier är större bland ensamstående jämfört med sammanboende, och särskilt bland ensamstående med barn. Andelen är också större bland utrikesfödda och svenskfödda med båda föräldrarna utrikesföddaVidare är andelen större bland boende i flerfamiljshus än småhus, samt bland boende i områden med socioekonomiska utmaningar jämfört med boende i övriga områdestyper.
Trakasserier i NTU
Termen trakasserier används här för en hel serie mer eller mindre allvarliga händelser med samma förövare. Händelserna kan till exempel kan bestå av brotten ofredande, hemfridsbrott eller olaga förföljelse, men det kan även vara händelser som inte är brottsliga men för respondenten oönskade.
För att fånga omfattningen av utsatthet för trakasserier ställs följande fråga i NTU:
Har du under förra året (2023), av en och samma person vid upprepade tillfällen, blivit förföljd eller fått oönskade besök, telefonsamtal eller meddelanden, via brev, sms eller internet? Räkna inte med telefonförsäljning eller liknande.
Utsatta för nätkränkning
I Nationella trygghetsundersökningen uppger 2,2 procent av befolkningen att de utsattes för nätkränkning under 2023. Andelen ökade i början av perioden (2016–2019), men efter en minskning 2021 har andelen legat på en stabil nivå.
Utvecklingen skiljer sig åt mellan könen; andelen bland män har ökat något sedan 2021 medan den bland kvinnor har minskat något. Under 2023 var andelen utsatta 2,5 procent bland män och 1,9 procent bland kvinnor.
Andel som utsatts för nätkränkning
I den senaste undersökningen syns ett liknande mönster bland både män och kvinnor när andelen utsatta studeras utifrån olika åldersgrupper. Andelen är störst i den yngsta åldersgruppen (16–19 år), särskilt bland kvinnor, och är därefter i princip mindre för varje äldre åldersgrupp.
Vidare är utsatthet för nätkränkning bland annat större bland svenskfödda med båda föräldrarna utrikesfödda än bland personer med annan bakgrund. Sett till utbildningsnivå är andelen utsatta störst bland personer med som högst förgymnasial utbildning, och är därefter mindre ju högre utbildningsnivån är. Andelen utsatta är dessutom större bland ensamstående än bland sammanboende.
Nätkränkning i NTU
För att belysa omfattningen av utsatthet för nätkränkning ställs följande fråga i NTU:
Har någon i syfte att kränka eller skada dig spridit känsliga uppgifter, bilder, filmer och/eller kommentarer om dig på internet under förra året (2023)? Det kan vara i sociala medier, som t.ex. Facebook, Instagram och YouTube, eller i något annat sammanhang.
Anmälda brott
Anmälningar om grov fridskränkning
Antalet anmälda brott om grov fridskränkning minskade 2023 jämfört med 2022, med 53 brott (−5 %) till 969 brott. Jämfört med 2014 har antalet anmälda brott avseende grov fridskränkning minskat med 45 procent. Antalet anmälda grova fridskränkningsbrott har fluktuerat kring en stabil nivå fram till 2018, därefter har utvecklingen varit tydligt nedåtgående. Eftersom fridskränkningsbrotten omfattar flera brott och kan bestå av flera olika brottstyper såsom misshandel, olaga hot och hemfridsbrott, som sammantaget ingår i en upprepad kränkning, är utvecklingen av de anmälda fridskränkningsbrotten beroende av polisens och åklagarnas hantering av dessa brott. Jämfört med 2022 har de anmälda brotten om grov fridskränkning mot kvinnor och flickor minskat med 55 brott (−10 %), medan brotten mot män och pojkar har varit oförändrat (+2 brott).
Antalet anmälda grova fridskränkningsbrott 2023 var något fler mot kvinnor eller flickor än mot män eller pojkar (517 respektive 452 brott). Av de anmälda brotten om grov fridskränkning var majoriteten (78 %) brott mot barn (0–17 år) och 22 procent avsåg brott mot vuxna. Åldersfördelningen följde ett likartat mönster oavsett om brottsoffret var av kvinnligt eller manligt kön.
Könsfördelningen var jämn för barn (0–17 år), medan det var en något större andel utsatta kvinnor än män i de anmälda fridskränkningsbrotten mot vuxna.
Grov fridskränkning mot barn (0–17 år)
Av de anmälda grova fridskränkningarna 2023 var 78 procent riktade mot barn (0–17 år). Det rörde sig om totalt 757 brott, vilket var en ökning med 1 procent jämfört med 2022. Antalet anmälda fall av grov fridskränkning mot flickor minskade med 24 brott (−6 %) till 380 brott, medan motsvarande brott mot pojkar ökade med 35 brott (+10 %), till 377 brott. Jämfört med 2014 var antalet anmälda brott om grov fridskränkning mot barn 619 brott färre (−45 %) 2023. Brott mot flickor var 43 procent färre (−292 brott) och brott mot pojkar 46 procent färre (−327 brott).
Av de anmälda brotten om grov fridskränkning mot barn 2023 var hälften riktade mot flickor och hälften mot pojkar. Liksom misshandel mot barn anmäls grov fridskränkning mot barn i högre grad under skolterminerna än under sommarmånaderna och julloven.
Grov fridskränkning mot vuxna (18 år eller äldre)
Under 2023 uppgick antalet anmälda grova fridskränkningsbrott mot vuxna (18 år eller äldre) till totalt 212 brott, vilket var en minskning med 64 brott (−23 %) jämfört med 2022. Av dessa uppgick antalet anmälda grova fridskränkningsbrott mot kvinnor till totalt 137 brott, vilket jämfört med 2022 var en minskning med 31 brott (−18 %). De anmälda brotten om grov fridskränkning mot män var totalt 75 brott, vilket också var en minskning med 33 brott (−31 %) i jämförelse med 2022.
Jämfört med 2014 var de anmälda brotten om grov fridskränkning mot vuxna 185 brott färre (−47 %) 2023. De anmälda grova fridskränkningsbrotten mot kvinnor var 120 brott färre (−47 %), och de anmälda fridskränkningsbrotten mot män var 65 brott färre (−46 %) vid jämförelse med 2014.
Av de anmälda brotten om grov fridskränkning mot vuxna 2023 var 65 procent riktade mot kvinnor och 35 procent mot män.
De anmälda brotten om grov fridskränkning mot vuxna indelas sedan 2019 efter två typer av relation mellan brottsoffret och gärningspersonen: närstående genom parrelation och närstående genom släktskap/familjerelation. Den vanligaste typen av relation mellan brottsoffer och gärningsperson vid grova fridskränkningsbrott är en närstående parrelation. Det var fallet i 75 procent av de anmälda grova fridskränkningsbrotten 2023. Detsamma gällde i 74 procent av dessa brott mot kvinnor och i 79 procent av dessa brott mot män.
Fridkränkningsbrott i anmälningsstatistiken
- Grov fridskränkning omfattar flera brott och kan bestå av flera olika brottstyper, såsom misshandel, olaga hot och hemfridsbrott som sammantaget ingår i en upprepad kränkning och riktas mot en närstående eller tidigare närstående person.
- För grov kvinnofridskränkning gäller att brotten begås av en man mot en kvinna som han bor eller har bott tillsammans med under äktenskapsliknande former.
Eftersom fridskränkningsbrotten omfattar flera brott och kan bestå av flera olika brottstyper, såsom misshandel, olaga hot och hemfridsbrott som sammantaget ingår i en upprepad kränkning, är utvecklingen av de anmälda brotten om grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning beroende av polisens och åklagarnas hantering av dessa brott.
Hot och kränkningar bland unga
Platser där unga har utsatts för hot
Skolundersökningen om brott 2023 beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio. I undersökningen uppger 11,9 procent av eleverna att de utsatts för hot minst en gång de senaste tolv månaderna (10,6 % av pojkarna och 12,7 % av flickorna).
Andelen utsatta bland pojkar ligger på ungefär samma nivå som 2021 (då andelen var 9,5 %). Det har dock skett en viss ökning från 2015 (då andelen var 8,4 %) som alltså håller i sig även 2023. Andelen flickor som utsatts för hot ligger också på ungefär samma nivå som 2021, då andelen var 12,1 procent. Andelen utsatta flickor har därmed minskat från 2015, och särskilt från den tillfälliga ökningen under 2017, men har varit på ungefär samma nivåer de senaste tre mätningarna, omkring (12,1–13,6 %).
Den största andelen av de pojkar och flickor som uppger att de har utsatts för hot har blivit utsatta vid ett tillfälle. Det är dock relativt vanligt att eleverna uppger att de har utsatts två gånger eller fler – ungefär var tredje pojke respektive flicka bland de elever som utsatts för hot.
Brottsplats vid hot
Bland pojkar som utsatts för hot var den vanligaste brottsplatsen skolmiljön under skoltid (25,6 %. Därefter följer internet och sociala medier (23,6 %) och utomhus (21,0 %). Bland flickor som utsatts för hot var den vanligaste platsen på internet och sociala medier (30,9 %) följt av skolmiljö under skoltid (18,6 %). Det var en betydligt större andel flickor än pojkar som utsattes för hot i det egna hemmet (14,2 respektive 2,3 %) och nästan dubbelt så stor andel flickor än pojkar som utsattes i någon annans hem (4,3 % respektive 2,3 %). Med andra ord framkommer det tydliga könsskillnader vad det gäller brottsplatsen där eleverna blivit utsatta för hot 2023.
Kränkningar i digitala miljöer och mobbning
Kränkningar i digitala miljöer
Var fjärde pojke (25,2 %) uppger att han har blivit utsatt för att någon har skrivit kränkande saker om honom på internet de senaste tolv månaderna. Vidare är det 14,8 procent av pojkarna som blivit utsatta för att någon under de senaste tolv månaderna lagt upp bilder eller filmklipp på dem som de inte ville skulle spridas. Drygt var tionde pojke (11,3 %) uppger att de har utsatts för att någon har skickat sexuella eller avklädda bilder på sig själv utan att de ville det. Slutligen uppger 5,4 procent av pojkarna att de har utsatts för att någon har tagit bilder på dem i en känslig situation. En sådan situation skulle exempelvis kunna vara när den utsatta har stått i duschen.
Bland pojkar har andelen som utsatts för att någon har skrivit kränkande kommentarer om dem tidigare legat på ungefär samma nivå under hela mätperioden (19,4–20,2 %) men har nu alltså ökat. Andelen pojkar som utsatts för att någon lagt upp bilder och filmklipp på dem fast de inte ville det har också ökat 2023 jämfört med 2021 (12,0 %) men ligger fortfarande på en lägre nivå jämfört med 2015–2019.
Flickor uppger utsatthet i högre utsträckning än pojkar när det gäller olika kränkningar i digitala miljöer. Tydligast könsskillnader framkommer i frågan om man utsatts för att någon har skickat sexuella eller avklädda bilder på sig själv utan att man ville det, där drygt fyra av tio flickor (41,9 %) uppger att de har blivit utsatta för detta. Motsvarande andel bland pojkar är 11,3 procent. Andelen flickor som uppger att de utsatts för att någon har skrivit kränkande saker om dem på internet är 37,2 procent, och andelen som har utsatts för att någon har lagt upp bilder eller filmklipp på dem utan att de ville det är 21,3 procent. Slutligen uppger 6,9 procent av flickorna att någon tagit bilder på dem i en känslig situation.
Andelen flickor som blivit utsatta för att någon har skrivit något kränkande om dem i digitala miljöer har ökat avsevärt 2023 jämfört med hela mätperioden då andelen har legat mellan 28,6 och 30,5 procent. Andelen som utsatts för att någon lagt upp kränkande bilder och filmklipp har ökat till viss del sedan 2021, efter en tidigare minskning sedan 2015. Andelen är dock fortfarande på en lägre nivå jämfört med 2015 och 2017 (25,9 respektive 23,7 %).
Mobbning
Andelen pojkar och flickor som uppger att de har blivit mobbade någon gång under de senaste tolv månaderna är totalt 15,7 respektive 19,1 procent. Andelen pojkar som uppger att de har blivit mobbade ganska sällan de senaste tolv månaderna var ungefär lika stor som motsvarande andel bland flickor, 11,1 respektive 12,1 procent. En något mindre andel bland pojkar än bland flickor uppger att de blivit mobbade ibland under de senaste tolv månaderna, 3,0 respektive 4,9 procent. Andelen pojkar som uppger att de har blivit mobbade ofta under de senaste tolv månaderna är 1,6 procent och motsvarande andel bland flickor är 2,0 procent.
Förebyggande åtgärder
Om näthat
Med näthat menas hot och trakasserier på internet; från elaka kommentarer till direkt olagliga handlingar. Det speciella med näthat är att det snabbt kan få väldigt stor spridning och stora konsekvenser för den som utsätts. I Sverige finns lagen om olaga integritetsintrång vilken omfattar intrång i någon annans privatliv genom spridning av vissa bilder eller andra uppgifter, om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör. Utöver denna lagstiftning hamnar kränkningar och hot på internet under olika brottstyper. Exempelvis olaga hot, ofredande, förtal, stämpling och brott mot personuppgiftslagen. Lagen ser särskilt allvarligt på näthat som utgör hatbrott.
Exempel på olika typer av näthat
- Förolämpningar: När någon går över gränsen och förolämpar eller säger elaka saker till någon annan och genom detta sårar den personen. Lagen ser extra allvarligt på ifall påståendena är rasistiska, religiösa eller handlar om sexuell läggning.
- Förtal: När någon uttrycker sig och sprider uppgifter som gör att omgivningen tycker att man är en ”dålig” människa, till exempel säger att vederbörande begått ett brott. Förtalslagen är lite speciell eftersom den främst riktar in sig på spridning. Att dela/vidarebefordra/sprida är det som är brottsligt, inte vem som från början skrev eller fotograferade händelsen. På internet kan kränkningar och trakasserier spridas väldigt snabbt och till många människor.
- Hot: Ett otillåtet angrepp på din rättighet att vara i fred och känna dig trygg. Hot i olika former förekommer ofta på internet. Men ett hot måste vara ett så kallat olaga hot för att vara straffbart. Det betyder att man hotar med ett annat brott och att den som hotas känner rädsla för sitt liv eller sin hälsa. Det kan exempelvis vara hot om misshandel.
- Ofredande: När man allvarligt stör någon annan, till exempel genom att skicka en mängd meddelanden till en person som inte vill bli kontaktad. Sexuellt ofredande på internet kan vara att någon upprepande gånger ber om att få nakenbilder skickade till sig, eller skickar nakenbilder till någon som inte bett om det. Om en vuxen har fått en person under 15 år att posera naken eller i underkläder framför en webbkamera kan det vara utnyttjande av barn för sexuell posering. För att ett foto ska vara kränkande krävs att fotot är taget i smyg och i ett sammanhang som i ett omklädningsrum eller på en toalett. Barnpornografi är ett brott som samhället ser mycket allvarligt på. Brottet är inte direkt knutet till den avbildades ålder eller till den som syns på en bild eller film. Även bilder och filmer med någon som är 15–18 år kan vara barnpornografi om det ser ut som ett barn på bilderna eller filmerna.
Näthat och barn med NPF
Barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) använder generellt medier mer än genomsnittet. De är mer utsatta, till exempel blir de mobbade ungefär dubbelt så ofta. Föräldrar till dessa barn oroar sig mer och i högre grad upplever de att de saknar information och vägledning för att kunna vara ett stöd för sina barn på nätet.
Läs mer i rapporten Nätkoll Attention Länk till annan webbplats.
Rapporter
Skolundersökningen om brott 2023
Om utsatthet och delaktighet i brott
Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio.
Publicerad: 2024-10-24
Nationella trygghetsundersökningen 2024
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av drygt 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Publicerad: 2024-10-16
Hot och våld mot elever i skolmiljö
Om utvecklingen, vilka som utsätts och överlappning med mobbning
Den här kortanalysen undersöker elevers utsatthet för hot och våld i skolmiljö. Hot eller våld används här som samlingsbegrepp för hot, misshandel, sexualbrott eller rån.
Publicerad: 2024-02-01
Utsatthet bland förtroendevalda
Delredovisning: Otillåten påverkan av systemhotande aktörer
I den här studien studeras hot, våld och skadegörelse från systemhotande aktörer som riktar sig mot förtroendevalda i riksdag, region- och kommunfullmäktige. Detta pm är en delredovisning av ett regeringsuppdrag som redovisas i sin helhet under 2025.
Publicerad: 2023-12-14
Pågående projekt
Politikernas trygghetsundersökning (PTU)
Brå genomför regelbundet en nationell undersökning som beskriver förtroendevaldas utsatthet för trakasserier, hot och våld i deras egenskap av förtroendevalda.
Poddar
Snacka om brott: Avsnitt 42
Hot, våld och trakasserier mot politiker – ett hot mot demokratin?
Var fjärde förtroendevald i riksdag, kommun och region uppger att de utsatts för trakasserier, hot eller våld, men få polisanmäler. Vad leder den här utsattheten till? Undviker förtroendevalda att engagera sig eller att uttala sig i olika frågor? Är utsattheten större under ett valår? Hur påverkar dessa händelser vår demokrati och hur arbetar man för att förebygga hot, våld och trakasserier mot politiker? Det diskuteras i det här avsnittet av Snacka om brott special, inspelad vid ett seminarium som Brå arrangerade under Almedalsveckan 2022.
Snacka om brott: Avsnitt 25
Hot och hat mot förtroendevalda
Hur stort är problemet med hot och hat mot förtroendevalda? Hur skadligt är det för demokratin? Vilka är mest utsatta? Det är några av frågorna som diskuteras i det här avsnittet av Snacka om brott. Relaterad publikation: Politikernas trygghetsundersökning 2019
Snacka om brott: Avsnitt 13
Hot och våld mot förtroendevalda – ett hot mot demokratin
Förtroendevaldas synlighet och tillgänglighet är viktiga faktorer för att stärka demokratin. Men deras risk för att utsättas för brott ökar när de exponerar sig i till exempel sociala medier. Hur arbetar man förebyggande och vilka verktyg finns när utsattheten är ett faktum? Det diskuteras i det här avsnittet av en panel i Almedalen 2018.
Webbinarier
24 september 2019
Ungdomars brott och utsatthet på nätet
Ett webbinarium om ungas brottslighet och brottutsatthet på nätet, hur kränkningar och hot ser ut samt vad några nationella myndigheter gör för att förebygga detta.
Artiklar
Det finns inga nyheter på det här ämnet.