Skolundersökningen om brott
Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs 9. Syftet med undersökningen är att få bättre kunskap om hur vanligt det är att ungdomar utsätts för vissa typer av brott, själva deltar i brott eller andra riskbeteenden.
Brottsförebyggande rådet (Brå) är utsedd av regeringen att vara ansvarig för den officiella statistiken inom rättsväsendet. Vi ansvarar bland annat för att statistiken är objektiv, dokumenterad och kvalitetssäkrad.
Sveriges officiella statistik är statistik som är särskilt viktig för att beskriva Sverige. Den bidrar till utvecklingen av vårt samhälle genom att vara objektiv och relevant.
Publiceringskalender för Sveriges officiella statistik (SCB) Länk till annan webbplats.
Sammanfattning
Nästan hälften av eleverna uppger utsatthet för brott
Resultaten från Skolundersökningen om brott 2023 visar att 45,3 procent av eleverna uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. Andelen utsatta är på ungefär samma nivå som 2021, men dessförinnan har utsattheten legat på en högre nivå. Utsatthet för sexualbrott är 2023 på den lägsta nivån under hela mätperioden (12,5 %).
Pojkar och flickor uppger utsatthet för brott i ungefär lika stor utsträckning. Bland både pojkar och flickor är det vanligast att utsättas för stöldbrott (26,2 respektive 25,9 %). Därefter är det bland pojkar vanligast att utsättas för misshandel (21,4 %) men bland flickor är i stället sexualbrott det vanligaste (17,9 %). Svenskfödda elever med två utrikesfödda föräldrar samt utrikesfödda elever uppger utsatthet för brott i större utsträckning än svenskfödda elever med minst en svenskfödd förälder. Störst andel utsatta finns bland elever vars familj har svaga ekonomiska resurser, elever med skilda eller separerade föräldrar samt elever vars ena eller båda föräldrar saknar arbete.
Vanligt med utsatthet för brott i skolmiljön
Eleverna som uppger att de har utsatts för brott får en följdfråga om var brottet har skett. I årets undersökning tillkom flera svarsalternativ till den frågan, vilket gör att resultaten inte är jämförbara bakåt i tiden.
De tillfrågade eleverna som har utsatts för brott svarar ofta att det sker i skolmiljön. Det är den vanligaste brottsplatsen för både mindre grov och grövre misshandel, samt för fysiska sexuella kränkningar bland pojkar. Det är även vanligt att utsättas för hot i skolmiljön, men också på internet eller i sociala medier. För flickor är det vanligast att utsättas för fysiska sexuella kränkningar i någon annans hem. De elever som utsätts för sexuell handling genom tvång uppger att även det sker i någon annans hem eller det egna hemmet. De elever som har utsatts för rån uppger att det ofta skedde i utomhusmiljö.
Utsatthet för digitala sexuella kränkningar vanligt bland flickor
Flickor uppger generellt högre andel utsatthet för kränkningar i digitala miljöer än pojkar och tydligast könsskillnad framkommer i frågan om man utsatts för att någon har skickat sexuella eller avklädda bilder på sig själv utan att man själv ville det. Fyra av tio, eller 41,9 procent, av flickorna uppger att de har blivit utsatta för det, medan motsvarande andel bland pojkar är 11,3 procent. Ungefär 5,4 procent av pojkarna och 6,9 procent av flickorna uppger att de har blivit utsatta för att någon tagit bilder på dem i en känslig situation.
Bland flickor har andelen som har blivit utsatta för att någon har skrivit något kränkande om dem ökat avsevärt under mätperioden, från omkring 29–30 procent under 2015–2021 till 37,2 procent 2023. Andelen flickor som utsatts för att någon har lagt upp bilder eller filmklipp på dem utan att de ville det har varierat under åren. Även bland pojkar har andelen som blivit utsatta för att någon har skrivit något kränkande om dem ökat under mätperioden, från omkring 19–20 procent under 2015–2021 till 25,2 procent 2023, medan andelen pojkar som blivit utsatta för att någon har lagt upp bilder eller filmklipp på dem utan att de ville det har varierat under mätperioden utan någon tydlig trend.
Gärningspersonen är ofta en vän eller bekant
De elever som uppger att de utsatts för brott får även uppge vilken relation de hade till gärningspersonen vid senaste händelsen. När det kommer till misshandel är det allra vanligast bland både pojkar och flickor att ha utsatts av en vän eller bekant. För mindre grov misshandel är andelen som utsatts av en vän eller bekant 45,6 procent bland pojkar och 30,4 procent bland flickor. Bland utsatta för grövre misshandel var det totalt 32,0 procent som utsattes av en vän eller bekant.
Likaså när det gäller fysiska sexuella kränkningar bland pojkar är det en vän eller en bekant som oftast utsätter eleven (55,8 %). Bland flickor som utsätts för fysiska sexuella kränkningar är det vanligast att utsättas av en obekant person (26,9 %), men drygt en av tio utsatta flickor (11,5 %) uppger att de utsatts av en kärlekspartner eller någon de dejtar. De elever som utsatts för sexuella handlingar genom tvång uppger ungefär lika ofta att det var en kärlekspartner eller någon de dejtar som var gärningspersonen (21,8 %) som att det var en vän eller bekant (21,2 %). Bland de elever som utsatts för hot är det vanligast att utsättas av en obekant person (41,2 % bland utsatta pojkar och 23,3 % bland utsatta flickor).
Eleven berättar oftast om händelsen för en vän
En stor del av de elever som uppger att de har blivit utsatta för något av de efterfrågade brotten uppger också att de har berättat om den senaste händelsen för någon. Oftast berättar de för en vän, men en relativt stor andel berättar även för den ena av, eller båda sina föräldrar. När det gäller sexualbrott är det dock generellt färre som berättar för sina föräldrar, det är betydligt vanligare att berätta för en vän. Det är en mindre andel pojkar än flickor som utsattes för fysiska sexuella kränkningar som också berättade för någon alls om händelsen, 45,8 procent bland pojkarna och 72,9 procent bland flickorna.
Ökad oro för brott får stora konsekvenser
Bland eleverna är det vanligt att oro för brott medfört att man medvetet undvikit specifika personer eller platser, undvikit att gå ut kvällstid eller hållit sig borta från skolan en hel dag. Det är vanligast bland flickor att oro för brott medfört någon form av konsekvens (61,8 %, jämfört med 51,1 % bland pojkar). Jämfört med 2021 har andelen ökat både bland pojkar och flickor (då andelen var 44,3 respektive 57,0 %), men andelen bland pojkar har däremot ökat betydligt mer än bland flickor sedan 2015.
När resultaten studeras utifrån om eleven utsatts för brott under de senaste tolv månaderna, framgår det att ökningen bland pojkar kan härledas till samtliga studerade brottstyper (undantaget rån, som inte kunnat särredovisas för könen samtliga år). Som exempel kan nämnas att andelen pojkar som utsatts för misshandel under de senaste tolv månaderna, och som uppgett att de undvikit vissa platser, har ökat från 35,4 procent 2015 till 52,3 procent 2023. Generellt sett har det skett en ökning av andelen elever som uppger att oro för brott har medfört någon konsekvens, både bland pojkar och flickor och oavsett om de har varit utsatta för ett brott eller inte.
Likaså är andelen som uppger att oro för brott har medfört konsekvenser större bland dem som uppger att de har utsatts för mobbning i någon utsträckning under de senaste tolv månaderna. Exempelvis uppger 58,4 procent bland pojkar som mobbats och 68,6 procent bland flickor som mobbats att de har undvikit vissa platser på grund av rädsla för att utsättas för brott. Det kan jämföras med 32,2 respektive 42,6 procent bland de pojkar och flickor som uppger att de inte har mobbats under de senaste tolv månaderna.
Hälften av eleverna uppger delaktighet i brott
Ungefär hälften (51,3 %) av eleverna uppger att de begått något brott (våldsbrott, stöldbrott, skadegörelse eller narkotikabrott) vid minst ett tillfälle under de senaste tolv månaderna, vilket utgör ungefär samma nivå som under den övriga mätperioden.
Samtliga brottstyper utom stöld är vanligast bland pojkar, men totalt sett uppger lika stor andel pojkar som flickor att de har varit delaktiga i brott (51,3 respektive 51,2 %). Detta skiljer sig från tidigare år då det var vanligare att pojkar uppgav delaktighet i brott än flickor. Könsskillnaderna är relativt små vid narkotikabrott, men större vid våldsbrott och skadegörelse. Bland utrikesfödda och svenskfödda med två utrikesfödda föräldrar är det en något högre andel som har uppgett delaktighet i grövre våldsbrott, grövre stöld och narkotikabrott, medan det för andra typer av stöldbrott och skadegörelse är vanligare bland svenskfödda elever med minst en svenskfödd förälder att ha uppgett delaktighet. Delaktighet i brott är också vanligare bland elever med skilda eller separerade föräldrar, och framför allt bland elever vars familjer har svaga ekonomiska resurser.
Vanligt att elever som är delaktiga i brott också är mer utsatta
Bland de elever som i Skolundersökningen om brott 2023 uppger att de har begått något brott, har en stor andel även uppgett att de har utsatts för brott. Sett till brottstyp är exempelvis andelen utsatta generellt högre bland pojkar och flickor som har begått narkotikabrott.
Bland pojkar har 20,7 procent av dem som begått narkotikabrott blivit utsatta för sexualbrott, vilket kan jämföras med 2,6 procent bland pojkar som inte har begått något brott. Av de pojkar som begått narkotikabrott har också 43,1 procent blivit utsatta för misshandel, vilket kan jämföras med 10,4 procent bland pojkar som inte har begått något brott.
Bland flickor som har begått narkotikabrott uppger 51,8 procent att de utsatts för sexualbrott, vilket kan jämföras med 7,9 procent bland flickor som inte begått något brott. Av dem som begått narkotikabrott har 39,3 procent utsatts för misshandel, vilket kan jämföras med 6,7 procent bland flickor som inte begått något brott.
Skillnader i synen på vänners beteende
Frågorna som rör acceptans för olika typer av beteenden har i årets undersökning fått omformulerade svarsalternativ vilket gör att resultaten inte är jämförbara bakåt i tiden.
Överlag är det stora skillnader i acceptansen för olika typer av beteenden mellan pojkar och flickor, där andelen som anser att någon av de efterfrågade handlingarna är okej oftast är större bland pojkar. Exempelvis uppger 38,7 procent av pojkarna att de skulle anse att det var helt okej eller ganska okej om deras kompis slog ner någon som sa något förolämpande, medan motsvarande andel bland flickor är 23,3 procent.
Högt förtroende för polisen
Frågorna som rör hur eleverna ser på polisen har i årets undersökning fått omformulerade svarsalternativ vilket gör att resultaten inte är jämförbara bakåt i tiden.
På frågan om polisen på det hela taget gör ett bra jobb tycker 67,4 procent av pojkarna och 69,1 procent av flickorna att det stämmer bra eller ganska bra. Det är även en stor andel pojkar och flickor som instämmer i påståendet att det är viktigt att tala om för polisen om skolan vandaliseras (64,2 respektive 67,5 %). När det gäller andelen som instämmer i påståendet om att de skulle bli rättvist behandlade av polisen om de blir misstänkta för ett brott som de inte begått är det en större andel pojkar än flickor (72,6 respektive 68,2 %) som instämmer i det.
Utsatthet för brott
Utsatthet för olika typer av brott
Totalt uppger 45,3 procent av eleverna i årskurs 9 år 2023 att de har utsatts för minst något av brotten misshandel, hot, rån, sexualbrott eller stöldbrott under de senaste tolv månaderna. Stöldbrott är den typ av brott som flest elever uppger sig ha utsatts för under 2023 (26,3 %), följt av misshandel (19,6 %), sexualbrott (12,5 %), hot (11,9 %) och rån (2,6 %).
Andelen elever som uppger att de utsatts för brott är på ungefär samma nivå som 2021. Åren innan var andelen elever som utsatts högre, 2015 och 2019 var det 47,5 procent av eleverna som uppgav att de utsatts och 2017 låg motsvarande andel på 50,6 procent.
Utsatta för brott – pojkar och flickor
Pojkar och flickor uppger utsatthet för brott 2023 i ungefär lika stor utsträckning. Det är dock vissa skillnader i vilka brott som pojkar respektive flickor utsätts för. Vanligast bland pojkar är att ha utsatts för stöldbrott (26,2 %), följt av misshandel (21,4 %). Vanligast bland flickor är också att ha utsatts för stöldbrott (25,9 %), dock följt av sexualbrott (17,9 %). Störst könsskillnader finns vid just sexualbrott där 17,9 procent av flickorna uppger att de utsatts för sexualbrott medan motsvarande siffra bland pojkarna är 7,2 procent.
Över tid har andelen elever som utsatts för respektive brottstyp varierat sedan 2015, förutom andelen som utsatts för rån, som har legat relativt stabilt under mätperioden. Andelen som utsatts för stöldbrott minskade mellan 2019 och 2021 men har därefter ökat igen. Andelen som utsattes för misshandel och hot ökade under 2017 men minskade sedan under 2019 och har därefter legat på ungefär samma nivåer sedan dess. Andelen utsatta för sexualbrott ökade också under 2017 för att sen minska under 2019 och 2021 till 2015 års nivåer, och därefter minska ytterligare 2023 till de lägsta nivåerna under hela mätperioden.
Brottsplats
De tillfrågade eleverna som har utsatts för brott svarar ofta att det sker i skolmiljön. Det är den vanligaste brottsplatsen för både mindre grov och grövre misshandel, samt för fysiska sexuella kränkningar bland pojkar. Det är även vanligt att utsättas för hot i skolmiljön, men också på internet eller i sociala medier. För flickor är det vanligast att utsättas för fysiska sexuella kränkningar i någon annans hem. De elever som utsätts för sexuell handling genom tvång uppger att även det sker i någon annans hem eller det egna hemmet. De elever som har utsatts för rån uppger att det ofta skedde i utomhusmiljö.
Brottsplats – mindre grov misshandel
Brottsplats – hot
Brottsplats – fysiska sexuella kränkningar
Konsekvenser
Totalt är det 56,4 procent av eleverna som uppger att oro för att utsättas har medfört någon av de konsekvenser som det frågas om under de senaste tolv månaderna. Bland pojkarna är det 51,1 procent och bland flickorna är det 61,8 procent som uppger det.
Konsekvenser av oro för att utsättas för brott
Bland pojkarna har 39,5 procent undvikit vissa personer och 36,3 procent har medvetet undvikit vissa platser på grund av oro för brott. Andelen som stannat hemma kvällstid fast de egentligen hade velat gå ut är 21,8 procent, medan andelen pojkar som hållit sig borta från skolan en hel dag är 8,3 procent.
Bland flickor uppger 49,4 procent att de har undvikit vissa personer på grund av oro för brott. Ungefär lika stor andel av flickorna, 47,7 procent, uppger att de medvetet har undvikit vissa platser på grund av oro för brott. Andelen flickor som har stannat hemma kvällstid fast de hade velat gå ut är 28,3 procent och andelen flickor som uppge att de har hållit sig borta från skolan en hel dag är 14,5 procent.
Bland flickor framkommer också en generell ökning sedan 2021 av alla olika typer av konsekvenser som efterfrågades, även om ökningen inte är lika stor för alla konsekvenser som bland pojkar. Innan dess har de flesta typerna av konsekvenser legat relativt stabilt sedan 2015, förutom andelen flickor som medvetet undvikit vissa platser som har ökat successivt sedan 2015. Alla konsekvenser som efterfrågades ligger nu på högsta nivån under hela mätperioden.
Delaktighet i brott
Totalt sett uppger 51,3 procent av eleverna i årskurs 9 att de begått någon form av våldsbrott, stöldbrott, skadegörelse eller narkotikabrott under de senaste tolv månaderna.
Stöldbrott är den typ av brott som störst andel elever har begått 2023 (42,0 %), följt av våldsbrott (21,2 %), skadegörelse (18,9 %) och narkotikabrott (6,7 %).
Delaktighet i brott
Pojkar och flickor uppger i lika stor utsträckning att de har varit delaktiga i brott (51,3 respektive 51,2 %). Det skiljer sig från tidigare år då det var vanligare att pojkar uppgav delaktighet i brott än flickor. Uppdelat på brottstyper framkommer dock en viss könsskillnad, där pojkar i något högre utsträckning uppger delaktighet i olika typer av brott. Undantagen är stöldbrott, där det är något vanligare att flickor uppger delaktighet, och narkotikabrott där andelen pojkar och flickor är ungefär lika stor.
Attityder
Överlag är det stora skillnader i attityder mellan pojkar och flickor, där andelen som anser att någon av de efterfrågade handlingarna är okej oftast är större bland pojkar. Den största könsskillnaden återfinns bland dem som uppger att de skulle anse att det var helt okej eller ganska okej om deras kompis slog ner någon som sa något förolämpande, vilket 38,7 procent av pojkarna och 23,3 procent av flickorna uppgav. Den minsta könsskillnaden återfinns bland dem som uppger att de skulle anse att det var helt okej eller ganska okej om deras kompisar skolkade ett par dagar, 36,7 procent bland pojkar och 36,1 procent bland flickor. Den enda handlingen där det är en större andel flickor än pojkar som anser det vara helt okej eller ganska okej är om kompisarna skulle dricka sig berusade (46,3 % bland flickorna och 37,6 % bland pojkarna).
Attityder till vänners beteende
Pojkar och flickor uppger i lika stor utsträckning att de har varit delaktiga i brott (51,3 respektive 51,2 %). Det skiljer sig från tidigare år då det var vanligare att pojkar uppgav delaktighet i brott än flickor. Uppdelat på brottstyper framkommer dock en viss könsskillnad, där pojkar i något högre utsträckning uppger delaktighet i olika typer av brott. Undantagen är stöldbrott, där det är något vanligare att flickor uppger delaktighet, och narkotikabrott där andelen pojkar och flickor är ungefär lika stor.
Publiceringar
Senast publicerat
Finns inga statistikpubliceringar att visa
Kommande publicering
Skolundersökningen om brott utkommer vartannat år. Nästa undersökning publiceras hösten 2026.
Om statistiken
Skolundersökningen om brott beskriver utvecklingen över tid av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott bland elever i årskurs 9.
Rapporten är av beskrivande karaktär och ger därför inte svar på bakomliggande faktorer till utsatthet för brott eller delaktighet i brott. Djupgående analyser eller förklaringar till resultat kan i stället komma att presenteras i olika fördjupningsstudier.
Undersökningen genomförs i ett urval av skolor i Sverige, med hjälp av enkäter som fylls i anonymt under skoltid. Nytt med årets undersökning är att undersökningen genomfördes med en webbaserad enkät i stället för en postenkät som var det tidigare förfarandet. Parallellt gjordes ett extraurval med postenkät för att kunna utvärdera metodbytet. Utvärderingen konstaterade att det inte var några avgörande skillnader mellan resultaten från de båda enkäterna. Resultaten från Skolundersökningen om brott 2023 utgår därför enbart från den webbaserade enkäten och i den har totalt 4 228 elever medverkat.
Frågorna, som rör utsatthet för brott respektive delaktighet i brott, baseras i viss mån på olika typer av brott. När det gäller utsatthet undersöks utsatthet för olika former av stöldbrott, misshandel, hot, rån och sexualbrott. Därutöver undersöks även utsatthet för kränkningar i digitala miljöer samt utsatthet för mobbning. Vad det gäller delaktighet undersöks i huvudsak stöld, våld (inkluderar både misshandel och rån), skadegörelse och narkotikabrott. Därutöver undersöks även delaktighet i vissa andra brottsliga beteenden (såsom inbrott, illegal fildelning och användning av id-kort som är förfalskade eller tillhör någon annan). Dessutom undersöks delaktighet i andra typer av riskbeteenden, till exempel om man skolkat från skolan en hel dag och om man druckit sig berusad. Den referensperiod som avses, för både utsatthet och delaktighet i brott, är de senaste tolv månaderna fram till att enkäten besvarades.