Stöld och snatteri
En fjärdedel av alla brott som anmäldes 2023 var olika sorters stöldbrott. Stöldbrottens andel av samtliga anmälda brott har minskat under de senaste tio åren.
Statistik
Utsatta för fickstöld
I Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppger 1,4 procent av befolkningen att de utsattes för fickstöld under 2023. Trenden var nedåtgående mellan åren 2016 och 2021, med en särskilt påtaglig minskning 2020. Därefter har andelen legat stabilt.
Utsatthet för fickstöld
Andelen utsatta är 1,5 procent bland män och 1,3 procent bland kvinnor 2023. Utvecklingen bland män och kvinnor följer samma mönster, dock var nedgången 2016–2021 något större bland kvinnor än bland män.
Bland både män och kvinnor är yngre utsatta för fickstöld 2023 i större utsträckning än äldre. Andelen är störst i den yngsta åldersgruppen (16–19 år) bland män, och bland kvinnor är andelen utsatta ungefär lika stor i den yngsta och näst yngsta åldersgruppen (16–19 år respektive 20–24 år).
Utsatthet för fickstöld är vanligare bland svenskfödda med båda föräldrarna utrikesfödda och bland utrikesfödda, jämfört med bland svenskfödda med minst en svenskfödd förälder. Det är även skillnader sett till hur man bor, där ensamstående utan barn är mer utsatta än övriga familjetyper och boende i flerfamiljshus är mer utsatta än boende i småhus. Skillnader syns även utifrån kommungrupp där andelen utsatta är störst i storstäder och storstadsnära kommuner.
Anmälda brott
Anmälda stölder
Med stöld- och tillgreppsbrott avses brott som regleras i 8 kap. BrB. Av dessa var de antalsmässigt största brottstyperna 2023 cykelstöld och butiksstöld (som tillsammans utgjorde 28 procent).
Under 2023 minskade de anmälda stöld- och tillgreppsbrotten med 11 703 brott (−3 %) jämfört med 2022, till 381 041 brott. Till de brottstyper inom kategorin som minskade mest hör cykelstöld, som minskade med 4 932 (−8 %) och stöld ur och från motordrivet fordon, som minskade med 3 877 brott (−8 %). Den brottstyp som ökade mest under 2023 var butiksstöld, som ökade med 4 460 brott (+10 %) till 47 558 brott.
De anmälda stöldbrottens utveckling är nedåtgående sedan 2014. År 2023 anmäldes 29 procent färre brott (‒159 185) i jämförelse med 2014.
Butiksstölder och fickstölder
Under 2023 anmäldes 47 558 stölder från butik, en ökning med 10 procent jämfört med 2022, och en minskning med 3 procent jämfört med för tio år sedan (2014). Antalet anmälda butiksstölder påverkas i hög grad av butikernas kontrollåtgärder och interna riktlinjer för att polisanmäla butiksstölder.
Under 2023 anmäldes 20 205 fickstölder, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med året innan. Antalet anmälda fickstölder minskade kraftigt i samband med pandemin 2020-2021, troligtvis på grund av minskat resande. Fickstölderna är fortfarande kvar på en lägre nivå än före pandemin. Sett till den senaste tioårsperioden som helhet har antalet anmälda fickstölder minskat med 62 procent, jämfört med 2014.
Stöld bland unga
Skolundersökningen om brott 2023 beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio. I undersökningen uppger 26,3 procent av eleverna att de blivit utsatta för någon form av stöld under de senaste tolv månaderna. Andelen som utsatts för någon form av stöld har ökat från 2021 då den var 23,9 procent. Dock är andelen utsatta 2023 fortfarande något lägre jämfört med tidigare år då den låg omkring 27–28 procent. Det är vanligast att utsättas för stöld av cykel (13,9 %) följt av stöld av annan värdefull sak (13,3 %).
Unga som utsatts för stöld
En ungefär lika stor andel pojkar som flickor uppger utsatthet för stöld (26,2 respektive 25,9 %). För pojkar är andelen utsatta på ungefär samma nivå som 2021 (25,7 %) men för flickor har andelen utsatta ökat från 2021 (21,4 %).
Måttet för stöldbrott är ett sammantaget mått för flera olika typer av stöldbrott. Frågan om stöld av plånbok, betalkort eller kontokort omformulerades till 2023 års undersökning då det, utöver plånbok, lades till om man har blivit bestulen på sitt betalkort eller kontokort. Det kan ha haft viss påverkan på de exakta nivåerna för sammantagna utsattheten för stöldbrott 2023. Utifrån analyser som har gjorts verkar dock inte utvecklingen över tid ha påverkats av denna förändring.
Stöld av cykel
Andelen pojkar som uppger att de har fått sin cykel stulen har ökat något från 2021 (från 13,6 2021 till 14,8 % 2023). Andelen utsatta pojkar ligger dock fortfarande på en lägre nivå än 2015–2019 då den var omkring 16–17 procent. Detsamma gäller bland flickor där andelen utsatta har ökat från 11,1 procent 2021 till 12,5 procent 2023, vilket är ungefär samma nivå som 2017. Den största andelen av dem som uppger att de blivit utsatta uppger att det hänt endast en gång under de senaste tolv månaderna, medan en mindre andel uppger att det skett vid minst två tillfällen.
Stöld av plånbok, kontokort eller betalkort
Totalt uppger 3,5 procent av pojkarna och 4,2 procent av flickorna att de blivit bestulna på sin plånbok, kontokort eller betalkort under de senaste tolv månaderna.
Andelen utsatta bland pojkar har varierat under mätperioden (mellan 2,2 och 3,6 procent. Andelen utsatta bland flickor har haft en minskning från 3,2 procent 2015 till 2,0 procent 2021 och därefter har andelen utsatta flickor ökat till 4,2 procent 2023. Den största andelen av dem som blivit utsatta uppger att det skett en gång.
Frågan om stöld av plånbok, betalkort eller kontokort omformulerades till 2023 års undersökning genom att det, utöver plånbok, lades till om man har blivit bestulen på sitt betalkort eller kontokort. Det kan ha haft viss påverkan på de exakta nivåerna av utsatthet för det brottet men även på det sammantagna måttet för utsatthet för stöldbrott 2023. Utifrån analyser som har gjorts verkar dock inte utvecklingen över tid för den sammantagna utsattheten för stöldbrott ha påverkats av denna förändring.
Stöld av mobiltelefon
Bland pojkar uppger 3,1 procent 2023 att de blivit bestulna på sin mobiltelefon under de senaste tolv månaderna, och motsvarande andel bland flickor är 2,5 procent.
Andelen utsatta bland pojkar låg på ungefär 5 procent 2015–2019 och har därefter minskat vid de två senaste mätningarna. Andelen utsatta bland flickor låg runt 5 procent 2015 och 2017, och har därefter också minskat. Den största andelen av de utsatta eleverna uppger att de utsatts vid ett tillfälle.
Stöld av annan värdefull sak
Det är viktigt att ha i åtanke att vad eleverna anser vara en värdefull sak helt definieras av dem själva. Det kan i praktiken alltså handla om allt från dyra kläder till föremål med främst affektionsvärde. Att bli bestulen på någon annan värdefull sak än de objekt som nämnts i de tidigare avsnitten är 2023 ungefär lika vanligt bland pojkar och flickor (12,9 respektive 13,2 %). Andelen utsatta bland pojkar har tidigare mätningar varierat mellan 14 och16 procent, men är nu på den lägsta nivån som hittills uppmätts i undersökningen. Andelen flickor som blivit bestulna på en annan värdefull sak är i stället på den högsta nivån 2023 som hittills uppmätts. Även här är det, i likhet med övriga typer av stölder, vanligast att man blivit bestulen vid ett tillfälle under de senaste tolv månaderna.
Unga som begått stöldbrott
Ungas delaktighet i stöldbrott
Totalt sett uppger 51,3 procent av eleverna i årskurs 9 att de begått någon form av våldsbrott, stöldbrott, skadegörelse eller narkotikabrott under de senaste tolv månaderna.
Stöldbrott är den typ av brott som störst andel elever har begått 2023 (42,0 %), följt av våldsbrott (21,2 %), skadegörelse (18,9 %) och narkotikabrott (6,7 %).
Pojkar och flickor uppger i lika stor utsträckning att de har varit delaktiga i brott (51,3 respektive 51,2 %). Det skiljer sig från tidigare år då det var vanligare att pojkar uppgav delaktighet i brott än flickor. Uppdelat på brottstyper framkommer dock en viss könsskillnad, där pojkar i något högre utsträckning uppger delaktighet i olika typer av brott. Undantagen är stöldbrott, där det är något vanligare att flickor uppger delaktighet, och narkotikabrott där andelen pojkar och flickor är ungefär lika stor.
Andelen elever som uppger att de har begått något brott är på ungefär samma nivå som tidigare år. Utvecklingen är också likartad för de flesta brottstyper. Det går däremot att utröna en viss minskning i delaktighet i våldsbrott och en viss ökning i stöldbrott över tid.
Förebyggande åtgärder
Förebygga butiksstölder
Butiksstölder är ett stort problem för handeln, både som arbetsmiljöproblem för de anställda och för att de ekonomiska förlusterna är stora. Totalt uppgår stölder inom detaljhandeln till flera miljarder kronor varje år, och runt 50 000 butiksstölder polisanmäls årligen. Mörkertalet är dock stort, vilket gör det svårt att bedöma den exakta omfattningen och analysera utvecklingen.
Här följer några tips på hur risken för butiksstölder kan
minskas:
- Utbilda personalen i service, kundbemötande och
säkerhet i butik. - Tänka på hur stöldbegärliga varor hanteras och
placeras – gärna väl synliga och nära kassan. - Använda kameraövervakning med monitorer vid
entrén. - Installera varularm.
- Sätta upp skyltar om att alla stölder polisanmäls –
och gör som skylten säger om en stöld skulle inträffa. - Sätta in speglar för att öka möjligheterna till övervakning.
- Undvika ensamarbete i butiken.
- Utbilda väktare i att fokusera mer på
brottsförebyggande.
Faktablad om butiksstölder
Faktabladet innehåller bland annat kortfattade fakta om butiksstölder samt exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande mot brottet.
Kamerabevakning
Kamerabevakning i brottsförebyggande syfte blir allt mer vanligt i Sverige. Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har råd och rekommendationer för alla verksamheter som tänkt kamerabevaka, oavsett om de är skyldiga att ansöka om tillstånd eller inte.
Om kamerabevakning på IMY:s webbplats. Länk till annan webbplats.
Rapporter
Skolundersökningen om brott 2023
Om utsatthet och delaktighet i brott
Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio.
Publicerad: 2024-10-24
Nationella trygghetsundersökningen 2024
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av drygt 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Publicerad: 2024-10-16
Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2015
I denna rapport beskrivs utvecklingen för ett flertal centrala brottstyper, bland annat dödligt våld, misshandel och sexualbrott.
Publicerad: 2017-02-28
Nationella trygghetsundersökningen 2016
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. I NTU 2016 redovisas resultaten för den elfte undersökningen tillsammans med jämförelser med resultaten från tidigare år.
Publicerad: 2017-01-10
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Det finns inga poddar på det här ämnet.
Webbinarier
Det finns inga webbinarier på det här ämnet.
Artiklar
Det finns inga nyheter på det här ämnet.