Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Brott mot företag

Brottslighet riktad mot företag är ett omfattande problem. Det kan ofta handla om stölder, men det finns även en problematik med olika former av hot och utpressning.

Introduktion

När företagare utsätts för otillåten påverkan antar det ofta formen utpressning. De flesta utövare är ute efter pengar. Även andra påverkansformer som skadegörelse, hot, trakasserier och korruption förekommer, och utövarna finns både inom och utanför kriminella miljöer.

Om man väl har betalat eller på andra sätt tillmötesgått utövaren ökar risken för våld och andra nya påverkansförsök. Därför är det viktigt att myndigheterna utreder otillåten påverkan och tillsammans med andra aktörer som företagarföreningar och branschorganisationer arbetar för att företagarna ökar sitt motståndskapital och blir svåra måltavlor.

Se rapporten Otillåten påverkan mot företag (2012)

 

Statistik

Anmälda brott

Anmälda stölder i butik

Under 2023 anmäldes 47 558 stölder från butik, en ökning med 10 procent jämfört med 2022, och en minskning med 3 procent jämfört med för tio år sedan (2014). Antalet anmälda butiksstölder påverkas i hög grad av butikernas kontrollåtgärder och interna riktlinjer för att polisanmäla butiksstölder.

Under 2023 anmäldes 20 205 fickstölder, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med året innan. Antalet anmälda fickstölder minskade kraftigt i samband med pandemin 2020-2021, troligtvis på grund av minskat resande. Fickstölderna är fortfarande kvar på en lägre nivå än före pandemin. Sett till den senaste tioårsperioden som helhet har antalet anmälda fickstölder minskat med 62 procent, jämfört med 2014.

Förebyggande åtgärder

Brott i handeln

Många handlare bedriver idag ett aktivt arbete för att förebygga brott både enskilt och i samverkan med Polismyndigheten och kommunen med andra lokala verksamheter och detta samarbete kan utvecklas ytterligare för att färre brott ska begås och handeln ska vara en trygg arbetsplats. Näringslivet och dess branschorganisationer är därför mycket viktiga i det brottsförebyggande arbetet.

Trygg i butik är en metod framtagen av Polisen med syfte att effektivisera det brottsförebyggande arbetet genom samverkan och dialog mellan näringsidkare och polis. Dialogen mellan polis och butiker riktas mot åtgärder för att minska risken för stölder men också för att personalen ska känna sig tryggare i arbetet. Genom att förebygga stölder kan otrygga situationer som uppstår när man ingriper mot ett fullbordat brott undvikas

Trygg i butik - Polisens arbete Länk till annan webbplats.

Enkla skyddsåtgärder kan minska rånrisken

Butiksrån är ett allvarligt brott – förutom ekonomiska förluster kan utsatt personal få både fysiska och psykiska skador. Kunskap om hur butiksrånen ser ut och har utvecklats ger förutsättningar för att förebygga och minska antalet butiksrån. Det är till exempel viktigt att de förebyggande åtgärderna anpassas till den lokala problembilden i den specifika butiken. Det finns studier som visar på goda resultat efter att man har vidtagit relativt enkla förebyggande åtgärder. Det kan till exempel handla om:

  1. Maxbelopp i kassan och tydliga dekaler som informerar om detta
  2. Förbättrad insyn i butiken
  3. Förbättrad belysning inne i och utanför butiken
  4. Eliminering av flyktvägar
  5. Säkerhetsutbildning för personal

Bedrägerier

Bedrägerier i olika former har senaste åren ökat kraftigt. De sker på många olika platser och arenor, bland annat i affärer och butiker samt via telefon och över internet. Bedrägerier kan se ut på olika sätt och företagare som driver affärer kan minska risken för att drabbas av brott.

Polisen arbetar brottsförebyggande, bland annat genom att lämna information om hur det går att skydda sig mot bedrägerier. Polisen samverkar med näringslivet för att minska antalet bedrägeribrott, bland annat arbetar polisen för att säkerheten ska vara tillräckligt hög när kreditkorten utfärdas. Polisens nationella bedrägericenter ska bidra till att brottsligheten minskar och lagföringen ökar genom att samordna resurser och upptäcka bedrägerier.

Enligt Svensk handel har drygt fyra av tio handelsföretag (43 procent) utsatts för IT-relaterade brott det senaste året. Det kan handla om falska mejl, sms och telefonsamtal drabbar flest, men även bluffakturor, VD-bedrägerier och så kallad ransomware.

Mer information om bedrägerier hos Polisen Länk till annan webbplats.

Rapport från Svensk handel: Handelns utsatthet för IT-relaterad brottslighet Länk till annan webbplats.

Samverkan: Bjud in näringslivet

Brottslighet försämrar inte bara tryggheten och livskvaliteten för invånarna i en kommun eller ort. Det kan dessutom innebära stora ekonomiska konsekvenser för såväl privatpersoner som företagare och föreningsliv. Att förebygga brottslighet är kommunens och polisens ansvar – men samtidigt något som ligger i allas intresse. Ju bättre insatserna kan samordnas mellan olika aktörer desto bättre resultat kan uppnås. Klassisk samverkan inom brottsförebyggande arbete har dock ofta inneburit att polis och kommun fördelar ansvar och befogenheter medan andra potentiella parter lämnats utanför. Det är synd, för fler parter har en roll att spela.

Tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet

Lokala företagare, till exempel handlare, har en viktig roll i det lokala brottsförebyggande arbetet just för den lokala kunskapen om vad som händer och sker lokalt där företaget finns. Handlare har också många kontakter med de som bor, vistas eller arbetar i närområdet och kan bidra till en bättre lägesbild och analys av orsakerna till att problem uppstår. Handlare behöver involveras och bidra i kartläggning, analysen och även i med åtgärder. Polisen och kommunen samverkar kring detta och genom överenskommelser genomförs ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete.

Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete

Rapporter

  • Tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet

    Denna vägledande guide fokuserar på näringslivet och dess viktiga roll i brottsförebyggande arbete. Genom att inkludera näringslivet får det brotts­förebyggande arbetet en starkare förankring, chans till större genomslag, och ökad förändringseffekt. Skriften är utgiven i ett samarbete mellan Brottsförebyggande rådet, Svenskt Näringsliv, Länsstyrelserna och Polisen.

    Publicerad: 2022-01-11

  • Yrkesrelaterad utsatthet för brott

    Utsatthet för brott mot person är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. För att kunna förebygga brott mot person i arbetslivet är det viktigt att känna till i vilka sammanhang brotten sker och vilka som löper störst risk att drabbas. Denna kortanalys syfte är därför att beskriva karaktären och utvecklingen av olika brott mot person (hot, misshandel, trakasserier, rån, sexualbrott) som sker med anledning av yrket. Huvudkälla för publikationen är Nationella trygghetsundersökningen (NTU).

    Publicerad: 2018-03-20

  • Kriminell infiltration av företag

    Den här rapporten handlar om hur organiserad brottslighet utnyttjar företag för brott genom infiltration, det vill säga att på olika sätt utöva kontroll över bolaget.

    Publicerad: 2016-04-29

  • Försäkringsbedrägerier

    En selektionsstudie

    Rapporten förklarar vilka typer av försäkringsbedrägerier som upptäcks och anmäls samt vad som händer med anmälningarna hos polis och åklagare.

    Publicerad: 2015-10-06

Hitta fler rapporter

Pågående projekt

Till fler pågående projekt

Poddar

Det finns inga poddar på det här ämnet.

Webbinarier

Det finns inga webbinarier på det här ämnet.

Artiklar

  • 1 oktober 2024

    Brå undersöker företags utsatthet för brott

    Under hösten 2024 genomför Brå en undersökning om utsattheten för brott bland företag. Undersökningen är ett initiativ från Brå och genomförs med hjälp av statistikmyndigheten SCB. Enkäten skickas ut till slumpmässigt utvalda företag.