Cykelstöld
Det är vanligare att hushåll i flerfamiljshus råkar ut för cykelstöld jämfört med villahushåll. De senaste åren har både antalet anmälda och självrapporterade cykelstölder minskat.
Se även
Statistik
Den officiella kriminalstatistiken bygger på uppgifter från polisen och andra myndigheter. Här ingår till exempel statistiken över anmälda brott, som innehåller alla händelser som har anmälts som brott. Just cykelstölder anmäls i relativt hög utsträckning till polisen eftersom detta är en förutsättning för att man ska kunna få ut någon ersättning på sin försäkring.
I den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) finns frågor om hushållet under året har utsatts för cykelstöld.
Utsatta för cykelstöld
I Nationella trygghetsundersökningen uppger 9,4 procent av de hushåll som ägde någon cykel förra året att de utsattes för cykelstöld under 2023. I början av tidsperioden, (2008–2012), syntes en minskning i andelen utsatta hushåll, vilket följdes av en ökning fram till och med 2019. Sedan dess har andelen återigen minskat.
Det är vanligare att hushåll i flerfamiljshus utsattes för cykelstöld under 2023 jämfört med hushåll i småhus. Vidare är andelen, sett till olika kommungrupper, störst bland hushåll i storstäder och storstadsnära kommuner och minst i mindre städer, tätorter och landsbygdskommuner. Utsattheten är också större bland boende i områden med sämre socioekonomiska förutsättningar. Sett till olika familjetyper är det vanligast att utsättas bland ensamstående med barn.
Andel som utsatts för cykelstöld
Anmälda brott
Anmälda cykelstölder
Brottstypen cykelstöld delades år 2020 upp på annan cykel än elcykel och elcykel. Totalt har 57 765 cykelstölder anmälts under 2023 varav 14 719 var elcykelstölder. Cykelstölderna minskade totalt med 8 procent jämfört med 2022. "Vanliga" cyklar stod för större delen av minskningen, medan elcykelstölderna var i princip oförändrade.
Stöld av cyklar bland unga
Skolundersökningen om brott 2023 beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio. I undersökningen har andelen pojkar som uppger att de har fått sin cykel stulen har ökat något från 2021 (från 13,6 2021 till 14,8 % 2023. Andelen utsatta pojkar ligger dock fortfarande på en lägre nivå än 2015–2019 då den var omkring 16–17 procent. Detsamma gäller bland flickor där andelen utsatta har ökat från 11,1 procent 2021 till 12,5 procent 2023, vilket är ungefär samma nivå som 2017. Den största andelen av dem som uppger att de blivit utsatta uppger att det hänt endast en gång under de senaste tolv månaderna, medan en mindre andel uppger att det skett vid minst två tillfällen.
Totalt uppger 5 procent att de stulit en cykel under de senaste 12 månaderna. Andelen som uppger att de har varit delaktiga i cykelstöld har minskat både bland tjejer och killar under mätperioden.
Unga som uppger att de stulit en cykel
Rapporter
Skolundersökningen om brott 2023
Om utsatthet och delaktighet i brott
Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio.
Publicerad: 2024-10-24
Nationella trygghetsundersökningen 2024
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av drygt 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Publicerad: 2024-10-16
Nationella trygghetsundersökningen 2023
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av ungefär 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Publicerad: 2023-10-11
Kortanalys om brottsutvecklingen fram till 2021
En kortfattad lägesbild och förändringar i brottsligheten under 2000-talet
Kortanalysens mål är att ge en kortfattad och aktuell lägesbild av utvecklingen för ett flertal olika brottstyper. Huvudfokus är utvecklingen över tid och inte den faktiska omfattningen av de olika brottstyperna. Analysen är främst beskrivande och ger därför inte några djupgående förklaringar till brottsutvecklingens orsaker.
Publicerad: 2022-09-08
Artiklar
Det finns inga nyheter på det här ämnet.
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Det finns inga poddar på det här ämnet.
Webbinarier
Det finns inga webbinarier på det här ämnet.