Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Skolan

Att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande i skolan ökar tryggheten i skolmiljön och undervisar barn och unga om brottslighet och dess konsekvenser inför deras inträde i vuxenlivet.

Förebyggande åtgärder

Att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande i skolan fyller flera syften, exempelvis att öka tryggheten och minska brottsligheten i skolmiljön, och att undervisa barn och unga om brottslighet och dess konsekvenser inför deras inträde i vuxenlivet.

Förebygg skolattacker

skolattack.se Länk till annan webbplats. hittar du information och stöd från flera aktörer som på olika sätt jobbar förebyggande mot skolattacker. Stödet vänder sig till alla skolformer, oavsett huvudman. Sidan innehåller svar på konkreta frågeställningar som berör skolattacker och samlar kontaktuppgifter till bland annat myndigheter.

Samverkande myndigheter bakom sidan är: Center mot våldsbejakande extremism (CVE), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Fakta om mobbning

  • I Skolundersökningen om brott (2016) uppger ungefär fyra av tio tjejer och tre av tio killar att de utsatts för mobbning.
  • Trots att majoriteten av dessa elever uppger att det skett ganska sällan, uppger en betydande andel elever att de blivit mobbade ibland eller ofta (ungefär 16 procent av tjejerna och 11 procent av killarna uppger detta).
  • Risken att utveckla depression och framför allt att begå brott senare i livet är signifikant högre för den ungdom som mobbar, och den som blir mobbad löper ökad risk att bli deprimerad. (School Bullying, Depression and Offending Behaviour Later in Life, Brå 2012).
  • På skolor där det förekommer mycket mobbning är risken också väsentligt högre att utsättas för grovt våld (Effekter av antimobbningsprogram, Brå 2009).
  • Mobbade uppger i dubbelt så stor utsträckning som icke-mobbade att de även blir utsatta för andra brott i skolan. De löper större risk att bli misshandlade, få sina skåp sönderslagna och bli bestulna (Grövre våld i skolan, Brå 2009).

Riktade insatser ger resultat

I idéskriften Att förebygga brott och problembeteenden i skolan beskrivs tre exempel på brottsförebyggande arbete i skolan. I ett av exemplen arbetar skolan med att identifiera de mest våldsutsatta platserna, så kallade "hot spots" i skolan. Det handlar ofta om exempelvis elevskåphallar och ytorna utanför klassrummen. Genom att sätta in riktade insatser på dessa platser minskades våldet mellan eleverna. Resultatet av insatserna förstärks om skolan dessutom arbetar med attityder och normer mot brottslighet

Skolan och det brottsförebyggande arbetet

Hur kan vi öka tryggheten och se till att färre brott begås i skolan? Hur kan vi utveckla det brottsförebyggande arbetet i tillsammans? Seminariet tar upp erfarenheter av situationella åtgärder i skolan. Från Råd för framtiden 2021.

Stöd från andra myndigheter

Det är många myndigheter som engagerar sig för en säkrare och tryggare skolmiljö. Bland dem är:

Rapporter

  • Skolundersökningen om brott 2023

    Om utsatthet och delaktighet i brott

    Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio.

    Publicerad: 2024-10-24

  • Grovt våld i skolan

    För att kunna förebygga grovt våld i skolan på ett bra sätt behövs kunskap om hur det våldet ser ut och förändras över tid. I den här rapporten beskrivs grovt våld i skolan utifrån tre dimensioner: omfattning, karaktär och utveckling under perioden 2010–2022.

    Publicerad: 2024-03-22

  • Skolundersökningen om brott 2021 (teknisk rapport)

    Denna rapport beskriver hur den senaste skolundersökningen genomförts.

    Publicerad: 2022-10-27

  • Skolundersökningen om brott 2021

    Om utsatthet och delaktighet i brott

    Skolundersökningen om brott beskriver utsatthet för brott samt delaktighet i brott bland elever i årskurs nio.

    Publicerad: 2022-10-27

Hitta fler rapporter

Pågående projekt

Till fler pågående projekt

Poddar

  • Snacka om brott: Avsnitt 53

    Grovt våld i skolan - hur vanligt är det och vad kan vi göra för att förebygga?

    Skolan är den vanligaste platsen för unga att utsättas för våld. Men har våldet i skolan ökat? Hur har utvecklingen sett ut de senaste åren, hur ser våldet ut idag och vad behöver skolorna göra för att förebygga våldet? Samtalet spelades in i Almedalen 2024.

Till fler poddar

Webbinarier

  • 17 oktober 2023

    Informationsdelning och sekretess i brottsförebyggande arbete med barn och unga

    Vad är på gång gällande informationsdelning och sekretess? Finns det stöd att få i det lokala samverkansarbetet? Hur kan ett fungerande samarbete se ut under rådande lagstiftning? Det här webbinariet vänder sig till dig som har ansvar för detta arbete i en ledande ställning. Det passar även dig som på något sätt arbetar med barn och unga i brottsförebyggande syfte.

Till fler webbinarier

Artiklar