Socialt utsatta områden
I Sverige finns ett antal socialt och särskilt brottsutsatta bostadsområden. För att lyckas i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i socialt utsatta områden är det särskilt viktigt med effektiv samordning och ett kunskapsbaserat arbetssätt.
Förebyggande åtgärder
För att lyckas i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i socialt utsatta områden är det särskilt viktigt med effektiv samordning och ett kunskapsbaserat arbetssätt. Kommun, polis och fastighetsföretag utgör ofta kärnan i samverkansarbetet och bör kontinuerligt samla in information, skapa gemensamma lägesbilder, bestämma åtgärder, informera berörda samt genomföra och utvärderara insatserna.
Agera mot brott och otrygghet med koppling till parallella samhällsstrukturer
I Sverige förknippas begreppet parallella samhällsstrukturer ofta med kriminella nätverk i socialt utsatta områden och kriminalitet som understödjs av sociala strukturer inom vissa minoritetsgrupper.
Det här är ett stödmaterial för dig som lokal aktör om hur du kan identifiera och arbeta mot brott och otrygghet med koppling till parallella samhällsstrukturer.
- Ladda ner metodstödet. Pdf, 3.8 MB.
- Brå har också tagit fram ett workshopmaterial till metodstödet. Workshopmaterialet leder din arbetsgrupp i en process där ni utifrån indikatorer identifierar lokala problem, diskuterar troliga orsaker, tar fram förslag på åtgärder och samverkansparter, analyserar organisatoriska förutsättningar och tar fram konkreta förslag på vad som är nästa steg för att utveckla ett effektivt och kunskapsbaserat samarbete.
- Ladda ner workshopmaterialet.Pdf, 797 kB. Pdf, 797.2 kB.
- Ladda ner informationsmatris till workshopen. Pdf, 590.2 kB.
Om parallella samhällsstrukturer på Råd för framtiden 2023
På konferensen Råd för framtiden 2023 presenterade Brå metodstödet om förebyggande arbete mot brott och otrygghet med koppling till parallella samhällsstrukturer. Dessutom får vi ta del av konkreta exempel på hur arbetet kan utföras lokalt, och i samverkan.
Arbeta brottsförebyggande med Effektiv Samordning för Trygghet (EST)
Mellan 2016 och 2019 bedrev Brå ett utvecklingsprojekt kring lokal samverkan för trygghets- och brottsförebyggande arbete i sju pilotområden. Erfarenheterna från arbetet sammanställdes i en exempelsamling av Malmö universitet. I bostadsområden, som polismyndigheten karaktäriserat som utsatta eller särskilt utsatta, har kommun, polis och lokala fastighetsägare tillsammans arbetat för att utveckla en metod för effektivare samverkan.I bostadsområden, som polismyndigheten karaktäriserat som utsatta eller särskilt utsatta, har kommun, polis och lokala fastighetsägare tillsammans arbetat för att utveckla en metod för effektivare samverkan.
Arbetssättet ska fungera i linjeverksamhet, och integrera såväl det händelseinriktade som det långsiktigt brottsförebyggande arbetet. Arbetsprocessen ligger i linje med den inriktning som beskrivs i Brås skrift Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete Pdf, 2.7 MB. och tar tillvara erfarenheter från Effektiv samordning för trygghet (EST) Pdf, 11.5 MB. och Samverkan mot social oro - Metodhandbok som utvecklats i Örebro respektive Västerort, Stockholm.
Förebygga välfärdsbrott i utsatta områden
Brottslighet som riktas mot samhällets ekonomiska utbetalningssystem
kallas ibland för välfärdsbrott. Välfärdsbrottsligheten drabbar samhället dels ekonomiskt, men ofta också i form av kvalitetsbrister inom till exempel vård och omsorg. Kommuner, regioner och myndigheter behöver arbeta aktivt för att förebygga och motverka välfärdsbrott.
Grannsamverkan och trygghetsvandringar
Grannsamverkan och trygghetsvandringar är beprövade metoder för att minska brottsligheten och öka tryggheten i ett bostadsområde. Brå har översatt material om metoderna till ett flertal språk.
Fasmodellen: Att välja åtgärder utifrån utvecklingsfaser
Socialt utsatta områden kan behöva långsiktiga insatser för att stegvis minska brottsligheten och öka tryggheten. Ett sätt att välja åtgärder är att se utvecklingen i tre faser enligt den så kallade Fasmodellen.
Stöd från andra myndigheter
Polisens lägesbild över utsatta områden
Att löpande ta fram lägesbilder över utsatta områden är en del av polisens arbete med att förhindra brottsligheten i samhället. Lägesbilden ska användas som utgångspunkt för det gemensamma arbetet framåt på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Statistik om segregation i Sverige
Segregationsbarometern är ett verktyg som gör det möjligt att visualisera, analysera och följa segregationens utveckling över tid. I verktyget kan du mäta och följa indikatorer som har betydelse för den socioekonomiska boendesegregationen och dess utveckling på olika geografiska nivåer.
Rapporter
Redovisning av uppdraget om stöd till kommuner med utsatta områden
Slutrapportering av regeringsuppdraget Ju2022/01000
Brottsförebyggande rådet (Brå) har gett praktiknära stöd till fem av de kommuner som enligt Polismyndigheten har särskilt utsatta områden och riskområden i sin kommun. Stödet har utgått från varje kommuns behov och lokala problembild.
Publicerad: 2024-06-13
Nationella trygghetsundersökningen 2023
Om utsatthet, otrygghet och förtroende
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. Underlaget består av ungefär 64 000 personer som genom post- och webbenkäter har svarat på frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Publicerad: 2023-10-11
Socioekonomisk bakgrund och brott
En kunskapsöversikt
Vilken roll spelar bakgrundsfaktorer som föräldrars utbildningsnivå och inkomst för risken att personer begår brottsliga handlingar? Hur starka är sambanden? Rapporten är en kunskapssammanställning av forskning om betydelsen av socioekonomisk bakgrund för skillnader i brottslighet mellan individer.
Publicerad: 2023-03-01
NTU-resultat för områden med socioekonomiska utmaningar och områden som klassas som utsatta ur ett polisiärt perspektiv
Här publiceras statistiken samt en metodbeskrivning över hur resultaten tas fram samt hur de kan tolkas och användas.
Brå har i uppdrag av regeringen att ta fram statistik över utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroendet för rättsväsendet i områden som betraktas som utsatta ur ett polisiärt perspektiv samt i områden med socioekonomiska utmaningar, enligt den rikstäckande indelningen av olika områdens socioekonomiska status.
Publicerad: 2022-10-27
Artiklar
22 november 2024
Sollentunas mål för 2030: Inga utsatta områden i kommunen
Sollentuna kommun har satt ett mål som påverkat hela organisationen i grunden: År 2030 ska det inte finnas några områden i Sollentuna på polisens lista över utsatta områden. Kommundirektör Per Törnvall, trygghetsstrateg Caroline Olsson och kommunpolis Kristian...
21 maj 2024
Utsatthet och oro för brott bland personer med utländsk bakgrund
Personer med utländsk bakgrund uppger högre nivåer av självrapporterad utsatthet för brott, och känner oftare otrygghet och oro för att utsättas för brott, jämfört med personer med svensk bakgrund. Utsattheten och oron skiljer sig dessutom mycket utifrån vilke...
28 december 2023
Kommuner med utsatta områden stärker sitt brottsförebyggande arbete genom utveckling
Brottsförebyggande rådet har i uppdrag att ge och utveckla ett behovsanpassat och praktiknära stöd till kommuner med utsatta områden och nu har projektet kommit halvvägs. Lisa Pedersen, projektledare på Brå, och Ulrika Ivarsson, enhetschef på Socialförvaltning...
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Snacka om brott: Avsnitt 15
(O)trygghet i socialt utsatta områden - lägesbild, orsaker och lämpliga insatser
Hur ser utvecklingen ut över tid när det gäller utsatthet för brott, otrygghet och förtroende för rättsväsendet i socialt utsatta områden, jämfört med andra urbana områden? Hur arbetar polisen och vilka framgångsfaktorer och utmaningar finns? Det diskuteras i det här avsnittet av en panel i Almedalen 2018. Vi ber om ursäkt för bristande ljudkvalitet på inspelningen. Relaterad publikation: Utvecklingen i socialt utsatta områden i urban miljö 2006–2017
Snacka om brott: Avsnitt 5
Förebygga brott i utsatta områden
Hur sprider vi de goda erfarenheterna och hur får vi det förebyggande arbetet i utsatta områden att bli en självklar del i polisens arbete, tillsammans med andra samhällsaktörer?
Webbinarier
Det finns inga webbinarier på det här ämnet.