Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Otillåten påverkan

Begreppet otillåten påverkan omfattar trakasserier, hot, våld, skadegörelse och korruption med syftet att påverka en persons tjänsteutövning.

Introduktion

Myndighetspersoner

När myndighetsanställda utsätts för påtryckningar påverkas inte tjänsteutövningen i någon större utsträckning, trots trakasserier och hot, men privatlivet kan påverkas desto mer. Utsatta tjänstemän behöver dock stöd, och myndigheterna kan samverka mer i förebyggande syfte.

Otillåten påverkan mot myndighetspersoner (2016)

Möjliggörare

Möjliggörare är personer som genom sin anställning eller sitt uppdrag i det legala samhället hjälper kriminella nätverk. Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort.

Möjliggörare för kriminella nätverk (2024)

Polisanställda

Många anställda inom Polisen har blivit utsatta för otillåten påverkan där någon försökt att påverka deras tjänsteutövning. Det är vanligt att de poliser som blivit utsatta förändrar sitt beteende i privatlivet, men också att de byter eller lämnar sitt uppdrag.

Polisanställdas utsatthet relaterad till tjänsten (2020)

Idrotten

Elitidrotten drabbas av trakasserier och hot, som syftar till att påverka de utsattas handlingar och beslut. I vissa idrottsföreningar händer det att medlemmar försöker att åsidosätta förenings­demokratin, genom att skrämma andra i syfte att påverka hur dessa röstar på årsmöten. Ideella föreningar löper dessutom risk att utnyttjas för ekonomisk brottslighet.

Att motverka otillåten påverkan inom idrotten (2018)

Förebyggande åtgärder

Viktiga åtgärder mot otillåten påverkan

  • Riskinventera och rapportera alla incidenter
  • Verka för en god arbetsmiljö där kollegor stöttar varandra och cheferna är engagerade.
  • Tydligt och professionellt informera om beslut och annan information.
  • Rotera ärenden mellan olika myndighetspersoner för att undvika personfixering
  • Försvåra kartläggning av ens person på internet
  • Avdramatisera påverkarna
  • Ta självcensur och oro på allvar.
  • Glöm inte korruption, det är en svårupptäckt form av påverkan.
  • Följ upp påverkansförsök och incidenter, har hotbilden förändrats, hur mår medarbetaren och har genomförda åtgärder fått resultat?

Att förebygga och hantera påverkansförsök

Många tjänstemän har någon gång upplevt att någon försökt få dem att fatta felaktiga beslut eller avstå från att ingripa eller genomföra kontroller. Denna handbok presenterar åtgärder för hur organisationer kan förebygga påverkan, hantera de påverkansförsök som ändå inträffar och rusta tjänstemännen för att stå emot dessa.

Ladda ner handboken Att förebygga och hantera påverkansförsök Pdf, 995 kB.

Agera mot brott och otrygghet med koppling till parallella samhällsstrukturer

I Sverige förknippas begreppet parallella samhällsstrukturer ofta med kriminella nätverk i socialt utsatta områden och kriminalitet som understödjs av sociala strukturer inom vissa minoritetsgrupper. Det är främst två typer av parallella strukturer som anses försvåra rättsväsendets och myndigheternas arbete och orsaka problem i lokalsamhället: parallella strukturer kopplade till kriminella nätverk och parallella strukturer som används inom vissa minoritetsgrupper.

Det här är ett stödmaterial för dig som lokal aktör om hur du kan identifiera och arbeta mot brott och otrygghet med koppling till parallella samhällsstrukturer.

  • Brå har också tagit fram ett workshopmaterial till metodstödet. Workshopmaterialet leder din arbetsgrupp i en process där ni utifrån indikatorer identifierar lokala problem, diskuterar troliga orsaker, tar fram förslag på åtgärder och samverkansparter, analyserar organisatoriska förutsättningar och tar fram konkreta förslag på vad som är nästa steg för att utveckla ett effektivt och kunskapsbaserat samarbete.
  • Ladda ner workshopmaterialet Pdf, 797.2 kB.
  • Ladda ner informationsmatris till workshopen. Pdf, 590.2 kB.

Rapporter

  • Möjliggörare för kriminella nätverk

    Om möjliggörare i kommunal, statlig och privat sektor

    Möjliggörare är personer som genom sin anställning eller sitt uppdrag i det legala samhället hjälper kriminella nätverk. Rapporten visar att möjliggörare används av kriminella nätverk för att underlätta, effektivisera och diversifiera den kriminella affärsverksamheten, delvis som ett svar på ökat och stärkt arbete mot organiserad brottslighet.

    Publicerad: 2024-03-01

  • Polisanställdas utsatthet relaterad till tjänsten

    Förekomst och följder av otillåten påverkan

    Många anställda inom Polisen har blivit utsatta för otillåten påverkan där någon försökt att påverka deras tjänsteutövning. Det är vanligt att de poliser som blivit utsatta förändrar sitt beteende i privatlivet, men också att de byter eller lämnar sitt uppdrag.

    Publicerad: 2020-12-16

  • Att motverka otillåten påverkan inom idrotten

    En kunskapsfördjupning om trakasserier, hot, våld och korruption

    Det förekommer att personer inom idrotten utsätts för trakasserier, hot, våld och korruptionsförsök. I denna rapport beskrivs i vilka situationer det sker, vilka det är som står bakom händelserna och hur detta kan förebyggas och motverkas.

    Publicerad: 2018-03-13

  • Att förebygga och hantera påverkansförsök

    En handbok

    Många tjänstemän har någon gång upplevt att någon försökt få dem att fatta felaktiga beslut eller avstå från att ingripa eller genomföra kontroller. Denna handbok presenterar åtgärder för hur organisationer kan förebygga påverkan, hantera de försök till korruption och andra påverkansförsök som ändå inträffar och rusta tjänstemännen för att stå emot dessa.

    Publicerad: 2017-03-29

Hitta fler rapporter

Pågående projekt

Till fler pågående projekt

Poddar

  • Snacka om brott: Avsnitt 8

    Otillåten påverkan mot myndigheter och organisationer

    Trakasserier, hot, våld och korruptionsförsök är exempel på otillåten påverkan som många myndighetsanställda utsätts för i sitt arbete. Vad kan chefer, HR, säkerhetsfunktioner och medarbetare göra för att förebygga och hantera påverkansförsök? Relaterad publikationer: Att förebygga och hantera påverkansförsök ; Otillåten påverkan mot myndighetspersoner

Till fler poddar

Webbinarier

  • 22 mars 2024

    Möjliggörare för kriminella nätverk

    Personer som utnyttjar sin anställning eller sitt uppdrag för att hjälpa kriminella nätverk, så kallade möjliggörare, kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. I det här webbinariet får du lära dig mer om exempelvis vilka möjliggörarna är, vad de utför för arbetsuppgifter och vad man som arbetsgivare kan göra för att begränsa och motverka möjliggörare i sina verksamheter.

Till fler webbinarier

Artiklar

    Det finns inga nyheter på det här ämnet.