Brott mot äldre
Risken att utsättas för brott sjunker med stigande ålder men äldre är särskilt sårbara just på grund av sin ålder.
Introduktion
En typ av organiserad brottslighet är de som särskilt riktat in sig på sårbara äldre personer. Det vanligaste vid den här typen av brottslighet är att gärningspersonen ringer på och uppger en falsk orsak till att behöva komma in i bostaden – till exempel att de är hantverkare eller personal från hemtjänsten
Viss typ av brottslighet riktar in sig mot äldre just på grund av deras särskilda sårbarhet med exempelvis dålig syn och hörsel, att de har svårt att gå, bor ensamma eller kanske har ett stort hjälpbehov. Det finns också exempel på brottslighet som riktar sig mot både äldre och yngre – till exempel bedrägerier – men där brottet oftare fullbordas på grund av sämre internetkunskaper och högre grad av tillit.
Konsekvenserna av att utsättas för brott blir ofta allvarligare för äldre än för yngre. Även en lindrigare misshandel kan leda till allvarliga skador med mycket lång läkningstid. Oro, ängslighet och misstänksamhet ökar. Sömnproblem eller att inte våga lämna hemmet är också vanliga konsekvenser
En tredjedel av anmälningarna om det som kallas misshandel av bekant, där målsägaren var 65 år eller äldre, avser relationsvåld. I åtta fall av tio riktar det sig mot äldre kvinnor. Relativt många misshandelsfall handlar även om barn eller barnbarn som ofta har missbruksproblem eller psykisk ohälsa och blir våldsamma i samband med ett besök.
Statistik
Utsatta för brott mot person
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) visar att utsattheten är generellt sett större bland yngre när det gäller misshandel, hot, sexualbrott, rån, fickstöld, nätkränkning och trakasserier.
Andel som utsatts för brott mot person
När det kommer till bedrägeribrotten (försäljningsbedrägerier och kort- och kreditbedrägerier) är utsattheten i stället vanligare i de mittersta åldersgrupperna (35–64 år).
Utsatthet för bedrägeribrott
Oro för brott
Nationella trygghetsundersökningen (NTU) visar att det är en större andel bland de äldre åldersgrupperna som upplever oro för brottsligheten i samhället i hög utsträckning, jämfört med de yngre. Oron för brottsligheten skiljer sig dock åt mellan åldersgrupperna från brottstyp till brottstyp.
Oro för brottsligheten i samhället
Förebyggande åtgärder
Det är viktigt att uppmärksamma och förebygga brott mot äldre då brotten ofta kan få särskilt allvarliga konsekvenser. Det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet bör inriktas mot att minska utsattheten, men även lindra konsekvenserna när äldre väl utsatts för brott, samt minska oro och öka tryggheten för denna grupp.
Faktablad
I faktabladet hittar du kortfattade fakta samt exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande mot de brott där någon stjäl något i en bostad utan att bryta sig in, exempelvis genom att ta sig in genom en olåst dörr eller att lura sig in.
Ladda ner faktablad om Stöld utan inbrott, i bostad Pdf, 2.4 MB.
Stödmaterial från andra aktörer
- Om brott mot äldre på polisen.se Länk till annan webbplats.
- Om digitala brott och bedrägerier på Säkerhetskollen Länk till annan webbplats.
- Om bedrägeribrott på brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats.
- Motverka bedrägerier mot äldre på spfseniorerna.se Länk till annan webbplats.
- Socialstyrelsens webbaserade utbildning om Våld mot äldre Länk till annan webbplats.
Rapporter
Nationella trygghetsundersökningen – utsatthet och otrygghet bland äldre
En sammanställning av centrala resultat från NTU 2017–2019
Denna kortanalys fokuserar på äldre personers självrapporterade utsatthet för brott samt deras otrygghet och oro för brott, baserat på resultaten i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) för perioden 2017–2019 (sammanslaget).
Publicerad: 2020-02-18
Brott mot äldre
Om utsatthet och otrygghet
Denna kartläggning ger en bild av omfattningen och karaktären av äldres utsatthet för olika typer av brott, men även deras oro för brott och otrygghet.
Publicerad: 2018-04-16
Våld mot personer med funktionshinder
Kunskapen om våld mot personer med funktionshinder i Sverige är i dag otillräcklig. Området är relativt outforskat och det saknas en samlad bild av våldet. Brå fick därför regeringens uppdrag att undersöka problemet.
Publicerad: 2007-11-29
Artiklar
Det finns inga nyheter på det här ämnet.
Pågående projekt
Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.
Poddar
Snacka om brott: Avsnitt 10
Brott mot äldre - Hur kan de förebyggas?
Trots en åldrande befolkning har kunskapen om äldres utsatthet varit begränsad. Brå har nyligen publicerat en studie som kartlägger utsatthet, otrygghet och oro för brott bland äldre. I det här avsnittet diskuterar en panel i Almedalen 2018 olika åtgärdsförslag utifrån studien. Vi ber om ursäkt för bristande ljudkvalitet på inspelningen, som gjordes i en föreläsningssal i Almedalen. Relaterad publikation: Brott mot äldre
Webbinarier
Det finns inga webbinarier på det här ämnet.