Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Mijöbrott

Miljöbrott omfattar många olika områden — allt från jakt och fiske till föroreningar från fartyg. Det finns därför ingen enhetlig definition. Större delen av miljölagstiftningen finns samlad i miljöbalken.

Introduktion

Miljöbrott är att förorena mark, luft eller vatten eller på annat sätt påverka miljön så att det kan skada djur och växter eller människors hälsa.

De vanligaste anmälda och lagförda brotten mot miljöbalken är miljöbrott (exempelvis föroreningar eller olägenheter), otillåten miljöverksamhet (tillstånd för en viss verksamhet saknas eller att villkoren överträds) samt nedskräpning.

Alla verksamheter som bedöms utgöra en risk för miljön behöver tillstånd från en tillsynsmyndighet. I tillståndet ställs en rad krav som verksamhetsutövaren måste uppfylla, och ofta är det just dessa krav som blir utgångspunkten vid misstanke om miljöbrott.

De flesta miljöbrott upptäcks troligen aldrig, än mindre anmäls de. Miljöbrottet saknar ofta ett tydligt offer, till skillnad från när någon blir rånad eller misshandlad. Brotten upptäcks därför i huvudsak genom kontroll och tillsyn från myndigheternas sida. Det innebär att ökad kontroll direkt får genomslag i brottsstatistiken.

Statistik

Anmälda brott

Anmälda miljöbrott

Förebyggande åtgärder

Avfallsbrott

Lagen om kommunalt ansvar för brottsförebyggande arbete innebär bland annat att kommuner ska samordna det brottsförebyggande arbetet som sker lokalt. Brottsförebyggande arbete blir som mest effektivt i samverkan, när erfarenheter från olika brottsförebyggande aktörer inkluderas och tas tillvara. För att förebygga avfallsbrott finns behov av att hitta nya lokala allianser, exempelvis mellan olika kommunala förvaltningar och funktioner, men också mellan kommunen och näringslivet.

Hur ser avfallsbrottsligheten ut i Sverige? Hur kan kommunerna föra samman det brottsförebyggande arbetet och tillsynsverksamheten mot avfallsbrott? Vilket stöd kan kommunerna få för att förebygga avfallsbrott?

Se webbinariet om avfallsbrott (2023)

Rapporter

  • Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2007

    Bedömningar av brottslighetens omfattning är en av Brottsförebyggande rådets viktigaste uppgifter. Rapportserien Brottsutvecklingen i Sverige har kommit ut sedan år 1976. Årets rapport ger en aktuell genomgång av olika brottstrender med tonvikt på perioden 1975—2007.

    Publicerad: 2008-11-21

  • Är vi bra på miljöbrott?

    En snabbanalys

    Syftet med denna studie är att få en bred kartläggning över miljöbrotten, till nytta för regering och riksdag som övergripande styr miljöbrottsbekämpningen, och för de myndigheter som har kontroll- och tillsynsfunktioner eller arbetar med brottsbekämpning.

    Publicerad: 2006-10-13

  • Miljöstraffrätt i praktiken

    En studie av rättstillämpningen

    Straffrätten har under senare decennier legat i fokus när det gäller att utveckla samhälleliga styrmedel för sådan verksamhet som på olika sätt kan vara skadlig för den yttre miljön.

    Publicerad: 2002-05-09

  • Giftfabriken som sprängdes

    BT Kemi-skandalen och miljöbrottsbegreppets etablering

    BT-Kemi och Teckomatorp är namn som redan har gått till historien. Det var fabriken och platsen för Sveriges första miljöskandal.

    Publicerad: 2002-01-01

Hitta fler rapporter

Artiklar

    Det finns inga nyheter på det här ämnet.

Pågående projekt

Det finns inga pågående projekt på det här ämnet.

Poddar

Det finns inga poddar på det här ämnet.

Webbinarier

  • 26 april 2023

    Mer än bara skräphantering: Att förebygga avfallsbrott

    Brott med koppling till avfallshantering kan medföra flera negativa konsekvenser. Det kan påverka både miljön, människors hälsa och innebära stora saneringskostnader för kommunerna. Därför vill Brå tillsammans med Naturvårdsverket, Länsstyrelsen Skåne och Länsstyrelsen Västra Götaland särskilt uppmärksamma det förebyggande arbetet mot avfallsbrottslighet.

Till fler webbinarier