Återfall i brott utifrån veckodag för frigivning från anstalt
Den här kortanalysen undersöker om det finns samband mellan veckodag för frigivning från anstalt och återfall i brott.
Fakta om publikationen
- Författare
- Övrig information
- © Brottsförebyggande rådet 2024
- urn:nbn:se:bra-1192
- Rapport 2/2024
Sammanfattning
Veckodagen för frigivning från anstalt har inget samband med återfall i brott
Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt, skrivits ut från sluten ungdomsvård eller fått andra påföljder genom lagakraftvunnen dom eller beslut av åklagare. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.
Brå har undersökt om veckodagen för frigivning från anstalt har något samband med återfall i brott. Bakgrunden är att Storbritannien infört en ny lag som möjliggör tidigareläggande av frigivningsdag eftersom man tycker sig se en högre återfallsrisk för personer som friges på fredagar. Flera studier har också visat att vissa typer av brott ökar på helgerna. Under helgen är även tillgängligheten på stöd från myndigheter och andra organisationer lägre än på veckodagar.
Slutsatsen från Brås studie visar dock att i Sverige har veckodagen för frigivning från anstalt inte betydelse för återfall i brott. Det finns således inte någon anledning att se över regelverket kring veckodag för frigivning på samma sätt som man gjort i Storbritannien.
– Eftersom andelen som återfaller i brott efter frigivning från anstalt är stor är det viktigt att undersöka faktorer som skulle kunna påverka återfallsrisken. Även en liten minskning av återfallet innebär såväl ett minskat lidande för individer som stora samhällsekonomiska besparingar, säger Johanna Viberg, utredare på Brå.
Mer om återfall i brott
Brås återfallsstatistik visar att det finns skillnader vad gäller återfall i brott utifrån olika faktorer Statistiken visar bland annat att män återfaller i större utsträckning än kvinnor samt att personer som är 60 år eller äldre återfaller i mindre utsträckning än yngre personer. Vidare ökar andelen personer som återfaller i brott tydligt med antalet tidigare belastningar. Störst andel återfall finns bland dem som lagfördes för narkotikabrott eller tillgreppsbrott.
Andelen som återfaller i brott har varit relativt konstant sett till en tioårsperiod. Mellan åren 2012 och 2021 minskade andelen återfall inom ett år med 2 procentenheter, för både kvinnor och män. Bland dem med kortare utdömda fängelsestraff (två till fyra månader respektive fyra till sex månader) har andelen återfall minskat med 11 respektive 12 procentenheter jämfört med 2012.
Om studien
Syftet med den här kortanalysen är att undersöka om det finns samband mellan veckodag för frigivning från anstalt och återfall i brott. Bakgrunden är att Storbritannien infört en ny lag som möjliggör tidigareläggande av frigivningsdag eftersom man tycker sig se en högre återfallsrisk för personer som friges på fredagar, vilket man antar beror på att det är svårare under helgen att få kontakt med instanser som kan hjälpa till med exempelvis arbete, boende och missbruksbehandling. Kortanalysen undersöker även hur fördelningen av frigivningar från anstalt ser ut uppdelat på olika veckodagar.
Det empiriska underlaget utgörs av data från registret över återfall i brott, ett register som Brå upprätthåller. Studiepopulationen är avgränsad till frigivningar från anstalt perioden 2017–2019 och omfattar totalt 31 086 observationer. Statistiska analyser har studerat dels samtliga, och dels olika grupper separat. Grupperna har utgått från kön, ålder och tidigare belastning. Med återfall i brott avses i den här kortanalysen nya lagakraftvunna brott som begåtts inom ett år efter frigivning. Återfall har studerats dels för återfall i generell brottslighet, samt specifikt för återfall i våldsbrott, narkotikabrott samt tillgreppsbrott.