Bostadsinbrott
Utveckling, karaktär och polisens hantering
Bostadsinbrott är ett brott som drabbar många och som kan få negativa konsekvenser för brottsoffret. Den här studien beskriver hur brottsligheten utvecklats över tid, bostadsinbrottens karaktär och hur polisen hanterar brotten.
Fakta om publikationen
- Författare
- Övrig information
- © Brottsförebyggande rådet 2024
- urn:nbn:se:bra-1213
- Rapport 2024:12
Pressmeddelande
Bostadsinbrotten har halverats, men fler brott behöver klaras upp
Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren. Sedan år 2017 har inbrotten i princip halverats. Samtidigt klarar polisen endast upp fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Bostadsinbrott är fortfarande ett brott som drabbar många och innebär en betydande kränkning av integriteten. Brå menar därför att polisen bör vidta åtgärder för att klara upp fler brott.
Polisen behöver bli bättre på att samordna sig över landet för att arbeta med brottsserier som begås av internationella brottsnätverk. I dag utreds bostadsinbrotten ofta lokalt.
– När brotten utreds var för sig på lokal nivå gynnas den organiserade brottsligheten. För att verkligen komma åt inbrott med koppling till brottsnätverken krävs det att polisen samordnar sig bättre, säger Emma Patel, projektledare på Brå.
Polisen bör också genomföra fler förhör. I dag görs förhör med brottsoffret enbart i hälften av ärendena med bostadsinbrott. Vittnesförhör görs i knappt en femtedel av fallen.
– För att klara upp fler bostadsinbrott behöver polisen förhöra både fler vittnen och fler brottsoffer, säger Emma Patel.
Lägst uppklaring av bostadsinbrott har polisregion Stockholm. Regionen har också lägst andel målsägarförhör och genomför färre utredningsåtgärder än i övriga polisregioner. Samtidigt sker många av inbrotten här – nio av de tio mest drabbade kommunerna när det gäller villainbrott ligger i Stockholmsområdet.
– Stockholm behöver ta krafttag för att förbättra sitt arbete mot bostadsinbrott. Samtidigt har polisregionen behövt hantera ett stort antal grova våldsbrott, och haft svårt att prioritera mängdbrott som bostadsinbrott, säger Lina Fjelkegård, utredare på Brå.
Kontakt
Sammanfattning
Anmälda bostadsinbrott i Sverige 1997-2023
Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott. År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp. De drabbade kan uppleva inbrottet som en kränkning av integriteten, och känna otrygghet i hemmet.
De internationella nätverken har troligen påverkat
Mellan åren 2007 och 2017 ökade antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige markant. Brå har undersökt möjliga förklaringar, och en pusselbit tycks vara ökad aktivitet från internationella brottsnätverk från Östeuropa. Det kan i sin tur bero på öppnare gränser mot Öst och ökad arbetslöshet efter finanskrisen 2008.
Efter år 2017 minskade antalet anmälda bostadsinbrott – och runt den tiden skärptes också gränsskyddet i Sverige. Samtidigt tycks antalet lämpliga stöldobjekt i bostäder ha blivit allt färre. Också pandemin, som medförde att folk arbetade mer hemifrån, kan ha bidragit till att bostadsinbrotten minskade. Brås genomgång är dock endast översiktlig, och fler faktorer kan ha påverkat utvecklingen av bostadsinbrotten.
Skillnader mellan villor och lägenheter
Storstadskommuner har generellt flest anmälda inbrott per bostad. Glesbefolkade kommuner har lägst antal. Skillnaderna mellan storstadskommunerna och övriga gäller främst villainbrotten –lägenhetsinbrotten är mer jämnt fördelade över landet. Det finns också skillnader mellan villor och lägenheter i hur inbrotten begås. Villainbrott sker oftast genom att någon bryter upp ett fönster eller en bakdörr, medan lägenheter oftare får intrång via entrédörren. Lägenhetsinbrott begås också oftare med en låg grad av finess än villainbrott.
De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.
Två tredjedelar agerade professionellt
För att beskriva vilka som misstänks för bostadsinbrott gjorde Brå en uppdelning i amatörmässiga och professionella gärningspersoner. I en tredjedel av förundersökningarna klassades då gärningspersonerna som tydligt amatörmässiga. De gjorde oftare inbrott i lägenheter, och de hade relativt ofta ett missbruk eller psykisk ohälsa. De kvinnliga misstänkta hamnade oftast i denna grupp.
De mer professionella gärningspersonerna är svårare att ringa in – de åker mindre ofta fast och det finns därför färre uppgifter om dem i Brås material. Det finns dock en grupp som kan beskrivas som tydligt professionell, och i den återfinns troligen de internationella brottsnätverken. Enligt polisen använder de ofta falska identiteter, byter registreringsskyltar och städar undan spår på brottsplatsen.
Det finns troligen också en mellankategori med gärningspersoner, som varken är amatörmässiga eller tillhör de mest expertmässiga. Gränserna är också flytande för vad som är organiserad brottslighet och inte, personer kan exempelvis rekryteras tillfälligt av brottsnätverken.
Polisen skulle kunna göra fler utredningsåtgärder
Enligt polisens interna rekommendationer bör myndigheten alltid skicka ut en polispatrull vid bostadsinbrott, och sedan använda specialutbildad personal för den tekniska undersökningen. Båda de sakerna görs också ofta – en patrull skickades ut i 73 procent av villainbrotten.
I genomsnitt genomför polisen fyra utredningsåtgärder per bostadsinbrott. Brå bedömer dock att det i nästan hälften av förundersökningarna kunde ha gjorts fler åtgärder. Ofta saknas målsägandeförhör och vittnesförhör. Polisregion Stockholm genomför färre utredningsåtgärder än de övriga polisregionerna. Genomgående gör polisen fler åtgärder vid villainbrott jämfört med vid lägenhetsinbrott.
I dag direktavskriver polisen en tredjedel av anmälningarna om bostadsinbrott och andelen har ökat över tid. Det är också rimligt att direktavskriva brott som har små chanser att klaras upp. Allt som anmäls är inte brott – Brå ser att en tredjedel av förundersökningarna troligen inte innehåller bostadsinbrott. Samtidigt är andelen uppklarade ärenden endast fyra procent, och Brå bedömer att polisen ganska ofta kan göra mer. Framför allt kan målsägandeförhör och vittnesförhör genomföras oftare.
Polisen kan förbättra samordning och godsspaning
Det finns framför allt fyra sätt att ta fast en gärningsperson; bar gärning, spår, utpekande och gods. Detta enligt de redovisade förundersökningarna. Polisen tar fast en misstänkt på bar gärning i en tredjedel av ärendena. I 29 procent används spår för att ta fast den misstänkta, vanligtvis DNA. Ofta samlar särskilda lokala brottsplatsundersökare, lokus, in spår. De gör noggranna undersökningar, som kan användas för att upptäcka seriebrottslighet, men som sällan leder till träff i polisens register. Därför skulle det ibland kunna vara effektivare att låta den första polispatrullen göra brottsplatsundersökningen, bedömer Brå. Det gäller särskilt om det inte finns en fungerande brottssamordning, som kan ta tillvara på lokus insamlade spår. En sådan samordning saknas i flera polisregioner – och det gynnar den organiserade brottsligheten när varje fall hanteras lokalt.
I ett av fem ärenden används utpekande för att ta fast gärningspersonen. Fler utpekanden skulle troligen kunna göras om polisen förhörde fler vittnen än i dag. Det finns också en förbättringspotential när det gäller gods. I dag klaras en femtedel av ärendena upp genom att polisen identifierar stöldgods. Ofta upptäcks godset dock i samband med andra ärenden – det bedrivs inte mycket självständig godsspaning inom polisen. Brå bedömer att det behövs bättre it-verktyg och ett mer aktivt arbete med att hitta stöldgods.
Anmälda bostadsinbrott
Fullbordade bostadsinbrott, summerade 2019–2023
- Karta
- Tabell
Observera att antalet bostäder inte är summan av antalet varje år under perioden, utan ett genomsnitt av de fem åren. Det innebär att antalet inbrott per 1000 bostäder hade varit lägre om man bara hade tittat på ett år i taget.
Brås bedömning
De senaste åren har antalet bostadsinbrott minskat kraftigt i Sverige. Det beror troligen på en kombination av faktorer, som färre lämpliga objekt att stjäla och en minskad aktivitet från internationella brottsnätverk.
Samtidigt är andelen uppklarade bostadsinbrott mycket låg. Det riskerar att urholka allmänhetens förtroende för polisen – bostadsinbrott är fortfarande ett brott som drabbar många, och som innebär en betydande kränkning av integriteten.
Utifrån rapportens slutsatser lämnar Brå följande rekommendationer till Polismyndigheten:
- Polisen kan renodla sitt arbete utifrån olika typer av gärningspersoner. Professionella gärningspersoner bör bli föremål för brottssamordning, så att seriebrottslighet upptäcks och stoppas. De amatörmässiga gärningspersonerna kan hanteras lokalt.
- Brå bedömer att polisen kan genomföra vittnesförhör oftare. Ett metodstöd som beskriver vittneshantering, och även resten av arbetsprocessen vid inbrott, skulle kunna förbättra polisens arbete och göra det mer enhetligt över landet.
- Polisen kan arbeta mer aktivt med att spana efter stöldgods. Myndigheten skulle kunna utreda om det går att söka efter gods på säljsajter på internet på ett automatiserat sätt.
- Polisen behöver effektivare it-verktyg på flera områden som berör bostadsinbrott. Nationella system för att analysera sko- och verktygsspår bör komma på plats och polisen behöver använda it-verktyg för att analysera modus.
- I dag saknas en fungerande organisation för brottssamordning av bostadsinbrott i flera polisregioner. Det behöver säkerställas att sådan brottsamordning finns på regional nivå i hela landet.
- När bostdsinbrotten inte samordnas nyttjas inte potentialen med de noggranna tekniska undersökningarna som görs idag. Polisregionerna behöver se över hur lokus respektive brottssamordningen är dimensionerade i förhållande till varandra.
- Polisregion Stockholm har sämst resultat för uppklaring och utredningsåtgärder om man jämför de olika polisregionerna. Det är tydligt att polisregionen behöver förbättra sitt arbete med både utredning och brottssamordning av bostadsinbrott.
Har du blivit utsatt för bostadsinbrott?
Här kan du läsa om hur man polisanmäler och hur man skyddar sig. Du kan även läsa om polisens arbete mot bostadsinbrott.
Om rapporten
Syftet med denna studie är att ge en samlad bild av bostadsinbrottens karaktär, men även att undersöka brottets utveckling över tid, och hur polisen hanterar bostadsinbrott. För det användes olika metoder och material. Framför allt utgår vi från ett antal förundersökningar om bostadsinbrott, som Brå har kodat och analyserat. Vi har också använt anmälningsstatistik, registerdata från polisen och intervjuer med polisanställda.
Målgrupper är rättsväsendet, regeringen, kommunerna och allmänheten.