Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Kunskapsstöd

Barn och unga i kriminella miljöer

De senaste åren har rekrytering av barn och unga till kriminella miljöer blivit ett allt större problem. Här hittar du information om samverkansformer för att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet samt kunskap om barn och unga i kriminella nätverk.

Samverkansformer

Samverkan är en viktig del av det brottsförebyggande arbetet. Genom samverkan kan vi bli effektivare och kan nå bättre resultat. Här kan du läsa om samverkansformer för att upptäcka och stötta barn och unga som riskerar att begå brott eller hamna i en kriminell miljö.

Samverkansstrukturen Bob

Bob (barn och unga i organiserad brottslighet) är en samverkansstruktur för ett sammanhållet arbete med barn och unga som riskerar att begå eller begår grova brott, i miljöer kopplade till organiserad brottslighet.

Samverkansstrukturen ska:

  • Förstärka och effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet genom konkreta åtgärder och insatser
  • Säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder för de som är inblandade i grov kriminalitet
  • Identifiera framgångsfaktorer och metoder samt sprida kunskap om dessa.

Arbetet leds genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd som utgår från Polismyndighetens närmare 100 lokalpolisområden. Samverkansstrukturen bygger på ett uppdrag som regeringen har gett till Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Skolverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och Länsstyrelserna.

Mer om samverkansstrukturen Bob

Sociala insatsgrupper (SIG) och SSPF

  • SIG (sociala insatsgrupper) utvecklades för att stötta unga med hög risk för att begå brott att lämna en kriminell livsstil. Här samverkar i grunden socialtjänst, polis och skola.
  • SSPF utvecklades för att upptäcka ungdomar i risk att begå brott eller med en begynnande kriminalitet. Här samverkar skola, socialtjänst, polis och fritidssektor.

Läs mer om SIG och SSPF.

Mer om samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete

Här beskriver vi hur en brottsförebyggande samverkan kan läggas upp och utföras stegvis enligt ett kunskapsbaserat arbetssätt.

Läs mer om handboken Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete

Omslaget till boken Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete

Barn och unga i kriminella nätverk

Barn och unga rekryteras till kriminella nätverk, ofta av personer som bara är något år äldre. Barnen används framför allt i hantering och försäljning av narkotika, men är även delaktiga i grova våldsbrott. Rekryteringen av barn är ett sätt att bygga ut distributionskedjor för narkotika i lokalområdet och ger de äldre tonåringarna möjlighet att tjäna mer pengar och göra karriär inom nätverken. Genom att använda sig av yngre personer som utförare kan äldre kriminella skydda sig själva från straff.

I riskzonen finns barn som redan begår mindre allvarliga brott , som rör sig utomhus i utsatta områden, eller har vänner och anhöriga inom nätverken. Det är svårt för ett barn att lämna ett kriminellt nätverk, men ibland uppstår tillfällen då barnets rekryterare lämnar landet eller hamnar i fängelse. Då är det viktigt att samhället agerar och motiverar barnet att hoppa av.

Barn har rätt till skydd mot alla former av våld och utnyttjande. Det finns behov av att öka kommuners och andra aktörers kunskap om vilka dessa barn och unga är, samt vilka åtgärder som är mest effektiva för att förebygga att barn och unga dras in i allvarlig brottslighet.

Rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk

Brå har tagit fram en film om hur det kan gå till när barn och unga rekryteras till ett kriminellt nätverk, vilka brott de begår samt förutsättningar för att lämna kriminaliteten. Filmen riktar sig främst till vuxna som i sin vardag arbetar med, eller kommer i kontakt med, barn och unga. Den kan även användas exempelvis som diskussionsunderlag med elever i skolundervisningen.

Material från andra aktörer

Stöd om barn och unga som begår brott

Kunskapsguiden är en webbplats som samlar kunskapsstödjande produkter från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer. Här kan du bland annat läsa om rekommenderade insatser och att bedöma risker och behov.

Om barn och unga som begår brott på Kunskapsguiden Länk till annan webbplats.

Psykosociala insatser för att förebygga och minska gängkriminalitet bland barn och unga vuxna

Det finns insatser som kan minska skjutvapenvåld, medlemskap i gäng och fortsatt kriminalitet bland yngre personer. Det visar en utvärdering från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Rapporten belyser också etiska aspekter som kan vara aktuella när insatserna används.

Skolans arbete med att motverka rekrytering till kriminella nätverk

  • Skolan har en central roll som skyddsfaktor när det gäller att motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk. Skolverket har tagit fram ett stödmaterial som riktar sig främst till dig som är rektor i skolan. Materialet är tänkt att ge stöd i skolans arbete med att motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk.

Stöd till avhoppare

Avhopparverksamhet är en viktig del i arbetet mot den organiserade brottsligheten. Regeringen ger därför ett antal myndigheter i uppdrag att fortsätta utveckla arbetet med stöd till avhoppare och öka fokus på barn och unga.

Polisens stöd till avhoppare

Polisen arbetar tillsammans med andra myndigheter för att fler ska få hjälp att lämna organiserad brottslighet. Stödet till avhoppare omfattar både barn och vuxna.

Socialtjänstens stöd till avhoppare

När någon vill hoppa av behöver socialtjänst, polis och ibland andra aktörer samverka för att ge framgångsrikt stöd. Hur kan socialtjänsten arbeta med avhoppare? På Kunskapsguiden, som är en webbplats från Socialstyrelsen, hittar du stöd och vägledning.

Lästips

Coping Power Program ska förebygga att barn med normbrytande beteende hamnar i kriminalitet

Att tidigt behandla barn som har ett normbrytande beteendemönster är ett sätt att förebygga att de hamnar i kriminalitet. Metoden Coping Power Program (CPP) kombinerar behandling för barn med föräldraträning och testas nu i Sverige. Maria Helander, med. dr. och leg. psykolog på Karolinska institutet, berättar mer om metoden och det implementeringsprojekt som just nu pågår för att sprida metoden i Sverige.

Relaterade ämnen

Barn och ungas brottslighet

Barns och ungas delaktighet i brott är en utmaning för samhället som berör många olika aktörer. Här kan du ta del av statistik, rapporter och förslag på förebyggande åtgärder.

Relaterade ämnen

Kriminella nätverk

Här du du ta del av rapporter, webbinarier och förslag på förebyggande åtgärder som rör kriminella nätverk.