Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Metodstöd och verktyg

Här finns information om olika sorters metodstöd och om hur man kan göra för att arbeta systematiskt och kunskapsbaserat.

Hitta metodstöd och verktyg

Barn och unga i kriminella miljöer

De senaste åren har rekrytering av barn och unga till kriminella miljöer blivit ett allt större problem. Här hittar du information om samverkansformer för att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet samt kunskap om barn och unga i kriminella nätverk.

Crime proofing

Crime proofing-analyser är ett sätt att förebygga fel och brott mot välfärdssystemen. Analysmodellen går ut på att riskanalysera regelverk eller andra system som styr till exempel gynnande beslut, tillstånd, avtal eller utbetalningar.

Faktablad om brott

Brås faktablad om brott innehåller bland annat kortfattade fakta om brottstypen samt exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande mot brottet.

Forskning om polisen

Brå har samlat närmare 700 publikationer om polisforskning i Sverige. Här kan du hitta kunskap om till exempel brottsutredning, brottsförebyggande arbete eller polisen som organisation. Varje år uppdaterar Brå samlingen med nya artiklar, rapporter och böcker från en mängd olika forskare. Samlingen finns i databasen Justitia.

Grannsamverkan

I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra. Avsikten med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten.

GVI – en strategi mot grovt våld i kriminella miljöer

Gruppvåldsintervention (GVI) är en strategi för att reducera våld i kriminella miljöer, i en specifik stad eller stadsdel, och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle.

Kartläggning av tre våldstyper

Underlag med koppling till våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål inkluderas alltför sällan i den lokala brottsförebyggande lägesbilden. Detta metodstöd underlättar för det brottsförebyggande arbetets aktörer att ta sig an frågan, i samverkan med aktörer inom det våldsförebyggande arbetet.

Rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk

Den här filmen handlar om hur det kan gå till när barn och unga rekryteras till ett kriminellt nätverk, vilka brott de begår samt förutsättningar för att lämna kriminaliteten. Filmen riktar sig främst till vuxna som i sin vardag arbetar med, eller kommer i kontakt med, barn och unga.

Samverka för att förebygga återfall i brott

Samverka för att förebygga återfall i brott är ett material som ger stöd för att genomföra seminarier för chefer och utvecklingsansvariga experter från olika organisationer – personer som tillsammans kan motverka att kriminal­vårdens klienter återfaller i brott efter avslutad påföljd.

Situationell prevention

Situationellt brottsförebyggande arbete handlar om att förhindra eller försvåra att brott begås genom att förändra den aktuella platsen eller situationen där brott kan begås.

Sociala insatsgrupper (SIG) och SSPF

Här hittar du information och material om samverkansformerna sociala insatsgrupper (SIG) och samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF).

Trygghetsvandring

Trygghetsvandringar innebär att en grupp människor går igenom ett område och systematiskt inventerar det ur trygghetssynpunkt. Grundtanken är att de som bor och verkar i lokalsamhället har störst kännedom om det och att deras erfarenheter är viktiga att ta tillvara.

Foto av en prideflagga

Arbeta brottsförebyggande

Handboken Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete beskriver i fem steg hur samverkan praktiskt kan gå till och ger användbara verktyg för hela samverkansprocessen.