Brottsutsattas kontakter med rättsväsendet
Här hittar du de senaste resultaten från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som rör brottsutsattas erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.
Brottsförebyggande rådet (Brå) är utsedd av regeringen att vara ansvarig för den officiella statistiken inom rättsväsendet. Vi ansvarar bland annat för att statistiken är objektiv, dokumenterad och kvalitetssäkrad.
Sveriges officiella statistik är statistik som är särskilt viktig för att beskriva Sverige. Den bidrar till utvecklingen av vårt samhälle genom att vara objektiv och relevant.
Publiceringskalender för Sveriges officiella statistik (SCB) Länk till annan webbplats.
I NTU mäts brottsutsattas erfarenheter av kontakter med rättsväsendet. I kapitlet redovisas ett urval av indikatorer gällande brottsutsattas erfarenheter av kontakter med polisen i samband med utsatthet för brott under de senaste tre åren fram till svarstillfället. Resultat över kontakt med andra myndigheter inom rättsväsendet redovisas i tillhörande tabellsamling.
Diagram över alla de indikatorer och grupper som nämns i texten finns i årsrapporten för NTU 2024.
Resultaten för NTU 2009–2016 är omräknade eftersom undersökningen då genomfördes med en annan metod. Läs mer om detta i den tekniska rapporten för NTU 2018 (Brå 2019b).
Erfarenheter av polisen
Enligt NTU 2024 har 21 procent av befolkningen utsatts för något eller några brott som anmälts till polisen under de senaste tre åren. Av dessa är det 41 procent som uppger att de sammantaget har (ganska eller mycket) positiva erfarenheter av polisen. Studeras resultaten för de olika delarna av polisens arbete framkommer det att andelen (ganska eller mycket) nöjda är störst vad det gäller polisen bemötande (50 %), följt av polisens tillgänglighet (45 %). Vidare är det 32 procent som uppger att de är nöjda med den information som de fått om hur polisen arbetar med ärendet, medan andelen nöjda är minst när det kommer till polisens effektivitet vad det gäller förmågan att utreda och klara upp brottet (19 %).
Över tid har utvecklingen sett liknande ut för de olika delarna av polisens arbete. Andelen positiva respektive nöjda var på en relativt stabil nivå, med vissa årliga variationer, till och med 2015. Därefter syns en svag nedåtgående trend med små till inga skillnader mellan enstaka år.
Erfarenheter av polisen utifrån kön
I NTU 2024 är det en större andel bland kvinnor än bland män som har positiva erfarenheter av polisen och är nöjda med olika delar av polisens arbete, och så har det sett ut samtliga år.
Sett till ålder är det genomgående i de två äldsta åldersgrupperna (65–74 år och 75–84 år) som andelen positiva respektive nöjda är störst. Andelen är minst i den yngsta åldersgruppen (16–19 år), förutom när det gäller polisens tillgänglighet och effektivitet.
Om NTU
Sedan 2006 har Brå årligen genomfört Nationella trygghetsundersökningen (NTU) vars syfte är att undersöka självrapporterad utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och brottsutsattas kontakter med rättsväsendet. Du hittar övriga resultat från undersökningen, tabeller och mer information på Nationella trygghetsundersökningens huvudsida.