Logotyp för Brottsförebyggande rådet (Brå)

Language

Kommunens ansvar

Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete (2023:196) innebär att varje kommun ska bedriva ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och säkerställa organisatoriska förutsättningar för det. Målet är att minska brottsligheten och skapa ökad trygghet.

Om lagen

Enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete ska kommunerna kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och ta fram en lägesbild. Utifrån lägesbilden ska de sedan ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion.

Vad innebär lagen för kommuners brottsförebyggande arbete?

Sammanfattningsvis innebär lagen att kommunen ska bedriva ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och säkerställa organisatoriska förutsättningar för det. Syftet med lagen är att stärka kommunernas systematiska brottsförebyggande arbete.

Enligt lagen ska kommunen ta fram en lägesbild över brottsligheten för att beskriva brottslighetens omfattning, konsekvenser och orsaker. Utifrån lägesbilden ska kommunen ta ställning till åtgärder och besluta om en åtgärdsplan som regelbundet följs upp.

Enligt lagen ska kommunen dessutom ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet, verka för att frågorna hanteras i ett särskilt forum, inrätta en samordningsfunktion och se till att skriftliga samverkansöverenskommelser ingås med relevanta aktörer.

Hur följs lagen upp?

Brå har i uppdrag att följa upp hur kommunerna arbetar enligt lagen. Syftet med uppföljningen är att identifiera styrkor och svagheter i kommunernas arbete för att kunna anpassa det nationella och regionala stödet efter lokala behov.

Lagen är normativ vilket innebär att det inte finns några sanktioner om den inte uppfylls. Syftet med lagens paragrafer är att brottsförebyggande arbetet ska bli mer riktat och effektivt. Vinsten för kommunen att uppfylla lagen är att förebygga fler brott.

Brå och Länsstyrelsens stöd till kommunerna

Brå erbjuder, tillsammans med länsstyrelserna, stöd till kommunerna så att de kan nå upp till de krav som lagen ställer.

  • Praktiknära stöd
    Brottsförebyggande rådet (Brå) ger behovsanpassat och praktiknära stöd om brottsförebyggande arbete till dig som arbetar i Sveriges kommuner. Det kan ske i form av exempelvis föreläsningar och workshops.
    Läs mer och kontakta Brås praktiknära stöd.
  • Kommunspecifik återkoppling
    Brå har tagit fram kommunspecifik återkoppling, där du får en översiktlig lägesbild av kommunens brottsförebyggande arbete i relation till lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete.
    Läs mer om Brås kommunspecifika återkoppling.
  • Kunskap
    På Brås webbplats hittar du kunskap om brottsförebyggande arbete. Du kan exempelvis ta del av metodstöd om hur samverkan kan läggas upp och utföras stegvis enligt ett kunskapsbaserat arbetssätt, läsa om förebyggande metoder och lära av andras erfarenheter i Brås erfarenhetsbank. Du kan också få kunskap genom Brås webbinarier och poddar.
  • Ekonomiskt stöd
    Kommuner kan söka ekonomiskt stöd från Brå för att stärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet på lokal nivå. Det går också att söka ekonomiskt stöd för att utvärdera och följa upp brottsförebyggande åtgärder.
    Läs mer om Brås ekonomiska stöd.
  • Utbildning
    Brå erbjuder tre kostnadsfria utbildningar för dig som är yrkesverksam med ett brottsförebyggande uppdrag. Utbildningarna syftar till att stärka deltagarnas förmåga att arbeta kunskapsbaserat och i samverkan.
    Läs mer om Brås utbildningar i brottsförebyggande arbete.

Webbinarium

29 maj 2024

Från analys till handling – stöd i arbetet med orsaksanalys och åtgärdsplan

Hur vet man vilka åtgärder som har bäst effekt på brottsproblemet? Och hur ska man tänka för att konkretisera lägesbilden till en åtgärdsplan? På detta webbinarium får du lära dig mer om hur du arbetar fram en orsaksanalys och åtgärdsplan för det brottsförebyggande arbetet.

20 juni 2023

Brås stöd till kommunerna

Det här webbinariet vänder sig till dig som på något sätt arbetar med, eller kommer att arbeta med brottsförebyggande arbete i en kommunal kontext. Hur kan kommunerna anpassa sin verksamhet utefter den kommande lagstiftningen? Vilket stöd erbjuder Brå kommunerna? Hur kan stödet se ut? Vilken roll har Brå i det nationella brottsförebyggande arbetet?

Frågor och svar om lagen

  • Hur fungerar det kommunala ansvaret i relation till polisens ansvar för brottsförebyggande arbete?
    Polisen har kvar sitt brottsförebyggande ansvar, men nu med den nya lagen på plats får kommunerna också ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. För att samverkan ska fungera behövs två aktiva parter.
  • Vad ska kommunen tänka på när man gör en kartläggning av brottsligheten och dess konsekvenser?
    Kommunens egna lägesbild är en viktig del i en gemensam lägesbild med exempelvis polisen. Kommunen har andra källor till information som berör brottslighet än polisen. Olika kommuner har olika förutsättningar och olika information att tillgå. I metodstödet Kartläggning och lägesbild i lokalt brottsförebyggande arbete finns tips och råd för kartläggningsarbetet anpassat efter tre olika nivåer på det brottsförebyggande arbetet.
  • Vad i det lokala brottsförebyggande arbetet behöver utvecklas och stärkas?
    I rapportserien Det brottsförebyggande arbetet i Sverige lyfts att brottsförebyggande åtgärder alltför sällan genomförs på ett kunskapsbaserat sätt. Själva orsaken till brottsligheten analyseras men när åtgärder beslutas används analysen alltför sällan som utgångspunkt. Kopplingen mellan orsaksanalys och åtgärder är inte självklar. Det framgår alltför sällan vilken typ av brottslighet åtgärden ska riktas mot. Den nya lagstiftningen avser att adressera detta utvecklingsbehov.
  • Hur bör en god samverkan mellan kommun och andra brottsförebyggare se ut?
    Brås anser att ökad lokal samverkan mellan olika brottsförebyggande aktörer utgör en viktig aspekt i att etablera ett starkt brottsförebyggande arbete runtom i Sverige. En effektiv samverkan innebär att båda parter tar ett gemensamt ansvar för att minska den lokala brottsligheten genom ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. Ta del av Brås metodstöd om hur brottsförebyggare kan initiera samverkan.
  • Hur ska kommunen tänka kring samverkansöverenskommelser med näringslivet?
    Enligt lagen ska kommunen skriva överenskommelser med berörda aktörer, exempelvis näringslivet. I metodstödet Tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet Pdf, 2.9 MB. finns tips kring hur man kan tänka inför ett sådant arbete.
  • Hur kompenseras kommunen för lagens ambitionshöjningar?
    I statens budget (prop. 2022/23:1, utgiftsområde 25: Allmänna bidrag till kommuner) förtydligas beloppen i det statliga stödet under punkt 1:1: Kommunalekonomisk utjämning. Under 2023 ökas anslaget till kommuner med 109 miljoner kronor, under 2024 ökas anslaget med 219 miljoner kronor.

Praktiknära stöd hjälper Ragunda kommun att organisera sitt brottsförebyggande arbete

Ragunda kommun har med hjälp av stöd från Brå och Länsstyrelsen i Jämtlands län tagit steg mot en organisation som är bättre rustad för brottsförebyggande arbete.

”Stödet ger kommunerna möjlighet att utöka sina resurser för det brottsförebyggande arbetet”

Brottsförebyggande rådet fördelar årligen ekonomiskt stöd till kommuner för att bidra till att kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder stärks, utvecklas eller utvärderas. Marina Tjelvling, handläggare på Brå, berättar här mer om vad stödet handlar om och hur kommuner går tillväga för att ansöka.